Українська політика, роспропаганда і музика війни

Українська політика, роспропаганда і музика війни

16 Грудня 2023
1088

Українська політика, роспропаганда і музика війни

1088
«ДМ» розбирався, коли зникне політичний піар і наскільки українці досі вірять дезінформації та в культуру поза політикою.
Українська політика, роспропаганда і музика війни
Українська політика, роспропаганда і музика війни

П’ятниця, 15 грудня 2023

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа».

 

Привіт. На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ». 

 

Секс-ед’юкейшн

Сьогодні стало трендово багато говорити про секс-просвіту, відверто про свій досвід та формувати нові «інструкції до життя». До прикладу, зайшов у ютуб, а там тобі з порогу: «Ти ні в чому не винен, в  усьому “винні” твої батьки, система та совєти». Так і є, і наша тілесність, справді, довгий час була на маргінесі суспільних тем. І от Марина Крижня подивилась на ютуб-каналі «Палає» відео про найпопулярніші міфи про секс. У ньому журналістка Яна Брензей та блогерка Емма Антонюк розвінчували їх разом із блогеркою ютуб-каналу «Хочу гратися — Перехочеш» Поліною Майко. Марина влучно зауважила, що розмова вийшла жвавою та доволі цікавою, хоч і не зовсім фаховою, бо не запросили ні сексолога, ні психолога. Їх справді не вистачало, бо, до прикладу, якщо вчора ви ще жили з міфами про секс, а сьогодні їх ось так спростували, це не означає, що завтра ви прокинетеся з феноменальним  тілесним інтелектом — розвиненим усвідомленням власного тіла, знанням про нього і розумінням, як це все застосувати на практиці.  Це добре, що в нас з’являється такий контент, а було б ще краще, якби він був підкріплений фаховими експертами, як  у текстах «Детектора медіа». Зібрала сьогодні тут для вас  саме такі.

«Політика почала “їсти” нашу війну»

Із таким заголовком на сайті «ДМ» опублікували розмову Вадима Міського та Наталі Соколенко у подкасті «Медіуми» з Євгеном Будерацьким, заступником головного редактора «Української правди». У випуску — про взаємини «УП» з Офісом президента, цензуру військових і гроші, зароблені для Томаша Фіали. Колеги запитали: як редакція «Української правди» зустріла велику війну? Чи отримують вказівки від власника Томаша Фіали? І навіщо ще в травні 2022-го журналісти написали про конфлікт між Зеленським і Залужним? Євген відповів. Вийшла цікава та фахова розмова.

А мій колега Олександр Крумін переглянув усі наявні на сьогодні в нашому інформаційному просторі часів війни політичні токшоу за 8–9 грудня. Ведучі цих програм говорили про загрози припинення допомоги від США, візити за кордон українських посадовців, блокування перемовин про вступ України до ЄС з боку Угорщини тощо. Олександр пише, що хоч і значно менше, ніж до 24 лютого 2022 року, але в етерах усе ще продовжують піарити чи критикувати політичні сили залежно від симпатій самих ведучих

All you need is пояснення

А ось Дмитро Золотухін написав для «Детектора медіа» ще один пояснювальний текст — про речі, про які всі говорять, але до кінця мало кому зрозуміло, що ж із ними не так. Цього разу йдеться про російський серіал, який активно дивляться українці, —  «Слово пацана» як доказ відсутності запиту суспільства на перемогу та розвиток.   

Загалом, мої колеги останнім часом намагаються ще  більше готувати таких тексів, де аналізують та пояснюють для вас важливі теми. Наприклад, «Голова “Слуги народу” хотіла відмовитися від публікації інтерв’ю у The Page через “маніпуляції” в ліді»  — тут Роман Мельник  розбирався, що ж трапилося і чи не було тиску або втручання в роботу журналістів.

А в тексті «Втомлені клоуни. Роспропаганда — про поїздку Володимира Зеленського в Америку» Олексій Півторак пояснює, які меседжі, фейки та маніпуляції застосували в кремлеграмі, щоб висвітлити зустріч Зеленського з Байденом та рештою топпосадовців, із ким в українського президента були контакти на цьому тижні.

Музика війни

І насамкінець запланувала для вас щось менш серйозне, — принаймні мені так хотілося написати. Але Лєна Чиченіна так не думала, пишучи про музичну премію Megogo Music Awards, яка в Києві відбувалася вже вдруге. «Війна в країні — навіщо все це взагалі влаштовувати?» — закинули в коментарях організаторам церемонії. «Культурний, прости господи, фронт треба тримати, бо і так на нього раніше не звертали належної уваги. І ось такі церемонії, на яких, крім розваг і жартів, багато говорять про війну, патріотизм, розвиток індустрії та необхідність підтримувати сили оборони  — важливий складник цього розвитку», — відповідає таким коментаторам Лєна. Слухаєте ж українських виконавців? Ось тут текст про переможців.

Але якщо вам зараз музика загучна і ви все ж таки за тихі аукціони й підтримку ЗСУ,  Ольга Бродська була в журналістському колі й бачила, як колеги зібрали 400 тисяч на патрони для армії. «Влучний збір» організували журналісти-волонтери під егідою руху «Veteranka». Проте крім звичайного збору грошей організатори задумали незвичне: шаховий турнір. Інколи злишся, що доводиться «з бубнами танцювати», щоб залучити донати, але не цього разу.

Наразі це все.

У  фейсбуці, інстаграмітелеграмі або на сайті «Детектор медіа» ви можете читати більше текстів наших авторів. Увесь зворотний зв'язок можете писати сюди — мені на пошту. А ще всією командою ми будемо вдячні, якщо порекомендуєте підписатися на цю розсилку вашим колегам та друзям.

 

До зустрічі.

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Фото на головній: благодійний аукціон під час церемонії Megogo Music Awards (фотограф Максим Поліщук/«Детектор медіа»)

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1088
Читайте також
03.01.2024 08:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
775
20.12.2023 08:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
740
13.12.2023 08:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
491
09.12.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
661
06.12.2023 08:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
510
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду