Забудьте, нарешті, ці два слова

Забудьте, нарешті, ці два слова

10 Січня 2024
1109

Забудьте, нарешті, ці два слова

1109
Таємничий «Відкутюр» як приклад колоніального мислення українських медіа.
Забудьте, нарешті, ці два слова
Забудьте, нарешті, ці два слова

Вівторок, 9 січня 2024

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа».

 

Привіт. На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ».

 

Дожити до 2025-го

Уже 10 днів нового року, але я досі думаю і читаю різні поради про те, як підійти до нього з розумом, щоб не розчаруватися у 2024-му, в самій собі і власній силі волі. Ні в кого з нас уже немає ілюзій про цей рік (і не тільки в українському контексті — світ змінюється), тому коли я читала свіжі статті про те, як будувати цілі, більша частина з них зводилася до такого: спокійно, послідовно та усвідомлено робити все можливе, щоб не «поїхати дахом», не зірватися і не злетіти з котушок та дожити до 2025-го. Мені сподобалось кілька порад про те, що можна не ставити собі на меті менше скиглити, не культивувати в собі жертву чи рано прокидатися, щоби більше встигати, а обрати те, на що хотілося б звернути увагу, бо це допоможе триматися. Наприклад: 

— стосунки (дружба, сім'я, особисте);

— допомога і підтримка (одне одного і країни);

— думки та установки (менше боятися — більше робити);

— відчувати в моменті (ніхто не знає, яким буде завтра);

— трохи здоровіше харчуватися (ну, а чому б і ні?);

— подбати про хобі (так, знайдіть уже собі те хобі).

Як бачите, жодних грандіозних планів — просто турбота, просто увага до себе і до того, хто поруч. І це ж може бути одна з цих тем чи кілька, можна розподілити їх на весь рік або ж моніторити потроху і системно, як це роблять зі своїми темами мої колеги з «Детектора медіа».

 

Слово року і брак доступу

Дмитро Золотухін, наприклад, для «ДМ» дослідив найболючішу та найзатребуванішу тему — тему мобілізації (словник сучасної української мови та сленгу «Мислово» обрав «мобілізацію» словом 2023 року), яку перетворили на інструмент інспірування протестів, і як цьому не зарадила інформаційна інфраструктура держави: «зрив і саботаж мобілізаційних процедур, руйнація морального духу у військах є природною і стандартною задачею будь-якої спецслужби у війні. Цим зайняті і українські групи інфоволонтерів, які працюють в російському інформаційному просторі, і російські спецслужби, які маніпулюють українською суспільною думкою. Однак, у протиборстві двох сторін в інформаційному просторі існує важливий аспект, який робить російську сторону більш успішною — це українська демократія і свобода висловлювань».  Залишаю вам посилання на текст про те, як саме російські спецслужби використовують наші природні вразливості.

А ось Ірина Семенюта описала одне з найболючіших питань для журналістів — доступ до фронту. Поговорити про роботу в умовах війни ще наприкінці грудня на першу велику зустріч медійників не лише за час повномасштабки, а й за останнє десятиліття зібралися журналісти півдня — з Одеси, Херсона та Миколаєва. Фіксер Артем Перфілов сказав, що робота медіа була майже провалена через бюрократію, а редакторка «НикВести» Катерина Середа розповіла про ще один виклик — конкуренцію з телеграм-каналами за увагу аудиторії. І це, звісно, не все про те, як під час війни виживають медіа півдня України, — у тексті Ірина зібрала проблеми регіональних медіа поза фронтом, написала про фінансування та намагання не втратити аудиторію і мотивацію.

Утім, чи можна все ж таки сьогодні розвивати бренд медіа в телеграмі, ділився засновник «Ґрунту» Валерій Шелупець. Головним аргументом на користь телеграму, на його погляд, є те, що це зручний канал для швидкого отримання інформації, який обігнав телебачення. Але швидкість не підсилює бренд медіа і не дозволяє йому стабільно розвиватися та утримувати аудиторію. Юлія Поліковська слухала та записала розмову про медіа, яке народилося в телеграмі, і чи вдалося задовольнити запит аудиторії на глибоке медіа, яке говорить з читачем його мовою.

Забути не можна залишити

Таємничий «Відкутюр» і висміювання українців — дві біди, що роками тулять у свої тексти і промови журналісти, спікери, експерти, перекладачі та сценаристи гумористичних проєктів «Квартал 95» та «Дизель шоу». Це в той час, як «Відкутюра» як терміна не існує в природі, а стереотипи в жартах та образи жителів Скадовська й інших міст стали тригерними темами для багатьох українців. Лєна Чиченіна та Марина Крижня дослідили обидві теми і проаналізували, коли та як можна їх позбутися в українському медіапросторі.

Але не все так погано, і є  гумор направду смішний — у новому випуску  «Локшину замовляли?» Вадим Міський висміює новорічні звернення російського диктатора Путіна. Що рік у рік обіцяє росіянам кремлівський людожер у привітаннях під ялинку? Яка реальна суть цих обіцянок та як вони втілюються? Яку новорічну ініціативу запропонувала пропагандистка Симоньян?

 

Наразі це все.

Бережіть себе і рідних.

 

Більше текстів наших авторів у різних форматах ви можете читати у фейсбуці, інстаграмітелеграмі та на сайті «Детектор медіа». Увесь зворотний зв'язок пишіть сюди — мені на пошту. А ще всією командою ми будемо вдячні, якщо порекомендуєте підписатися на цю розсилку вашим колегам та друзям.

 

До зустрічі.

Дякую, що продовжуєте читати «Детектор медіа» і в новому 2024 році!

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Ілюстративне фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1109
Читайте також
06.01.2024 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
2 373
03.01.2024 08:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
773
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду