detector.media
Марина Леончук
«Детектор медіа»
14.10.2023 09:00
Телебачення не для ідіотів
Телебачення не для ідіотів
Чи перестали телевізійники зневажати свою аудиторію? «ДМ» аналізує нові серіали, документальні фільми і запит на «наївну журналістику».

П’ятниця, 13 жовтня  2023

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа»

Привіт. На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ».

Телебачення, радіо і «тактикульні» військові

П’ятничні листи я вже за звичаєм починаю з неочевидного в медіа. Попри те, що прикладів цього тижня було достатньо, з чого почати — шукала довго. А потім прочитала текст нашої Ірини Семенюти «Майбутнє  — за якісними медіа, які працюватимуть задля довіри аудиторії» — і все зійшлося. «Детектор медіа» у рамках Lviv BookForum провів дискусію про трансформацію української журналістики. Якщо ви шукаєте пояснення, чому телебачення сьогодні пропонує своїм глядачам таке викривлене уявлення про ЗСУ (занадто «розрекламовані» і «тактикульні» — у тексті є тлумачення цього слова) і чому так робити не можна; якщо вам цікаво, як під час війни радіо виявилося найстійкішим з усіх медіа; якщо хочете більше зрозуміти і дізнатися про передвиборчі медіаканали-одноденки чи видання-клони якісних медіа, або про вплив громадянського суспільства на якість журналістики, або ж ви в пошуку  найдієвішого інструменту сучасної комунікації  — цей текст дуже для вас.

А ось іще один неочевидний факт зі світу медіа: «чомусь “наївна”  журналістика може собі дозволити порушити ці теми, а “серйозна” — ні.  А потім дивуються, звідки мільйонні перегляди. “Рік. Харківщина”, як і всі проєкти Комарова, став “мільйонником”: за десять днів перша серія набрала понад 1,3 мільйона переглядів, а друга серія за чотири дні — понад 700 тисяч». Марія Спалєк на прикладі фільму Дмитра Комарова проаналізувала і пояснила, чому так. Новий фільм колишнього тревел-блогера порушує теми, які необґрунтовано зникли з нашого інформаційного простору.

І третій, щоб закрити тему: BBC відмовляється називати ХАМАС «терористами», навіть після серії критики та протестів: хочуть залишатись «об’єктивними». Що не так зі стандартами ВВС? Наш Роман Мельник зібрав критику мовника, навіть від  британських політиків.  Телеканал оприлюднив своє пояснення.

Пропаганда в інтернеті переїхала в кіно

«У наших серіалах з’явилося дещо нове з безумовним знаком “плюс”, але глядачів усе ще вважають ідіотами. Краще, ніж було, — й на тому спасибі. Тепер детальніше», — написала Лєна Чиченіна на початку свого огляду нового українського мінісеріалу «Ботоферма», який творці позиціонують як драму з елементами політичного трилеру.  Це та історія, коли читати, можливо, навіть краще, ніж дивитися.

А Дмитро Десятирик описує кіно, яке точно варто дивитися і спробувати його аналізувати, бо це найкращі нові та архівні фільми, обрані професійними українськими кінокритиками на фестивалі «Київський тиждень критики». Я дуже хотіла би подивитися «Зелений коридор», а ще «Бульвар Сансет» — саркастичний портрет Голлівуду. Дмитро написав про кожний фільм фестивалю.

Ту саму тетерю на вечерю

«Америка зменшить підтримку України через Ізраїль». Єгор Брайлян збирав нові пропагандистські тези, які поширював Кремль, і пояснює, як агітпроп маніпулює темою ескалації на Близькому Сході. Тим часом Юлія Лавришин знайшла пояснення, чому в росіян обмаль шансів задурити нас, і описала стрімку українізацію контенту й попит на все українське. Диджитал став основним способом споживання інформації для багатьох із нас. Українців опитала компанія Kantar і так дізналися про особливості медіаспоживання. Презентація дослідження відбулася під час National Media Talk. Цей захід мав дуже насичену та цікаву програму, тож багато новин з нього вже можна прочитати на сайті «ДМ». Наприклад, головне з виступів на першій панелі форуму «Свобода медіа під час війни та після» Юлії Мостової, Віталія Портникова та Наталі Лигачової.  Далі «ДМ» публікуватиме й докладні звіти з дискусій, тож стежте за нашими сайтами.

Белебенили-белебенили і не вибелебенили

Ядерний шантаж росіян — чи може бути це смішно? Може, навіть гротескно, якщо розбір робить Вадим Міський у «Локшину замовляли?». І як завжди, по п’ятницях компанію Вадиму складає Юрко Космина, який «генератор брєду» росіян зупиняє моїм улюбленим способом — віршовано. Новий випуск  «Ньюспалму» дуже рекомендую.

 

Наразі це все.

Більше текстів наших авторів у різних форматах ви можете читати у фейсбуку, інстаграмітелеграмі або на сайті «Детектор медіа». Увесь зворотний зв'язок можете також писати сюди — мені на пошту. А ще всією командою ми будемо вдячні, якщо порекомендуєте підписатися на цю розсилку вашим колегам та друзям.

До зустрічі.

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Ілюстративне фото: Getty Images

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY