«Детектор медіа» починає підбивати підсумки року

«Детектор медіа» починає підбивати підсумки року

23 Грудня 2023
1237

«Детектор медіа» починає підбивати підсумки року

1237
10 головних подій у медіасфері, чому телеграм — це російський шпигун у вашій кишені, а жарти по окупацію — несмішні та зашкварні.
«Детектор медіа» починає підбивати підсумки року
«Детектор медіа» починає підбивати підсумки року

П’ятниця, 22 грудня 2023

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа».

 

Привіт. На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ». 

 

Жити означає обирати

«Пора вже потихеньку набувати різдвяного настрою», — читаю я в одному з дописів у фейсбуці. «У мене він з'явився, коли я почала купувати подарунки. А коли у вас він з’являється, яка відправна його точка? Ялинка? Прикрашання будинку? Якась ваша особиста традиція?» — продовжує дописувачка. Для мене — коли будинок просто є, коли збір закритий, коли бачиш зелений кружечок у месенджері — отже той, кого чекаєш з війни, у мережі і живий. Зрештою, коли більшість розуміє різницю між професійним журналістом і будь-яким іншим створювачем контенту — пропагандистом, блогером, медіаактивістом чи дописувачем телеграму: відповідальність і тексти моїх колег додають настрою. Юлія Лавришин написала класний текст про телеграм, де зібрала всі думки фахівців з кібербезпеки, OSINT-технологій і медіаграмотності, які стали учасниками експертного обговорення в Укрінформі 18 грудня. «Такий зручний, але небезпечний» — назва тексту, яка дуже влучно характеризує телеграм. Один зі співрозмовників Юлі — Олексій Півторак, заступник голови Центру досліджень «Детектора медіа». Наш центр займається аналізом і спростуванням дезінформації. Його фахівці досліджують різні соцмережі та інформаційні платформи: ютуб, фейсбук, інстаграм, вайбер, вотсап, телеграм тощо. Олексій сказав, що загалом фейки є всюди, але в телеграмі їх концентрація надвисока — мабуть, більша, ніж на всіх інших платформах, разом узятих: «Дезінформація тут просто на поверхні — бери та спростовуй або бери та вражай свої мізки, що значно реальніше, якщо мова про звичайну людину, а не фахівця з медіаграмотності чи фактчекера». У чому найбільша загроза застосунку? Чи можна від нього відмовитися? Чи можна хоча б читати стрічки новин у телеграмі, не листуватися і не переходити за посиланнями? Відповіді на всі ці запитання є в тексті. Про відповідальність (спойлер — її відсутність) анонімних телеграм-каналів написала і шефредакторка «Детектора медіа» Наталія Лигачова: «“Розіграші”» анонімних ТГ-каналів: що не так?». Особливу увагу раджу приділити останньому абзацу в цьому тексті.

Зеленський переміг

Якщо ви дослухалися поради і прочитали до кінця попередній текст — перехід з теми  телеграм-каналів до пресконференції президента Зеленського — виправданий і зрозумілий. І тут я знову залишу цитату з допису у фейсбуці: «Коли правдою оголошується лише те, що влада сама воліє доносити до громадян, а будь-які інші оприлюднені факти або думки виставляються як ворожі, нападки, брехня тощо, — це реально супершкодить інтересам і самої команди президента і, на жаль, всієї України». Олександр Морський написав публіцистичний погляд на підсумкову пресконференцію президента: якщо Зеленський переміг, хто ж тоді програв? А ось у цьому посиланні текст про реакцію росіян на виступ президента Зеленського перед медійниками і «пряму лінію» вбивці-терориста Путіна, якого ніщо не зупинить на шляху до захоплення всієї України. Окрім, напевно, смерті. Амінь!

«Хай у вас теж болить голова» — іще одна реакція на виступ Зеленського перед медійниками від журналіста й аналітика Івана Верстюка. Винесу сюди два речення з об’ємного підсумкового тексту Івана, які багато пояснюють: «напруга відчувається і від тих, хто ставить запитання, і від того, хто дає на них відповіді. Ціна неправильних відповідей зараз зависока — і ми маємо це розуміти».  А щоб закрити тему стосунків президента із журналістами і публічних виступів державного рівня, залишу вам короткий текст із думками Олега Джолоса.

Телебачення в умовах війни

Наша Наталка Данькова зібрала десять головних подій, які сталися в медіасфері у 2023-му. Виявилося, що другий рік великої війни пройшов під знаком медійної реформи, нерегульованості телеграму, арештів власників телеканалів і відставок відомих медіаперсон. Якщо одним реченням — із телебаченням усе складно, але не катастрофічно. Але тексти Наталі я раджу читати всі до коми, якщо ви й справді прагнете розібратися, чим живе і як працює медіаринок після 24 лютого 2022 року.

І сміх, і гріх, і кремлівські кухарі… 

А що з розвитком українського ютубу? Стало значно краще, ніж до великої війни. Проте  зашквари, які іноді тут трапляються з деякими авторами і шоу, що мали б підтримати українців гумором у скрутний час і показати, що переживають усе те саме, що й народ, демонструють зовсім протилежне. Марина Крижня розібрала новий випуск «Дизель шоу», який вийшов на ютубі та мав би смішити, а натомість упіймав критику та обурення українців.

Юлія Лавришин поспілкувалася з Василем Байдаком, стендап-коміком, який з початком повномасштабної війни Росії проти України став волонтерити та проводити інформаційні кампанії, щоб збирати гроші на гуманітарну допомогу та військове спорядження для ЗСУ, а згодом «перетворив збори на окремий жанр», — про серйозні речі. Юля запитала і про медіаграмотність, про те, звідки Василь черпає інформацію: «раджу розбиратися й вчитуватися, хоча це важко й енерговитратно. Я підписаний на низку каналів відомих людей і медіа, але точно не читаю анонімні телеграм-смітники. Дуже важливо — не дозволяти засмічувати свою свідомість».

Неможливо не погодитися. І такі слова Байдака аргументує і підтверджує Валерія Ковтун, керівниця національного проєкту з медіаграмотності у 2021–2023 роках. Цією розмовою MediaSapiens, услід за «ДМ», починає публікацію низки матеріалів, які присвячені підсумкам 2023 року та прогнозам експертів у сфері медіаграмотності на 2024 рік.

Наразі це все.

Хіба що, я залишу вам посилання на нові випуски «Ньюспалму»  і «Локшину замовляли?», бо це гумор, який справді підтримує і надихає. У фейсбуці, інстаграмітелеграмі та на сайті «Детектор медіа» ви можете читати більше текстів наших авторів. Увесь зворотний зв'язок пишіть сюди — мені на пошту. А ще всією командою ми будемо вдячні, якщо порекомендуєте підписатися на цю розсилку вашим колегам та друзям.

До зустрічі.  Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Ілюстрація: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1237
Читайте також
03.01.2024 08:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
775
20.12.2023 08:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
740
13.12.2023 08:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
491
09.12.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
661
06.12.2023 08:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
510
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду