2,7 мільйона переглядів як перепустка на зустріч із Президентом

2,7 мільйона переглядів як перепустка на зустріч із Президентом

18 Жовтня 2023
668

2,7 мільйона переглядів як перепустка на зустріч із Президентом

668
Журналісти обурюються, що до Зеленського запросили представника анонімної «Трухи».
2,7 мільйона переглядів як перепустка на зустріч із Президентом
2,7 мільйона переглядів як перепустка на зустріч із Президентом

Вівторок, 17 жовтня 2023

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа».

 

Привіт. На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ». 

 

“Великий день в історії”

Хоч би скільки я читала матеріалів моїх колег, а мені весь час доводиться себе стримувати, коли пишу вам цього листа. Я хочу з дитячим захватом анонсувати той чи той текст журналістів  «Детектора медіа», залишаючи вам на нього посилання. І щоразу зупиняюсь та думаю: ну от про 250 грамів пилу з астероїда Bennu, які нещодавно потрапили на Землю (погугліть, якщо цікаво) писати, не приховуючи емоцій від важливості цієї події, нормально. А от так писати про конференцію National Media Talk (зустріч медійників, яка присвячена професійним викликам в умовах війни) — ніби незручно: і тема вузькоспеціалізована, і не всім цікава (куди ж їй проти «Трухи» із 2,7 мільйона переглядів, як аргумент присутності на зустрічі з Президентом, ой, проти 250 грамів пилу з астероїда). Утім, якщо без таких собі жартів, після ситуації на фронті тема свободи слова, якісної журналістики і високого рівня нашої з вами медіаграмотності — номер два для розвитку вільної, цивілізованої і демократичної країни. Ольга Чорна опублікувала редаговану стенограму обговорення цих питань, де учасниками були Віталій Портников, Наталія Лигачова і Юлія Мостова. Мастрид.  

«Ядовиті тєлєгі» на зустрічі з Президентом

«Солідаризація з помийкою»: Журналісти обурюються, що на закриту зустріч Зеленського зі ЗМІ запросили представника телеграм-каналу «Труха». Марина Баранівська зібрала думки колег і пояснила, чому це важливо знати й розуміти всім.

А далі Юлія Поліковська розповідає про комікси для дітей як медіаосвітню практику. Це проєкт для молодшої школи і навіть для дошкільнят. Чому формат коміксів? — Вони спрощують і візуалізують складний матеріал. Як підтримувати інтерес до вивчення  теми глибше? — Малювати продовження. Як інтегрувати комікси в основні предмети: географію чи, приміром, українську? — Зображувати у книжках життя в рідних містах і селах дітей. «У легкій для сприйняття формі коміксу ми висвітлюємо основні медіаосвітні меседжі, через захопливу історію підказуємо шляхи розв'язання різних життєвих ситуацій, які виникають через війну». Навіть якщо ви на цей момент без досвіду батьківства, прочитайте  «Дім на долоньках», присвячений адаптації дітей під час війни. Я чекаю вже на наступну серію.  

«Пригожин мертвий, та справа його живе»

Під таким заголовком Петро Бурковський опублікував новий огляд російського медіапростору в серпні 2023 року.  У першій частині він розповідає про те, що Кремль намагається використати для пропаганди війни та зміцнення внутрішніх хитких позицій на тлі поразок в Україні і  невдалий заколот, і вбивство Євгенія Пригожина. Цікавим прийомом російської пропаганди стало інтерв’ю білоруського самоназваного диктатора Олександра Лукашенка українській журналістці-колаборантці Діані Панченко. Але загалом Петро аналізує і пояснює на прикладах, чому актуально відстежувати, як російські медіа висвітлювали подробиці та обставини загибелі Пригожина.

І одразу ж залишу тут посилання на текст про пропагандистів, що поширюють проросійську риторику в соцмережах і стверджують, що Україна використала Чорноморську зернову ініціативу для контрабанди зброї. Зокрема, через «зерновий коридор» західна зброя нібито потрапляла до ХАМАСу. Це фейк. Чого прагнуть пропагандисти, поширюючи таку брехню про Україну, — розібрали і пояснили мої колеги

Українське кіно і війна

Марія Спалєк тішиться, що нарешті на наших екранах з’явилася по-справжньому українська багатосерійна мелодрама, аналізуючи серіал «Жіночий лікар. Нове життя». Помічаючи в ньому лише один значний недолік — самоплагіат. Чому цей серіал варто дивитися, навіть попри цей недолік, Марія аргументовано розібрала у своєму матеріалі. А Дмитро Десятерик розмовляв із Дмитром Сухановим, продюсером «Медового місяця». Події у фільмі, що розповідає про стосунки в окупації, повністю розгортаються в межах одного помешкання та лише за участю двох акторів. Будучи правильно втіленим, цей сюжет може стати фестивальним хітом. Але які перспективи в нашого кіно на наступний рік, коли не фінансують нічого та індустрія зупинилася? Відповідь Дмитра тут.  

Наразі це все.

Більше текстів наших авторів ви можете читати у фейсбуку, інстаграмітелеграмі або на сайті «Детектора медіа».  Увесь зворотний зв'язок можете писати сюди — мені на пошту. А ще всією командою ми будемо вдячні, якщо порекомендуєте підписатися на цю розсилку вашим колегам та друзям.

 

До зустрічі.

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Архівне фото: Офіс Президента України/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
668
Читайте також
08.11.2023 08:08
Марина Леончук
«Детектор медіа»
660
01.11.2023 08:10
Марина Леончук
«Детектор медіа»
698
28.10.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
642
25.10.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
764
21.10.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
533
14.10.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
856
07.10.2023 14:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
2 729
04.10.2023 11:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
538
27.09.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 000
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду