Танці на кістках

Танці на кістках

1 Листопада 2023
698
1 Листопада 2023
08:10

Танці на кістках

698
Як українські медіа й телеграм-канали використовують дитячу смерть
Танці на кістках
Танці на кістках

Вівторок, 31 жовтня  2023

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа»

 

Привіт. На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ».

Чого нас вчать діти?

Я люблю складні довгі аналітичні або пояснювальні тексти. Але люблю їх не тому, що, читаючи, мені подобається відчувати себе розумною (частіше навпаки), а з дослідницького погляду. Спочатку мені подобалося читати такі тексти, бо я хотіла розвинути свою пам'ять, здібності, мислення. Згодом я ловила себе на думці, що роблю це радше для того, щоб ухопити механіку, структуру тексту, розкриття теми, більше варіантів того, як можна доносити до читача інформацію. Ухопити більше моментів: «А що, так можна було?».

Тепер є відчуття, що я роблю це для того, щоб вибрати щось для себе, знайти свій «голос», подачу, манеру, щось своє, що дасть мені сили справлятися зі страхом авторки перед аркушем білого паперу з миготливим чорним курсором. Сьогодні після зауваження мого 13-річного сина я переглянула всі свої хитросплетені «люблю»: «Мам, а ти пробувала читати  художні тексти або тексти на базі досліджень просто тому, що тобі це подобається і це гарний відпочинок або насолода? Хіба не в цьому сенс читання?». Упс…

Як часто ми націлені на результат і забуваємо, що наша радість та енергія — в самому ПРОЦЕСІ… Принаймні, якщо цього діти нас не вчать, то вже точно повертають нам  прямий зв'язок із нашою підсвідомістю.

Насолоджуйтеся —  я сьогодні зібрала для вас тільки довгі, пояснювальні тексти моїх колег;)

Від лонгридів до тіктоку

Гала Скляревська виклала зміст однієї з дискусій шостої конференції National Media Talk (NMT) на тему,  як змінилося споживання медіа в Україні та що з цим робити. Тобто, як багато українців ще дивляться телевізор і беруть звідти інформацію, скільки людей слухають лінійне радіо і яка частина повністю перейшла у світ споживання інформації в соцмережі. Війна пришвидшила скорочення телевізійної аудиторії в країні, оскільки люди потребують швидшого надходження інформації, — це факт. Але чи мають журналісти бути універсальними творцями контенту? Чи має аудиторія сплачувати за інформацію, як за продукт? Які перспективи розвитку соціальних мереж і медійних платформ як засобу доставлення контенту в умовах демографічної кризи? Чи може аудиторія повернутися до передвоєнних звичок у споживанні контенту? Багато цікавих думок, прогнозів та спостережень від авторитетних медійників, — дуже раджу з ними ознайомитися.

І кілька інших цікавих моментів з обговорень під час National Media Talk, які вловила Юлія Лавришин. Моя колега дивилась і слухала презентацію «Бабеля» про те, як видання використовує штучний інтелект (ШІ) у своїй редакції, та описала майбутнє, яке вже тут. «Це шалена економія часу, ресурсів, й це дає набагато більше свободи», — поділилась очільниця відділу фандрейзингу видання «Бабель» Олена Пашковська. А Юля розповіла, як від страху: «ґвалт, усіх, хто працює з тексами, звільнять, бо їх замінить ШІ», перейти до раціо: «це ж економія часу, більше якісного контенту і менше нудної та неінтелектуальної роботи».

І одразу ж хочу залишити для вас посилання на ще один текст Гали Скляревської. Він іншої тематики, болючий, але важливий: «Танці на кістках. Як українські медіа й телеграм-канали використовують дитячі смерті». Гала пояснила, як працюють медіа з темою дитячих самогубств в Україні і як мали би працювати, дотримуючись усіх правил, внутрішньо затверджених та загальних рекомендацій ВООЗ для ЗМІ. Навіть якщо ви не журналіст і не працюєте в медіа, цей текст — орієнтир, як можна не тільки не нашкодити, а й, можливо, запобігти дитячій смерті. Варто читати.

Наша хороша новина — приймаємо вітання;)

«Детектор медіа» зареєструвався як онлайн-медіа в Національній раді з питань телебачення та радіомовлення.

Наталка Данькова описала подробиці та пояснила, що дає ця реєстрація, а голова ГО «Детектор медіа», шефредакторка нашої групи видань Наталія Лигачова поділилася, чому це важливо: «Зареєструвавшись, ми тим самим беремо на себе повну відповідальність за свій контент та водночас акцентуємо для аудиторії, що нашій інформації можна довіряти». 

І вже відомі переможці конкурсу на ліцензії в державному мультиплексі МХ-7. Перемогли сім каналів. Наталка Данькова пише, що МХ-7 із його покриттям може стати альтернативою мовлення в аналогу. І тоді компаніям, які мають аналогове мовлення, не доведеться підтримувати трансляцію на цих частотах на прикордонних територіях. Варто знати, хто отримав ліцензію, а хто ні.

«Вже на часі»

На телеекрани повертаються  політичні токшоу. «Вже на часі» — це назва нової програми Прямого каналу. Олександр Морський пише, що шоу має всі ті ж базові політичні й етичні проблеми, що й раніше. Але після півтора року «Єдиного марафону» його приємно чути. «Детектор медіа» проаналізував і пояснює, що не так із формою, змістом, якістю та подачею і чому попри це такі шоу сьогодні глядачу потрібні й доцільні.

Тим часом Марія Спалєк розповідає, як можна поєднати прогрес і занепад, на прикладі нового сезону старого шоу на Новому каналі: «У реаліті “На ножах” не б’ють і не матюкають. Але це не точно». Марія розібрала, чи  переважили провладний піар, хамство ведучого, маніпуляції і навіть відверте цькування людини (не факт, що за сценарієм розробників) позитивні моменти і формат шоу, який команда вписала в порядок денний країни, що воює. І якщо ви, як і я, ніколи не дивились це реаліті, — розбір варто читати. Було, направду, цікаво.

Скандал і  кінофестиваль «Молодість»

Кількість переглядів цієї новини величезна. Менша хіба що за кількість переглядів іншого скандалу — про артистів, які поїхали виступати до прокурора на весілля у Львові. І можна було б написати, що, мовляв, ніде правди діти, любимо ми читати про всілякі неприємності, особливо якщо вони трапляються з іншими, — але ні, якщо  ці тексти написала Лєна Чиченіна. Завжди в кожному з них є глибший погляд і розкриття теми, ніж просто «стався скандал». От і цього разу так. Приміром, Лєна пише: «наша тусовка (кіномитців) нині дещо розколота. Одні вирішили піти у чітку опозицію до Марини Кудерчук та Держкіно загалом, інші ж воліють були поряд із нею. Бо залишитися без фінансування — це боляче. Хтось це робить, бо має на меті лише отримання грошей і якісь принципи там не розглядаються як щось узагалі варте уваги. А хтось із більшим чи меншим почуттям огиди йде на компроміси». У своєму тексті Лєна пояснює, як одне слово, кинуте із залу однією людиною голові Держкіно Марині Кудерчук під час відкриття фестивалю «Молодість», перетворило на гучний скандал його закриття і чому це стосується всіх нас, а не лишень кіномитців.

А  Дмитро Десятерик написав для «Детектора медіа» текст про унікальність фестивалю і як «Молодість» переживала всі найважчі кризи в країні — і під час війни не знизила планки.

Наразі це все.

Більше текстів наших авторів у різних форматах ви можете читати у фейсбуці, інстаграмітелеграмі або на сайті «Детектор медіа». Увесь зворотний зв'язок можете писати сюди — мені на пошту. А ще всією командою ми будемо вдячні, якщо порекомендуєте підписатися на цю розсилку вашим колегам та друзям.

До зустрічі.

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
698
Читайте також
18.11.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
928
15.11.2023 08:43
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 096
08.11.2023 08:08
Марина Леончук
«Детектор медіа»
660
28.10.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
642
25.10.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
764
21.10.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
533
14.10.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
856
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду