Хто підставив президента і нова криза в країні

Хто підставив президента і нова криза в країні

4 Листопада 2023
768
4 Листопада 2023
09:00

Хто підставив президента і нова криза в країні

768
Пропагандисти перекрутили статті в The Economist i Time, кіномитці вимагають звільнення Кудерчук, Данілов згадує «Труху».
Хто підставив президента і нова криза в країні
Хто підставив президента і нова криза в країні

П’ятниця, 3 листопада 2023

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа»

Привіт. На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ». 

У кіно прийшла криза

Сьогодні порушую свою традицію і починаю листа зі світу кіно, а не з неочевидного у світі медіа. Справа в тому, що впродовж тижня було одразу кілька важливих подій та заяв від українських кінопрофесіоналів, про які нам треба знати і в яких варто розібратися.

Ви любите кіно? Пишаєтеся українськими кінопрем’єрами? Ходите в кінотеатри? А знаєте, що держава планує робити з кінематографом, який обіцяла підтримувати навіть під час повномасштабної війни? Чи задумувались, що буде з українським кіно вже наступного року? А хто має давати відповіді на ці запитання, знаєте? Так, Держкіно. Чи є ці відповіді, і чи були вони озвучені суспільству? Що відбувається і як це оцінюють українські кінопрофесіонали — розбиралися і пояснюють мої колеги.

Розпочну з того, що суд задовольнив вимоги НСКУ у справі оскарження повноважень Ради з держпідтримки кінематографії. Це не означає, що вже завтра можна проводити конкурс на оновлення складу Ради, але як швидко це може статися — Марина Баранівська розпитала у правозахисників та самих кінопродюсерів. Далі, новина номер 2: кінематографісти у відкритому зверненні до Кабміну закликали не ухвалювати проєкт Стратегії розвитку кіно до 2027 року, розроблений Держкіно і, більше, просять уряд звільнити керівництво Держкіно і провести конкурс на нового очільника кіноінституції. І це ще не все: кінознавці просили «не перетворювати їх на німих статистів» і звернулися з відкритою заявою через ситуацію зі Стратегією розвитку кіно до 2027 року, закликавши голову Держкіно Марину Кудерчук та її заступницю Юлію Шевчук  подати у відставку через «перевищення своїх повноважень». Лєна Чиченіна пише, що вже збилася з ліку щодо прохання звільнити пані Кудерчук. Нагадала, що не так зі Стратегією розвитку кіно і чому люди кіно нею незадоволені, а далі зібрала думки гравців з обох боків і реакцію самої очільниці Держкіно. Ну що ж, залишилося тільки дочекатися на наступний епізод цього серіалу, у якому дізнаємося реакцію Кабміну. 

Хто підставив президента?

Відповів на це запитання секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данілов. Він висловив припущення про те, що сталося 16 жовтня, коли на закриту зустріч із Володимиром Зеленським  запросили серед інших представників ЗМІ й адміністратора телеграм-каналу «Труха». Чому це важливо? «Труха» — телеграм-канал із сумнівною репутацією, що неодноразово поширював фейки та відео прильотів, а також нагнітав паніку через потенційну ядерну загрозу. «Я думаю, що президента підставили. Я не думаю, що він мав уявлення, хто буде на цій зустрічі», — сказав Данілов. Тоді це запрошення викликало обурення в соцмережах серед журналістів. 

А зараз маємо інший виклик — реакцію російських пропагандистів на публікації The Economist (інтерв’ю Залужного) i Time (стаття про Зеленського). Леся Бідочко детально розглянула ключові тези маніпуляторів і те, як є насправді. 

І одразу залишу посилання на ще один текст  мого колеги Максима Казакова. Це ґрунтовний і важливий аналіз того, як у Росії переписують підручники з історії. Актуальності йому надає той факт, що з 1 вересня 2023 року за підручниками Мединського і Торкунова навчаються й діти на окупованих територіях. На відміну від радянських часів, предмет «історія України» цілковито виключено зі шкільної програми.  «Детектор медіа» проаналізував підручник з історії Росії за 11 клас, щоб з’ясувати, за допомогою яких тактик пропагандистські меседжі насаджують у свідомість українських підлітків.

Інтерв’ю

1/ «Пропагандисти мають нести таку ж відповідальність, як і ті, хто вчиняє воєнні злочини». Світлана Остапа розмовляла з Юрієм Бєлоусовим, начальником департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу генерального прокурора. Чи вірить він у справедливе покарання? Чи можна довести вину пропагандистів? Чи є підозрювані і хто вони? Що вже може загрожувати Соловйову та Скабєєвій? І що робить для цього українська влада і безпосередньо Офіс Генпрокуратури

2/ Чому жанр інтерв’ю такий популярний? Яка різниця між інтерв’ю для телебачення і для ютуб-каналу? А яка — під час бесіди з українськими та закордонними спікерами? Що не розуміють про українську війну іноземні колеги? А що залишається незрозумілим для самих українців, як ми представлені у світі? Оксана Наумова записала з Оленою Ремовською, ведучою проєкту «Ремовська Інтерв’ю», ту розмову, про які кажуть: шкода, що вже дочитала. Було захопливо та інформативно. Раджу.

Наразі це все.

Якщо ви не забуваєте дивитися нові випуски «Ньюспалму» , тоді залишаю вам посилання на наші соцмережі. У  фейсбуці, інстаграмітелеграмі та на сайті «Детектор медіа» ви можете читати більше текстів наших авторів. Увесь зворотний зв'язок можете писати сюди — мені на пошту. А ще всією командою ми будемо вдячні, якщо порекомендуєте підписатися на цю розсилку вашим колегам та друзям.

До зустрічі.

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
768
Читайте також
18.11.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
929
15.11.2023 08:43
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 096
08.11.2023 08:08
Марина Леончук
«Детектор медіа»
660
01.11.2023 08:10
Марина Леончук
«Детектор медіа»
699
28.10.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
643
25.10.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
765
21.10.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
536
14.10.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
857
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду