Львівський BookForum з російським присмаком

Львівський BookForum з російським присмаком

7 Жовтня 2023
2732

Львівський BookForum з російським присмаком

2732
Якої шкоди завдають «хороші росіяни на Заході» —розбирався «Детектор медіа».
Львівський BookForum з російським присмаком
Львівський BookForum з російським присмаком

Субота, 7 жовтня  2023

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа».

 

Привіт. На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ».

 

Без коментарів

Гроза. Одним ударом росіяни зруйнували половину села і забрали життя 52 людей. У мережі є фотографії, де на узбіччі сільської дороги поряд з машиною швидкої лежать тіла вбитих, яких дістали з-під завалів. Розірваний одяг, зламані кістки, рвані рани, кров та пил. Жодних блюрів. Люди зібралися в кафе, щоби пом’янути загиблого воїна-односельця. Цей удар став найбільшою за кількістю жертв ракетною атакою РФ за 2023 рік. Харківщина у триденній жалобі.

А наступного дня з’являється дезінформація, що удар по селу Гроза «вигідний» Зеленському, а за цією брехнею дізнаємося гірку, але очікувану правду: КНДР починає постачати Росії артилерію для війни проти України.  Без коментарів. Співчуття рідним загиблих.

«Шукаю росіянина, якого треба пожаліти…»

А ось тут коментувати дуже хочеться, бо «є теми, які вважаються вічними. Кохання, зрада, помста, батьки і діти. Думаю, вже точно сюди треба додавати й тему “хороших росіян”, бо кінця та краю їй не передбачається», — так і розпочинає Лєна Чиченіна свій текст із Lviv BookForum про чергову зарубу, існування або ні  «опозиціонерів, дисидентів і просто порядних людей — росіян» серед тих, хто обрали шлях або йти вбивати нас, або відсидітися за кордоном, але нічого не зробили, щоб запобігти цій війні. Лєна ось тут описала, як запитання із залу доволі спокійну розмову спікерів форуму видавців перетворили на гостру дискусію.  А Гала Скляревська, яка працює на цьому заході з першого дня, розповіла, що вже відбулося і відбуватиметься на форумі, тема якого «Перепис майбутнього». Про майбутнє медіа розмовлятимуть і мої колеги Світлана Остапа, Дмитро Хоркін, Вадим Міський, Олександр Педан 8 жовтня під час дискусії, організованої в рамках форуму «Детектором медіа».

Обережно: ІПСО, пропаганда і російська музика

1/ У своєму новому матеріалі Юлія Лавришин на прикладі одного допису у фейсбуку розібрала і показала, як ми перетворюємося на жертв російських вкидів і програємо інформаційну війну ворогові. Десятки тисяч українців поширили у своїх фейсбук-профілях допис про те, що нібито піхота ЗСУ — це такі собі «м’ясні бригади». Як виявилося, насправді це збірний образ різних негативних явищ в армії, перебільшений і дуже узагальнений, а поширювали його зі сторінки людини, яка стосунку до війська не має і просто скопіювала його з анонімного профілю у твітері. Почитайте, чому цей допис — набір маніпуляцій, що грає на руку ворожій пропаганді, і як він продемонстрував поганий рівень медіаграмотності серед українців.

2/ Орест Сливенко тим часом розбирався з тим, які ж «нацистські схильності» демонструють українські біженці в Європі та чи справді Міжнародний суд ООН такий поганий і некомпетентний, як це подають російські пропагандисти. Іншими словами, «Детектор медіа» продовжує боротьбу з фейкоробами й аналізує, про що вони брехали наприкінці вересня.

3/ А ось Вадим Міський назбирав відео, яке створювалось для того, щоб навішати нам локшини на вуха через пісні-пісеньки та римовані рядки російського шоубізу. Яка його роль у системі кремлівської пропаганди, Вадим пояснює у свіжому випуску «Локшину замовляли?».

Телеперебудова

Як медіагрупам зберегти прибутковість і продовжувати виробляти контент — Наталія Данькова слухала розмови експертів, які прийшли дискутувати на Kiyv Media Week. Керівники продакшенів і медіагруп говорили про перебудову телеканалів, диверсифікацію прибутків і необхідність співпраці, а не протистояння.

І тут же, на форумі Kyiv Media Week, заступник міністра культури та інформполітики Тарас Шевченко відповів на запитання про скандальне фінансування серіалів на наступний рік, а точніше — чи буде відомство продовжувати цю практику і як саме. Лєна Чиченіна чула відповідь.

І якщо ви обіцяєте подивитися свіжий випуск «Ньюспалму» (а я гарантую, що він смішний, я вже бачила), то я побажаю вам тихого вечора.

Наразі це все.

Більше текстів наших авторів у різних форматах ви можете читати у фейсбуку, інстаграмітелеграмі або на сайті «Детектор медіа». Увесь зворотний зв'язок можете писати сюди — мені на пошту. А ще всією командою ми будемо вдячні, якщо порекомендуєте підписатися на цю розсилку вашим колегам та друзям.

 

Бережіть себе. До зустрічі.

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Ілюстративне фото: Форум Видавців/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2732
Читайте також
28.10.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
654
25.10.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
768
21.10.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
540
14.10.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
865
07.09.2023 15:00
Наста Захаревич
для «Детектора медіа»
2 715
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду