Юлія Мостова: Свобода слова — це не лише антикорупційні розслідування

Юлія Мостова: Свобода слова — це не лише антикорупційні розслідування

12 Жовтня 2023
1166
12 Жовтня 2023
17:24

Юлія Мостова: Свобода слова — це не лише антикорупційні розслідування

1166
Крім цього, вважає головна редакторка «Дзеркала тижня», медіа мають слугувати платформою для змістовної політичної дискусії в країні.
Юлія Мостова: Свобода слова — це не лише антикорупційні розслідування
Юлія Мостова: Свобода слова — це не лише антикорупційні розслідування

Питання свободи слова не зводиться лише до антикорупційних розслідувань. Це тільки частина того, що прийнято вважати проявом свободи. Таку думку висловила головна редакторка «Дзеркала тижня» Юлія Мостова під час панельної дискусії «Свобода медіа під час війни та після», яка відбулась на конференції National Media Talk, що 12–13 жовтня проходить у Києві. 

«Є злочинні дії, а є злочинна бездіяльність. І її теж необхідно виявляти. Ми маємо на це вказувати. І ми маємо пропонувати рішення. Ми маємо стати представниками тих, хто бачить якісні рішення на внутрішньому фронті», — пояснила Мостова.

Вона зауважила, що баланс між пропагандою і свободою не прописаний у жодному підручнику. Він диктується волею і прагненням медіа, журналістів, їхніх читачів і глядачів.

«І тут важливо, щоб вони усі, тобто ми з вами, усвідомили, що війна України і Росії — це не війна влади з Росією, а війна нас усіх з Росією. Я знаю, що військові не люблять, коли ми говоримо про інші, ніж воєнний, фронти. Але ми маємо свій фронт відповідальності. І баланс між пропагандою, яка, безумовно, має бути, та нашою боротьбою з неякісною владою, з неякісними державними рішеннями, з відсутністю необхідних рішень, з корупцією — це наша відповідальність. Ми, медіа, самі маємо усвідомлювати її обсяг», — наголосила Мостова.

Вона погодилася з тим, що в країні, яка воює, має бути воєнна цензура, однак уточнила при цьому, що не буває в державі як у єдиному організмі «десь все критично погано, а десь все ідеально».

«Ми всі взаємопов’язані — армія, політичне керівництво, яке призначає керівний склад армії, журналісти і суспільство», — сказала головна редакторка «Дзеркала тижня».

У цьому контексті вона акцентувала увагу на необхідності змістовної політичної дискусії в медіа. Дискусії про те, що відбувається в країні, чого не відбувається, але мало б відбуватися, і що має відбуватися після закінчення війни.

«Бо не може бути критики політичного керівництва країни заради критики. Це має бути чітка, жорстка, конструктивна позиція. І я думаю, в нас чимало медіа, які можуть слугувати платформою для цього. І закликати до цих дискусій необхідно не лише експертів, але й представників влади — і діючих, і тих, хто має шанси такими стати», — зазначила медійниця.

Баланс між пропагандою і свободою слова, на переконання Юлії Мостової, має складатися з правди і мовчання (про військові справи, втрати на фронті і так далі), а не з правди і брехні.

Як повідомляв «Детектор медіа», у четвер, 12 жовтня, розпочалась National Media Talk (NMT) — масштабна подія, яка об’єднує українську медіаспільноту для діалогу про найважливіші події сьогодення, виклики індустрії, журналістські стандарти під час війни, неминучі трансформації на ринку та нові тренди.

Конференція NMT 2023 відбуватиметься два дні (12–13 жовтня) у Конгресно-виставковому центрі «Парковий» у Києві.

Традиційно на медіаподію запрошені спікери, які є експертами та експертками в галузі, розуміються на українському медійному ландшафті, аналізують ринок та знаходять рішення складним викликам. 

Під час першого дня медіаконференції на головній сцені відбулись дві дискусії. У першій з них, тема якої «Свобода медіа під час війни та після», взяли участь український журналіст і політичний оглядач Віталій Портников, голова ГО «Детектор медіа», шефредакторка порталу «Детектор медіа» Наталія Лигачова та головна редакторка «Дзеркала тижня» Юлія Мостова.

Фото: Максим Поліщук, «Детектор медіа»
 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1166
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду