Телебачення не для ідіотів

Телебачення не для ідіотів

14 Жовтня 2023
857

Телебачення не для ідіотів

857
Чи перестали телевізійники зневажати свою аудиторію? «ДМ» аналізує нові серіали, документальні фільми і запит на «наївну журналістику».
Телебачення не для ідіотів
Телебачення не для ідіотів

П’ятниця, 13 жовтня  2023

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа»

Привіт. На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ».

Телебачення, радіо і «тактикульні» військові

П’ятничні листи я вже за звичаєм починаю з неочевидного в медіа. Попри те, що прикладів цього тижня було достатньо, з чого почати — шукала довго. А потім прочитала текст нашої Ірини Семенюти «Майбутнє  — за якісними медіа, які працюватимуть задля довіри аудиторії» — і все зійшлося. «Детектор медіа» у рамках Lviv BookForum провів дискусію про трансформацію української журналістики. Якщо ви шукаєте пояснення, чому телебачення сьогодні пропонує своїм глядачам таке викривлене уявлення про ЗСУ (занадто «розрекламовані» і «тактикульні» — у тексті є тлумачення цього слова) і чому так робити не можна; якщо вам цікаво, як під час війни радіо виявилося найстійкішим з усіх медіа; якщо хочете більше зрозуміти і дізнатися про передвиборчі медіаканали-одноденки чи видання-клони якісних медіа, або про вплив громадянського суспільства на якість журналістики, або ж ви в пошуку  найдієвішого інструменту сучасної комунікації  — цей текст дуже для вас.

А ось іще один неочевидний факт зі світу медіа: «чомусь “наївна”  журналістика може собі дозволити порушити ці теми, а “серйозна” — ні.  А потім дивуються, звідки мільйонні перегляди. “Рік. Харківщина”, як і всі проєкти Комарова, став “мільйонником”: за десять днів перша серія набрала понад 1,3 мільйона переглядів, а друга серія за чотири дні — понад 700 тисяч». Марія Спалєк на прикладі фільму Дмитра Комарова проаналізувала і пояснила, чому так. Новий фільм колишнього тревел-блогера порушує теми, які необґрунтовано зникли з нашого інформаційного простору.

І третій, щоб закрити тему: BBC відмовляється називати ХАМАС «терористами», навіть після серії критики та протестів: хочуть залишатись «об’єктивними». Що не так зі стандартами ВВС? Наш Роман Мельник зібрав критику мовника, навіть від  британських політиків.  Телеканал оприлюднив своє пояснення.

Пропаганда в інтернеті переїхала в кіно

«У наших серіалах з’явилося дещо нове з безумовним знаком “плюс”, але глядачів усе ще вважають ідіотами. Краще, ніж було, — й на тому спасибі. Тепер детальніше», — написала Лєна Чиченіна на початку свого огляду нового українського мінісеріалу «Ботоферма», який творці позиціонують як драму з елементами політичного трилеру.  Це та історія, коли читати, можливо, навіть краще, ніж дивитися.

А Дмитро Десятирик описує кіно, яке точно варто дивитися і спробувати його аналізувати, бо це найкращі нові та архівні фільми, обрані професійними українськими кінокритиками на фестивалі «Київський тиждень критики». Я дуже хотіла би подивитися «Зелений коридор», а ще «Бульвар Сансет» — саркастичний портрет Голлівуду. Дмитро написав про кожний фільм фестивалю.

Ту саму тетерю на вечерю

«Америка зменшить підтримку України через Ізраїль». Єгор Брайлян збирав нові пропагандистські тези, які поширював Кремль, і пояснює, як агітпроп маніпулює темою ескалації на Близькому Сході. Тим часом Юлія Лавришин знайшла пояснення, чому в росіян обмаль шансів задурити нас, і описала стрімку українізацію контенту й попит на все українське. Диджитал став основним способом споживання інформації для багатьох із нас. Українців опитала компанія Kantar і так дізналися про особливості медіаспоживання. Презентація дослідження відбулася під час National Media Talk. Цей захід мав дуже насичену та цікаву програму, тож багато новин з нього вже можна прочитати на сайті «ДМ». Наприклад, головне з виступів на першій панелі форуму «Свобода медіа під час війни та після» Юлії Мостової, Віталія Портникова та Наталі Лигачової.  Далі «ДМ» публікуватиме й докладні звіти з дискусій, тож стежте за нашими сайтами.

Белебенили-белебенили і не вибелебенили

Ядерний шантаж росіян — чи може бути це смішно? Може, навіть гротескно, якщо розбір робить Вадим Міський у «Локшину замовляли?». І як завжди, по п’ятницях компанію Вадиму складає Юрко Космина, який «генератор брєду» росіян зупиняє моїм улюбленим способом — віршовано. Новий випуск  «Ньюспалму» дуже рекомендую.

 

Наразі це все.

Більше текстів наших авторів у різних форматах ви можете читати у фейсбуку, інстаграмітелеграмі або на сайті «Детектор медіа». Увесь зворотний зв'язок можете також писати сюди — мені на пошту. А ще всією командою ми будемо вдячні, якщо порекомендуєте підписатися на цю розсилку вашим колегам та друзям.

До зустрічі.

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Ілюстративне фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
857
Читайте також
01.11.2023 08:10
Марина Леончук
«Детектор медіа»
699
28.10.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
643
25.10.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
765
21.10.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
536
07.10.2023 14:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
2 729
04.10.2023 11:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
539
27.09.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 000
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду