Критикувати не можна хвалити

Критикувати не можна хвалити

20 Грудня 2023
739

Критикувати не можна хвалити

739
«ДМ» про пресконференцію Зеленського, що не так із піснею «Фортеця Бахмут» і запрошення на зустріч зі спікерами нашої Спільноти.
Критикувати не можна хвалити
Критикувати не можна хвалити

Середа, 19 грудня  2023

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа».

 

Привіт. На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ».

 

Критикувати не можна хвалити

Кілька листів тому я звернулася до вас із проханням про зворотний зв'язок: я запитувала, чому ви читаєте «Детектор медіа» і як це вам допомагає в житті. І на це прохання несподівано багато з вас відповіли. Це, безумовно, приємно і ми всією командою вдячні вам.  Тому хочу запросити вас на онлайн-зустріч нашої Спільноти. 20 грудня об 11:00 спікери разом з учасниками дискусії шукатимуть відповідь на запитання: чи мають існувати «червоні лінії» в критиці влади під час війни? Щоби приєднатися до дискусії і пропонувати теми наступних зустрічей, запрошую вас стати членом Спільноти «Детектора медіа».

А просто зараз познайомлю вас із новими текстами моїх колег на сайті «Детектор медіа», підкажу, в кого прочитати об’єктивну критику нового серіалу «Карлос в Україні», та пораджу відео, в якому побачите, як дипломати РФ використовують алкоголь у професійній практиці. Обов'язково гляньте і на передостанній абзац цього листа. 

Страшно читати  

А НЕ читати ще страшніше. Наш Петро Бурковський проаналізував, як Путін «продає» росіянам знищення України, а Заходу й Глобальному Півдню — «мирні переговори». Це перша частина тексту, у якій Петро пояснює, чим саме путінський режим промивав мізки своєму народу. «Культура, шоубізнес і мова — теж зброя кремлівської агресії. Вся креативна індустрія впрягається у виконання ідеологічного завдання з підтримки війни, Кремлю вже зараз потрібно нагнітати й підтримувати градус суспільного схвалення “СВО”». Мій колега пише, що попри відсутність очікуваних і обіцяних ще у жовтні перемог під Авдіївкою чи Куп’янськом, у листопаді російські пропагандисти інтенсивно продукували та поширювали «новини» й «коментарі» про «неминучу перемогу» загалом у війні та видатну роль Путіна в її досягненні. Які формати і прийоми маніпуляції країна-терористка використовувала, щоби поставити Путіна в центр уявних і майбутніх військових успіхів, Петро описав в огляді пропаганди в російському медіапросторі за листопад під моторошною назвою «Маркетолог геноциду».

А ще я згадала, як під час своєї «прямої лінії» Путін кілька разів повторював, що «війни виграють учителі». Чи означає це, що одним із пріоритетів наступного терміну Путіна стане військово-патріотичне виховання? Політизація та мілітаризація системи освіти набиратиме обертів? Це вжахнуло, бо у полоні країни-вбивці десятки тисяч викрадених українських дітей.  І от у мене ще одне запитання: якщо всі, абсолютно всі почнуть ігнорувати Путіна, не писатимуть і не говоритимуть про нього взагалі нічого, чи зникне він? 2 секунди на відповідь…

Президент говорить… Сумнівні ТГ теж запрошені

У вівторок відбулася підсумкова пресконференція Володимира Зеленського. На ній зібралося зо дві сотні представників від майже ста медіа, ми також були акредитовані. Разом з іншими були присутні й представники кількох сумнівних телеграм-каналів —«Труха», «Вертикаль», «Джокер» та «Украина Сейчас». Чому це викликає запитання, «Детектор медіа» писав і пояснював тут і тут. «Труху» і «Джокера» я, звісно, не радитиму читати, а посилання на тексти моїх колег про саму пресконференцію, яка була емоційною, навіть із суперечками і нечіткою відповіддю про відносини із Залужним, залишаю.

20 місяців війни на обкладинках світових ЗМІ

«Детектор медіа» також підбиває підсумки медіароку-2023 традиційними оглядами ключових подій і тенденцій у світі медіа. Пригадати, що було на порядку денному наприкінці 2022-го, можна за цим тегом. Тексти про цей рік читайте за тегом «#Підсумки року 2023». Раніше ми вже підбивали підсумки 2023-го й оглядали тенденції 2024-го на ринку платного телебаченнявиокремили основні теми, меседжі, вкиди, фейки й маніпуляції, які створював Кремль від 1 грудня 2022 року по 1 грудня 2023 року, наводили оцінку Ocean Media Plus рекламних груп і агенцій телевізійного ринку України за їхніми телевізійними бюджетами за рік. Нині — огляд того, як висвітлювали Україну провідні іноземні медіа на своїх обкладинках не лише у 2023-му, а за всі 20 місяців великої війни в Україні. Огляд того, яким світ побачив перші п’ять днів повномасштабного вторгнення, читайте тут.

Час трощити шаблони. Хто перший?

А далі Лєна Чиченіна пропонує розібратися, що у творців серіалу «Карлос в Україні» пішло не так. Не чули про такий серіал? А от  Лєна просто в заголовку пише, що це серіал у стилі мок’юментарі, на який ми заслужили. Два тижні тому на ютуб-каналі «Суспільне Культура» з’явилися перші його епізоди, які неймовірно зацікавили багатьох людей. Усе тому, що ця історія мусила сильно відрізнятися від типового комедійного продукту, який зазвичай нам люб’язно пропонують виробники. Мусила, але… підхід, який використовують телевізійники (Лєна аргументовано його описала і пояснила, що не так), поки не дає можливості побачити хоч невелику кількість справді резонансних вітчизняних серіалів.

Поперед батька…

На каналі ютуб-проєкту «Розмова» вийшло інтерв'ю із солістом гурту «Антитіла» Тарасом Тополею. Він розповів, що думає про критику пісні «Фортеця Бахмут» та про анонсований концерт у Ялті: «Є різні думки стосовно того, стосовно піару. Я завжди кажу: "Котики, вчіться. Приходьте, ми розкажемо про піар. Я прекрасною знаю, як робити піар. Наша команда в цьому профі». Наша Марина Крижня натомість пише, що мріяти про український Крим та його повернення — це точно не погано, але запитує, чи надмірна «ура-перемога» не відриває українців від реальності, що не така оптимістична, як Тарас Тополя?

А ось і передостанній обіцяний абзац. Від душі і з особливою насолодою раджу програму «Локшину замовляли?». У свіжому випуску Вадим Міський показує, як використовують алкоголь у професійній практиці російські дипломати, що перебувають далеко за межами гідності. Як це впливає на їхню роботу? Що не так із Марією Захаровою та «алкоголіком федерального значення» Дмитром Медведєвим? Можливо, саме такого контенту вам бракувало сьогодніJ

Наразі це все.

Більше текстів наших авторів у різних форматах ви можете читати у фейсбуці, інстаграмітелеграмі та на сайті «Детектор медіа». Увесь зворотний зв'язок можете надсилати сюди — мені на пошту. А ще всією командою ми будемо вдячні, якщо порекомендуєте підписатися на цю розсилку вашим колегам та друзям.

До зустрічі.

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Ілюстрація: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
739
Читайте також
03.01.2024 08:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
775
13.12.2023 08:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
491
09.12.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
661
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду