BBC відмовляється називати ХАМАС «терористами», навіть після серії критики та протестів: хочуть залишатись «об’єктивними»

BBC відмовляється називати ХАМАС «терористами», навіть після серії критики та протестів: хочуть залишатись «об’єктивними»

13 Жовтня 2023
1774
13 Жовтня 2023
17:31

BBC відмовляється називати ХАМАС «терористами», навіть після серії критики та протестів: хочуть залишатись «об’єктивними»

1774
ВВС посилається на свої давні редакційні приписи і вважає, що вживання слова «терорист» означає, що редакція зайняла чиюсь сторону в конфлікті, і заважає, а не допомагає аудиторії зрозуміти, що відбувається.
BBC відмовляється називати ХАМАС «терористами», навіть після серії критики та протестів: хочуть залишатись «об’єктивними»
BBC відмовляється називати ХАМАС «терористами», навіть після серії критики та протестів: хочуть залишатись «об’єктивними»

Британський суспільний мовник BBC не погоджується переглянути свою політику не називати бойовиків угруповання ХАМАС «терористами» — попри гостру критику від британських можновладців та протести активістів.

Як повідомляє сама BBC, політику мовника піддали критиці низка топчиновників Британії.

Міністр оборони країни Ґрант Шеппс сказав, що це політика «на межі ганебності» і що BBC має знайти свій «моральний компас». Переглянути такий підхід закликали мовника також міністр закордонних справ Джеймс Клеверлі, міністерка культури Люсі Фрейзер, лідер лейбористів сер Кейр Стармер.

Крім того, напередодні, 12 жовтня, група активістів влаштувала акцію під офісом BBC, наклеївши на стіни будівлі плакати з фотографіями викрадених бойовиками ХАМАСу під час останньої атаки ізраїльських громадян та дітей.

Європейський кореспондент ізраїльського інформаційного видання N12 Елад Сімчайофф поділився кадрами, на яких група чоловіків обливає будівлю офісу BBC клеєм та клеїть на стіну кілька плакатів про зниклих безвісти.

У відповідь на критику редакція BBC не відмовилась від свого підходу. Видання опублікувало колонку свого редактора з питань зовнішньої політики та міжнародних відносин Джона Сімпсона, який пояснив, що мотиви редакції криються в основоположних принципах ВВС.

«Тероризм — провокаційне слово, яким люди називають те, що морально не схвалюють. А робота BBC не передбачає вказувати людям, кого підтримувати, а кого засуджувати: хто хороші хлопці, а хто — погані», — пише Сімпсон.

Сімпсон наголосив, що BBC регулярно повідомляє, що британський та інші уряди засудили ХАМАС як терористичну організацію, запрошує на інтерв'ю різних гостей та цитує авторів, які називають ХАМАС терористами, тощо, але, мовляв, це їхня справа.

«Головне — ми не говоримо це своїм голосом. Наше завдання — представити аудиторії факти й дозволити їй скласти власну думку… Ми не займаємо чийсь бік», — вважає редактор BBC. 

Сімпсон запевнив, що компанія однозначно засуджує вбивства цивільних, дітей, немовлят, атаки на безневинних мирних людей на музичному фестивалі. Він розповів, що за 50 років висвітлювання подій на Близькому Сході на власні очі бачив наслідки таких атак, як і наслідки ізраїльських бомбових й артилерійських обстрілів цивільних об'єктів у Лівані й Секторі Гази. 

«Жах таких речей залишиться в пам'яті назавжди. Але це не означає, що ми повинні почати називати організацію, прихильники якої вчинили це, "терористичною", оскільки це означатиме, що ми відмовляємося від свого обов’язку залишатися об’єктивними», — пише редактор BBC.

Він нагадав, що такої політики редакція дотримувалась і під час Другої світової війни, коли називала нацистів ворогами, але не «злими» чи «аморальними». І під час атак Ірландської республіканської армії  в самій Британії, попри величезний тиск з боку уряду Марґарет Тетчер. Він додав, що є й інші з найповажніших інформаційних агентств світу, які  наслідують таку ж політику.

Директор з редакційної політики та стандартів BBC Девід Джордан сказав, що редакційна інструкція щодо цього питання є чинною протягом багатьох років і мала на меті уникнути упередженості.

«Йдеться про те, щоб уся аудиторія довіряла інформації, яку ми їй надаємо, щоб вони не думали, що BBC розглядає це з однієї сторони конфлікту, а не з іншої», — сказав він.

Як пише BBC, у редакційних правилах корпорації сказано, що слово «терорист» може бути «радше перешкодою, аніж допомогою для розуміння».

Правила передбачають, що редакція має використовувати слова, які конкретно описують злочинця, такі як «підривник», «нападник», «стрілець», «викрадач», «повстанець» і «бойовик».

«Ми не повинні приймати мову інших людей як свою власну; наша відповідальність полягає в тому, щоб залишатися об’єктивними та повідомляти таким чином, щоб наша аудиторія могла робити власні оцінки того, хто і що з ким робить», — йдеться у правилах BBC.

Фото: newsweek

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1774
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду