Наталія Лигачова: Необхідно зробити єдиний марафон якісних ЗМІ

Наталія Лигачова: Необхідно зробити єдиний марафон якісних ЗМІ

12 Жовтня 2023
1436
12 Жовтня 2023
17:24

Наталія Лигачова: Необхідно зробити єдиний марафон якісних ЗМІ

1436
Незалежні якісні медіа мають об’єднати зусилля у виготовленні контенту.
Наталія Лигачова: Необхідно зробити єдиний марафон якісних ЗМІ
Наталія Лигачова: Необхідно зробити єдиний марафон якісних ЗМІ

Шефредакторка порталу «Детектор медіа» та голова однойменної громадської організації Наталія Лигачова запропонувала ідею об’єднання якісних ЗМІ навколо спільного проєкту «Єдиного марафону». З такою пропозицією вона виступила 12 жовтня на дискусійній панелі «Свобода медіа під час війни та після» на шостій конференції National Media Talk.

Наталія Лигачова

За її словами, учасники марафону могли б «об’єднати зусилля у виробництві контенту, просуванні контенту одне одного, співпрацювати у боротьбі з дезою та виробленні власних наративів та оперативних меседжів».

«У нас є Медіарух, зараз ми в ньому об’єднуємося заради вирішення локальних гарячих питань, але на його базі можна було б створити і механізми для більш тісної співпраці між якісними медіа», — зазначила Наталія Лигачова.

Головний редактор медіадому NV Віталій Сич (модератор дискусії), головна редакторка «Дзеркала тижня» Юлія Мостова, шефредакторка порталу «Детектор медіа» Наталія Лигачова

При цьому вона уточнила, що йдеться не про телевізійний марафон. Сам телемарафон «Єдині новини», як зауважила Лигачова, мав би бути створений на базі Суспільного мовника і йому б мали допомагати приватні канали, а з державою мало би бути партнерство, а не ручне управління.  

Головна редакторка «Детектора медіа» також відзначила зростання ролі незалежних якісних медіа завдяки великим вливанням донорських коштів: «Завдяки цьому зараз зростає роль незалежних якісних медіа. Більш того, навіть ті, які раніше були не дуже якісними, бачать, що гранти дають можливість працювати без джинси, підтягуються».

Відповідаючи на питання щодо балансу між пропагандою та свободою слова, Наталія Лигачова відзначила відсутність оптимального балансу між ними, хоча плюралізм медіа, свобода слова, на її думку, в Україні є — завдяки тому, що є багато джерел інформації, які не контролює напряму держава.

«Водночас проблемою є те, що держава окупувала телепростір через телемарафон, а головним альтернативним джерелом інформації став телеграм, з його тотальною анонімністю та неперевіреною інформацією. Причому це теж відбулося за сприяння влади, на жаль. Тобто наше суспільство, з одного боку, заколисують державною пропагандою через телемарафон, з іншого — громадяни користуються неперевіреною і дуже різноманітною інформацією, в якій російська деза почувається прекрасно», — сказала Наталія Лигачова.

Кулуари медіафоруму. Програмний директор ГО «Детектор медіа» Вадим Міський, голова комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Олександр Бурмагін, виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк, шефредакторка порталу «Детектор медіа» Наталія Лигачова

При цьому вона висловила переконання у важливості єдності суспільства та влади: «Війну не можна виграти, якщо нема єдності суспільства та влади. Медіа не мають мочити українську владу, але мають її критикувати».

У четвер, 12 жовтня, розпочала роботу шоста конференція National Media Talk (NMT) — масштабна подія, яка об’єднує українську медіаспільноту для діалогу про найважливіші події сьогодення, виклики індустрії, журналістські стандарти під час війни, неминучі трансформації на ринку та нові тренди.

Кулуари медіафоруму. Член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Олександр Бурмагін, шефредакторка порталу «Детектор медіа» Наталія Лигачова, журналістка порталу «Детектор медіа» Наталія Данькова

Традиційно на медіаподію запрошені спікери, які є експертами та експертками в галузі, розуміються на українському медійному ландшафті, аналізують ринок та знаходять рішення складним викликам. 

Під час першого дня медіаконференції на головній сцені відбулись дві дискусії. У першій з них, тема якої «Свобода медіа під час війни та після», взяли участь український журналіст і політичний оглядач Віталій Портников, голова ГО «Детектор медіа», шефредакторка порталу «Детектор медіа» Наталія Лигачова та головна редакторка «Дзеркала тижня» Юлія Мостова. 

Фото: Максим Поліщук, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1436
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду