Віталій Портников: Воєнна цензура, яка необхідна у воюючій країні, не передбачає цензури політичної

Віталій Портников: Воєнна цензура, яка необхідна у воюючій країні, не передбачає цензури політичної

12 Жовтня 2023
1458
12 Жовтня 2023
18:44

Віталій Портников: Воєнна цензура, яка необхідна у воюючій країні, не передбачає цензури політичної

1458
Критика влади за ті чи інші рішення та дії, вважає журналіст, — не просто на часі, вона необхідна.
Віталій Портников: Воєнна цензура, яка необхідна у воюючій країні, не передбачає цензури політичної
Віталій Портников: Воєнна цензура, яка необхідна у воюючій країні, не передбачає цензури політичної

Головне в державі, яка бореться за своє майбутнє під час війни, — це ефективна воєнна цензура, яка не дозволяє медіа і громадянам розповідати про те, що відбувається в армії та в зоні бойових дій. На цьому  наголосив український журналіст, політичний оглядач Віталій Портников, виступаючи на дискусійній панелі «Свобода медіа під час війни та після», що відбулась 12 жовтня на шостій конференції National Media Talk

Головний редактор медіадому NV Віталій Сич (модератор дискусії), головна редакторка «Дзеркала тижня» Юлія Мостова, шефредакторка порталу «Детектор медіа» Наталія Лигачова, політичний оглядач Віталій Портников (на екрані)

«Однак замість воєнної цензури влада вирішила запровадити політичну, створивши єдиний телемарафон, який досі є прикладом неповаги держави до громадян, та протизаконно, без судових рішень, відключивши від цифрового мовлення ряд незалежних каналів», — сказав Портников.

Модератор дискусії — головний редактор медіадому NV Віталій Сич 

Журналіст висловився категорично проти ідеї проведення виборів в країні під час війни,  нагадавши, що вибори — це і про свободу слова, і про жорстку критику влади. Тому поки йдуть бойові дії, країна, переконаний Віталій Портников, не може дозволити собі «такої внутрішньополітичної конкуренції, яка розірве нашу державу на шматки».

«Але принаймні ми маємо робити все, щоб наше суспільство під час війни не перетворювалось на дегенеративне. Це і є важливим завданням для тих, хто відчуває свою відповідальність за майбутнє нашої країни. У тому числі — незалежних медіа та журналістів», — відзначив Портников.

Він висловив сподівання, що союзники України, всі, хто підтримує її в боротьбі з агресором, розуміють, наскільки важливо допомогти українському суспільству у прагненні бути не тільки українським, а й демократичним, європейським, цивілізованим.

Кулуари медіафоруму. Голова правління Суспільного мовлення Микола Чернотицький, член наглядової ради Суспільного мовлення Максим Кречетов, програмний директор ГО «Детектор медіа» Вадим Міський

Для досягнення цього, на думку Портникова, необхідно зберегти можливість критикувати владу. Воєнна цензура не передбачає цензури політичної, впевнений журналіст. «Політична критика, критика відповідальності влади за ті чи інші її рішення та дії — не просто на часі, вона необхідна», — переконаний він.

Як повідомляв «Детектор медіа», у четвер, 12 жовтня, розпочала роботу шоста конференція National Media Talk (NMT) — масштабна подія, яка об’єднує українську медіаспільноту для діалогу про найважливіші події сьогодення, виклики індустрії, журналістські стандарти під час війни, неминучі трансформації на ринку та нові тренди.

Традиційно на медіаподію запрошені спікери, які є експертами та експертками в галузі, розуміються на українському медійному ландшафті, аналізують ринок та знаходять рішення складним викликам. 

Під час першого дня медіаконференції на головній сцені відбулись дві дискусії. У першій з них, тема якої «Свобода медіа під час війни та після», взяли участь український журналіст та політичний оглядач Віталій Портников, голова ГО «Детектор медіа», шефредакторка порталу «Детектор медіа» Наталія Лигачова та головна редакторка «Дзеркала тижня» Юлія Мостова

Фото: Максим Поліщук, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1458
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду