Скандал з ветераном Ваффен-СС «Галичина» в Канаді

Скандал з ветераном Ваффен-СС «Галичина» в Канаді

30 Вересня 2023
642

Скандал з ветераном Ваффен-СС «Галичина» в Канаді

642
«Детектор медіа» пояснює, чому ця реальність складніша, ніж штампи російського агітпропу.
Скандал з ветераном Ваффен-СС «Галичина» в Канаді
Скандал з ветераном Ваффен-СС «Галичина» в Канаді

П’ятниця, 29 вересня  2023

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа»

 

Привіт. На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ».

Медійно-інформаційне

Одразу почну з хорошого (в останньому абзаці цього листа хорошого ще більше) — хочу розповісти вам про п’ять нових медіа, які з’явилися під час широкомасштабної війни. Точніше, я хочу залишити вам посилання на наш подкаст «Медіуми». Остання розмова моїх колег захопила мене своєю актуальністю і щирістю. Чому з темою війни не можна працювати, сидячи в офісі у Києві? Як працювати на окупованих територіях і достукатися та допомагати українцям отримувати правдиву інформацію?  Як у деокуповані українські міста разом із ЗСУ повернути український інформаційний порядок денний? До Наталки Соколенко та Вадима Міського цього разу прийшла в гості Гаяне Авакян, редакторка мережі локальних медіа «Свої.City», заснованих Агенцією розвитку локальних медіа «Або». Гаяне пояснює доступно і цікаво, а сама розмова місцями навіть трохи лоскоче нерви.

MediaSapiens пояснює

Мої колеги по «Детектору медіа» розібралися в ситуації, в якій українець спричинив відставку спікера парламенту Канади. Максим Казаков пояснює, до чого тут Росія та вибори в Польщі. Минулого тижня під час візиту Президента України Володимира Зеленського до Канади в парламенті країни вшанували оплесками запрошеного на засідання 98-річного ветерана дивізії Ваффен-СС «Галичина» Ярослава Гуньку. Спікер канадської палати громад Ентоні Рот заявив на засіданні, що Гунька «український герой, канадський герой». Поява Гуньки в канадському парламенті спричинила гостру реакцію Польщі та представників єврейської спільноти. Ентоні Рот перепросив за свої слова та за запрошення Гуньки, яке назвав суто власною ініціативою. Через декілька днів Рот пішов у відставку. Чому російський агітпроп «вхопився» за цей випадок, чому Польща так болісно на нього зреагувала та чого очікувати від Канади? І як має реагувати Україна? Усі відповіді тут.

А ось Єгор Брайлян на прикладі Нагірного Карабаху дослідив і пояснює тему впливу та розповсюдження російської пропаганди у своїй статті «Вірменія може стати наступною Україною». Що показала ця ситуація, чи справді Росія втрачає вплив на Кавказі і, головне, як має діяти Україна? Дізнайтеся про тактики російської дезінформації, як вони змінюються і чому все, що відбувається зараз у тому регіоні, для нас має стратегічне значення.

Медіаколаборанти Донеччини

Покровськ. Бахмут. Маріуполь… І журналісти, які в цих містах пішли на співпрацю з ворогом. Емоційно важко було читати саме цей текст з усього циклу нашого спецпроєкту, але це важливо знати.  «На своєму ютуб-каналі Сергій Шльома (ведучий каналу “ТРК Заказ”, Бахмут ) публікував відео, як він допитує українського військового з бойовиками, йому за це нічого не пред’явили. Він працював на ефірах у студії. Це не була людина, яку заклеймили», — розповіла «Детектору медіа» Анна Сердюк, головна редакторка українськомовного місцевого «Вільного радіо». Ми вже публікували тексти про медіаколаборантів Херсона та Запорізької області. Цей текст про тих, хто став рупором російської пропаганди в Донецькій області після повномасштабного вторгнення.  А ось тут список зі 130 медійників-колаборантів з окупованих територій України, які вступили до спілки журналістів Росії. 90 людей у Луганську отримали з рук пропагандиста Соловйова свої посвідчення, ще 40 членських квитків той поїде вручати на окуповані Херсонщину і Запоріжжя.

Спротив пропаганді — огляд кремлівської брехні в соцмережах у вересні

Чи справді українське керівництво готове мобілізувати жінок при надії, та як російський агітпроп вчергове підкреслює начебто «некомпетентність» Зеленського? Орест Сливенко докопався до суті й розібрався, як пропагандисти брехали про Україну в середині вересня. Брехали про все поспіль: і про Київ як наступний Чорнобиль, і про мобілізацію вагітних, і про ненависть українців до Зеленського, і про узурпацію владою всіх українських медіа — ніби з себе списували.  А ось і реальний огляд інформаційних каналів України від Мар’яни Олійник: на каналі «FreeДом» проігнорували відставку Олексія Резнікова, на «Еспресо» закликали повернути в Раду журналістів, на Прямому — менше критикували владу.

Виклики для медіа

Їх описала Наталія Данькова у своєму тексті «Табу на мову ворожнечі в медіа». Вона слухала представників Нацради, громадських організацій і медіа, які обговорювали під час круглого столу практичні поради та досвід протидії дискримінації. Один зі способів — створення органів співрегулювання у медійній сфері. Що це таке? Для чого? Допоможуть чи шкодитимуть чіткі правила творення та поширення інформації? Чи будуть ці правила однаковими для традиційних медіа та для блогерів, ютуберів і телеграм-каналів? І власне, як в Україні сьогодні долати ворога не тільки на полі бою, а й у протистоянні  російській пропаганді, і чи можуть бути ефективними заборони в медіа? Обов’язково в цьому тексті киньте оком на приклад Суспільного.

«Із грязі в князі»

У свіжому випуску  «Локшину замовляли?» Вадим Міський показав, як війна перетворює російських алкоголіків, наркоманів, маніяків на нову російську «еліту» — це направду смішно.  А от Юрко Космина в «Ньюспалмі» жорстко поглузував з реакції росіян на знищення штабу Чорноморського флоту в Севастополі. Особливо смішні його поетичні рядки.

І насамкінець — ми перезапустили Спільноту «Детектора медіа». Два роки тому мої колеги заснували її, аби тримати тісніший зв’язок із вами та разом створювати якісні медіапродукти. Велика війна сповільнила розвиток Спільноти, але водночас лише підкреслила важливість якісної журналістики та боротьби з російською дезінформацією. Тож запрошуємо і вас до нашої дружної Спільноти. Ваша підтримка зміцнить нас і допоможе впевнено виконувати місію, якої ми незмінно дотримуємося понад 20 років: боротися за високі стандарти українських медіа, захищати їхні свободи, розвивати медіаграмотність та протидіяти дезінформації. Учасники нашої Спільноти братимуть участь у тематичних подіях, зможуть публікувати спільні матеріали на платформах «Детектора медіа» і, звісно, отримають трохи мерчу в стилі «ДМ». Долучитися можна ось тут.

Наразі це все.

Більше текстів наших авторів у різних форматах ви можете читати у фейсбуку, інстаграмітелеграмі або на сайті «Детектор медіа». Увесь зворотний зв’язок можете також писати сюди — мені на пошту. А ще всією командою ми будемо вдячні, якщо порекомендуєте підписатися на цю розсилку вашим колегам та друзям.

До зустрічі.

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Скриншот відео: Ярослав Гунька у парламенті Канади (CBC News: The National/YouTube)

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
642
Читайте також
21.10.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
536
14.10.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
858
04.10.2023 11:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
539
27.09.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 000
06.09.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
899
02.09.2023 14:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
805
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду