Група компаній Фірташа: Структура власності «Інтера» не змінюється. Продаж частки Льовочкіна не вплинув на управління каналом

Група компаній Фірташа: Структура власності «Інтера» не змінюється. Продаж частки Льовочкіна не вплинув на управління каналом

14 Листопада 2023
3657
14 Листопада 2023
15:55

Група компаній Фірташа: Структура власності «Інтера» не змінюється. Продаж частки Льовочкіна не вплинув на управління каналом

3657
Перед новим головою правління акціонери «Інтера» поставили завдання покращити роботу каналу.
Група компаній Фірташа: Структура власності «Інтера» не змінюється. Продаж частки Льовочкіна не вплинув на управління каналом
Група компаній Фірташа: Структура власності «Інтера» не змінюється. Продаж частки Льовочкіна не вплинув на управління каналом

У пресслужбі групи компаній Дмитра Фірташа Group DF повідомили, що зміна керівництва «Інтера» є звичайним операційним рішенням акціонерів. При цьому структура власності каналу не змінюється. Про це «Детектору медіа» розповів директор з корпоративних комунікацій Group DF Олег Арестархов.

Кінцевим бенефіціарним власником Приватного акціонерного товариства «Телеканал «Інтер» є Дмитро Фірташ. Нагадаємо, йому у травні СБУ оголосила підозру.

Також Олег Арестархов уточнив: він мав на увазі, що власність каналу не змінилася зараз. Проте влітку 2023-го у складі власності відбулися зміни, а саме: зросла частка Дмитра Фірташа з 53,4% до 59,5%. Це сталося в результаті купівлі частки в Сергія Льовочкіна 20 липня 2023 року. Льовочкін перестав бути ключовим учасником унаслідок продажу Brove Holdings Limited 100%  акцій Olitilio Ltd.  компанії Group DF Holdings Limited. За словами Олега Арестархова, ця зміна власності не вплинула на управління та ухвалення рішень на каналі.

Джерела «Детектора медіа» повідомляють, що зміна керівництва свідчить про те, що канал взяла під контроль медійна команда Офісу президента. На прохання підтвердити це чи спростувати Олег Арестархов зазначив, що не коментує пліток.

Новий голова правління «Інтера» Олександр Пилипець  сказав, що зможе відповісти на запитання «Детектора медіа» після того, як увійде в курс справ на каналі, і додав: «Нас всіх чекають зміни на краще. Зараз головне — перемога». Основне завдання, яке перед ним поставили акціонери, — покращити роботу.

Також «ДМ» звернувся до члена Наглядової ради каналу Сергія Созановського з проханням повідомити, які зміни чекають на канал після приходу нової команди.

За інформацією «ДМ», новий менеджмент прийшов на канал  ще кілька місяців тому.  Влада не має наміру закривати «Інтер» або  конфісковувати його у власників.  Канал зараз потрібен для марафону. Його куруватиме, за інформацією джерел, медійна команда ОП. При цьому медіагрупа має фінансові проблеми та борги.

Нагадаємо, у складі наглядової ради та правління Приватного акціонерного товариства «Телеканал «Інтер», основного медійного активу Group DF Дмитра Фірташа, сталися зміни. Рішення про них були ухвалені на зборах акціонерів ПрАТ, які відбулися 14 листопада 2023 року. Наглядову раду телеканалу «Інтер» залишили Ганна Безлюдна та Мирослава Караєва. Новими її членами стали Сергій Коннов та Сергій Созановський — засновники однієї з найстаріших на ринку однойменної юрфірми, — а також Ігор Ярина, котрий очолював юрфірму «ДФ Лекс» з Group DF.

Новим головою правління «Інтера» призначено Олександра Пилипця. Крім того, до складу правління ввійшли Олексій Романюта і Тарас Прозоровський, які працюють у керівництві «Інтера» щонайменше з 2013 року, а також Олександр Адонін.

Довідка

«Інтер» з часу заснування  до 2005 року контролювався Ігорем Плужниковим (82,5 % ТОВ «Пегас телебачення» належала йому особисто, решта — також контрольованим ним компаніям «Пегас енд оверсіз сейлз лімітед» (17,3 %) та «Берстед Україна» (0,2 %)).  У цей час керували  каналом з 1996 по 2001 рік Олександр Зінченко, з 2001 по 2006 рік — Владислав Ряшин. Службу новин очолювали з  1997 по 2001 рік Ганна Безлюдна, з 2001 по 2005 рік — Олексій Мустафін.

У червні 2005 року за кордоном несподівано помер Ігор Плужников. У серпні 61% акцій каналу вдова Плужникова Світлана  продала компанії Валерія Хорошковського, який згодом консолідував їх у ТОВ «Український медіапроєкт». На той момент у Росії він був керуючим директором компанії Evraz Group, яка належала олігарху Олександру Абрамову.

Згідно з розслідуванням Мустафи Найєма та Сергія Лещенка в «Українській правді», угода про продаж каналу відбулася 19 квітня 2005 року, а активні дії зі зміни власності «Інтера» збіглися з раптовою хворобою і смертю Плужникова. Політики, зокрема Володимир Сівкович і Володимир Нечипорук, звертались до СБУ та Генпрокуратури з вимогою розслідувати обставини смерті Плужникова, пов'язуючи її з начебто невдалою угодою з продажу контрольного пакету акцій «Інтера».

Сергій Созановський входив до правління каналу в 1997–2005 роках.

Сам Хорошковський у вересні 2005 року став головою наглядової ради телеканалу і швидко змінив менеджмент. 2006 року головою правління «Інтера» став Сергій Старицький, генеральним продюсером — Леонід Мазор, службу новин очолив Максим Карижський.

Показники каналу падали, і Хорошковський знову змінив менеджмент. Головою правління телеканалу у грудні 2006 року став Сергій Созановський, генеральною продюсеркою — керівниця групи Inter Media Group Ганна Безлюдна. Службу новин очолив Антон Нікітін.

У 2010 році відбулася нова зміна менеджменту, тому що на канал прийшла команда Володимира Зеленського, який на той час очолював продакшн «Студія Квартал 95».

Наглядова рада звільнила Сергія Созановського з посади голови правління товариства за власним бажанням та призначила Ярослава Порохняка на цю посаду. Цим же рішенням до складу правління товариства введено Володимира Зеленського та Сергія Шефіра. Також Володимир Зеленський замінив Сергія Созановського в редакційній раді телеканалу.

У 2011 році Зеленський з командою пішов, а за кілька місяців повернувся з розширеними повноваженнями. Пропрацював він на посаді генпродюсера до серпня 2012 року.

1 лютого 2013 року компанія K.H. Media Limited Валерія Хорошковського уклала угоду з продажу 100% акцій Inter Media Group Limited компанії GDF Media Limited Дмитра Фірташа. Того ж року стало відомо, що Сергій Льовочкін стане партнером Фірташа і йому належатиме частка 20%, яку він передасть в управління GDF Media Limited.

У цей час керівницею Inter Media Group стала Ганна Безлюдна, яка ще ввійшла до складу наглядової ради каналу, а очолив його Єгор Бенкендорф. У 2016 році він залишив «Інтер» і очолив «112 канал». Керівні посади в новинному продакшені «Інтера» «Національні інформаційні системи» (НІС) після відставки його керівника Євгена Кисельова отримали Назім Бедіров та Лаврентій Малазонія.

З 2016 року директоркою «Інтера» стала Катерина Шкуратова, усю медіагрупу очолювала Ганна Безлюдна.

З 24 лютого 2022 року, після початку повномасштабного вторгнення Росії, канал перейшов на трансляцію марафону «Єдині новини».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3657
Читайте також
29.12.2023 08:18
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
1 506
20.04.2009 09:13
Отар Довженко
, Костянтин Усов, для «Дзеркала тижня»
18 199
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду