Фейсбук блокує дописи українців, відбілювання «Трухи» і тиск на медійників

Фейсбук блокує дописи українців, відбілювання «Трухи» і тиск на медійників

17 Січня 2024
624

Фейсбук блокує дописи українців, відбілювання «Трухи» і тиск на медійників

624
«ДМ» проаналізував і пояснює давно назрілі в суспільстві теми.
Фейсбук блокує дописи українців, відбілювання «Трухи» і тиск на медійників
Фейсбук блокує дописи українців, відбілювання «Трухи» і тиск на медійників

Вівторок, 16 січня  2024

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа».

 

Привіт. На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ».

 

(НЕ) хочу в армію

Історія з фейсбуку:

«Стоїмо з 8 ранку. Черга. Лунає сирена. З двері висовується черговий ТЦК:

— Повітряна тривога, в армію сьодня ніхто не йде, росходімся по домах, АТБ за рогом.

Голос з натовпу:

— Яке АТБ, ще нема одинадцятої».

А далі вже моя колега Ольга Семенюк  без жартів і влучно зауважує, що потрібно брати зброю в руки й міняти людей на фронті, бо футболок із написами про «русскій воєнний корабль» і молитов у соцмережах недостатньо, щоб виграти війну. Проте численні відео, на яких нібито представники ТЦК «пакують» у бусик чергового чоловіка, теж не надто додають мотивації. А з іншого боку, «яка ще потрібна мотивація — на нас лізе абсолютне зло, яке лишає після себе смерті, розтрощені міста і горе». Ольга по поличках розклала болючу та перезрілу тему мобілізації . Щиро раджу прочитати її текст — «Мотивація і мобілізація по-нормальному: приклад вдалої комунікації в ютубі від Третьої штурмової бригади».

 

«Труха» і діти

«Детектор медіа» стільки вже написав про небезпеку анонімних телеграм-каналів, що здавалося б — куди більше. Але життя таке, що власники цих же тг-каналів також читають критичні публікації на свою адресу та намагаються виправити ситуацію — з різних боків і в різних площинах, пише Гала Скляревська. От «Труха», наприклад, розкручує свою мережу, рекламуючи власну благодійність.

На фото — Максим Лавриненко, з 8 грудня 2023 року вже не анонімна юрособа, а «засновник і власник» «Трухи». А ось тут текст Гали Скляревської, яка ретельно збирала матеріали, щоб зафіксувати, як мережа телеграм-каналів піарить Лавриненка, котрий уже пів року намагається створити позитивне враження про свій бренд (трохи зіпсоване численними публікаціями в медіа — і розслідувальними, де пишуть про непрозорість власності «Трухи» та несплату податків із доходу телеграм-мережі, і тими, де акцентовано на численних помилках, маніпуляціях і тій самій джинсі, якою годує підписників «Труха» замість інформації).

Знаєте, що в цій історії мене вразило? Цинічність: Лавриненка «відбілюють»  у той час, як на українських журналістів почали системно тиснути. Директорка ІМІ Оксана Романюк після провокації проти Юрія Ніколова та скандалу з «Бігус.Інфо» заявляє, що цілеспрямоване полювання на медіа, стеження, запис прихованого відео — неприпустимі в демократичній країні: «І мені дуже шкода спостерігати приклади, які нагадують часи Януковича. І яким у 2024 році точно не місце». Про війну з журналістами, яка розпочалась в Україні, пише і шефредакторка «Детектора медіа» Наталія Лигачова. Почитайте і цей текст, він не тільки про сформовану інформаційну «армію» проти медійників, а й про небезпеку анонімних телеграм-каналів під час війни.  

І хтось може подумати, що ми знову практично спустилися на дно. Прийшли туди, від чого йшли. Але ні. Піднімаємось. У нас попереду черговий важкий рік, саме тому ми маємо знати всі його небезпечні повороти.

Читайте також:

Проблеми, з якими зіткнулася українська журналістика у 2023 році, та прогнози на 2024-ий у подкасті «Медіуми» розбирали і мої колеги Вадим Міський та Наталка Соколенко. До них у гості прийшла Світлана Остапа, голова Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України та заступниця шефредакторки «Детектора медіа». Розмовляли про посилення державного мовлення, проблеми з допуском журналістів на фронт і про Суспільне мовлення, яке має рівень довіри аудиторії у 86%.

Вкрадені козаки і «зрадник» фейсбук

Пам’ятаєте героїв серії українських мультфільмів про козаків? Самобутні персонажі, що здатні привернути увагу до рекламної кампанії будь-чого. І до судового позову також. Саме на прикладі судового процесу між однією кредитною організацією, що незаконно використала у своїй рекламі упізнавані образи, і їх правовласниками, які вирішили своє право відстояти, Юлія Лавришин описала ситуацію із захистом авторських прав в Україні. Про законодавчий захист інтелектуальної власності, що лише зараз починає розбудовуватися, читайте в тексті «Вкрадені козаки». І одразу ж залишу посилання на ще один текст Юлії про наболілу тему для кожного, хто активно користується соцмережами: чи справді фейсбук умисно блокує дописи українців? Якщо хочете розібратися, чи це ще одна «тотальна зрада», а чи просто недосконала модерація, — тисніть на посилання.

Повернення паломниці

І щоб трохи відволіктися і видихнути — на ютуб-каналі Оксани Марченко почав виходити другий сезон легендарного серіалу «Паломниця». Дичини тут трішки менше, ніж у першому, але розповісти все ж є про що, пише Лєна Чиченіна. А ви знаєте, що вміє ж бо Лєна і пише завжди ж про серйозні речі, утім щоразу робить це дуже дотепно. Отак і в цій статті. Але попереджає, що час неймовірних історій для глядачів настає одразу на початку першого епізоду. Нехай це фото буде для вас таким собі дисклеймером


Наразі це все.

Дякую, що дочитали цього листа до кінця.

 

Більше текстів наших авторів у різних форматах ви можете читати у фейсбуці, інстаграмітелеграмі та на сайті «Детектор медіа». Увесь зворотний зв'язок також пишіть сюди — мені на пошту. А ще всією командою ми будемо вдячні, якщо порекомендуєте підписатися на цю розсилку вашим колегам та друзям.

 

До зустрічі.

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
624
Читайте також
10.01.2024 08:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 110
06.01.2024 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
2 373
03.01.2024 08:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
774
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду