Скандал довкола Центру Курбаса

Скандал довкола Центру Курбаса

28 Жовтня 2023
642

Скандал довкола Центру Курбаса

642
У намаганні його знищити звинуватили Мінкульт. У відомстві це заперечили. А як насправді?
Скандал довкола Центру Курбаса
Скандал довкола Центру Курбаса

П’ятниця, 27 жовтня  2023

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа»

 

Привіт. На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ».

 

Є люди, а є Фіци

Цього тижня мене вразив новий прем'єр Словаччини. Роберт Фіцо (головує в уряді з 25 жовтня) заявив: «Ми підтримуємо гуманітарну та громадянську допомогу Україні — це буде офіційна політика мого уряду. Не постачатимемо Україні жодної зброї». Інакше кажучи, самі справляйтеся, а я осторонь подивлюся і, якщо знадобиться, бинтів піднесу і крапельниць.

Прикро, але з Фіцом усе зрозуміло. Не тягне це на неочевидне, а я по п’ятницях починаю листа до вас із неочевидного в медіа. І найкращим прикладом цього тижня, на мою скромну думку, була розмова нашої  Гали Скляревської з журналісткою та ведучою Христиною Бердинських. «Я сама собі сказала, що починаю журналістську кар’єру з нуля. І щоб досягти в іноземній журналістиці того, чого я досягла в українській журналістиці, потрібен не один, не два, не три роки»,  — чесно сказала Христина про свій річний досвід роботи фрилансеркою в західних медіа. Цікаве вийшло інтерв’ю, проникливе  і чесне: про професійні страхи, виклики і трохи про майбутнє, хоч би яким  примарним воно здавалося. Мені дуже сподобалось. Я знала Христину як талановиту журналістку, що невтомно пише аналітичні, репортажні тексти і все знає про українську політику, а Гала познайомила мене з іншою Христиною, і поваги стало ще більше: «Коли почалося повномасштабне вторгнення, не тільки наша редакція, а всі редакції перейшли в надзвичайний режим роботи. Я пропрацювала в ньому багато часу, я була фізично та психологічно дуже сильно втомлена. Тобто основна причина того, що я пішла з NV, — я не справляюся зі швидкістю». Прочитайте, знаю, що і вам сподобається.

Диктант, який хочеться писати

«Для мене важливість диктанту не в правильності написання чи в кількості зроблених помилок. Для мене важлива ідея, яка мене гріє, — це об’єднання українців в усьому світі в єдиному пориві», — за пів години до найбільшого українського флешмобу, написання Радіодиктанту національної єдності, «Детектору медіа» вдалося ексклюзивно поспілкуватися з Олексієм Гнатковським, актором, який цього разу читав Всеукраїнський диктант. Про цьогорічний диктант Оксана Наумова зібрала все найцікавіше і важливе тут.

А далі — як завжди, і Лєна Чиченіна так і пише: «Схоже, настав час стежити за черговим скандалом. Центр Курбаса заявив, що Мінкульт планує негайну зміну керівника і радикальні та “красиві” реформи. У Мінкульті це заперечують. Обставини підказують, що на нас знову чекає серіал».

Текст дня

Тексти про те, чому фейки такі привабливі та як не стати жертвою пропаганди, вам цікаві завжди. Цього разу Єгор Брайлян та Олексій Півторак проаналізували, як російська пропаганда маніпулює темою мігрантів через бойові дії в Ізраїлі.  Після пропалестинських мітингів і терактів у Брюсселі пропагандисти намагаються підсилити страхи європейців щодо спроможності держав-членів ЄС гарантувати безпеку своїм громадянам. Мої колеги дослідили дописи у проросійських телеграм-каналах, які надали «TeleZip / Mantis Analytics» і «Lets Data», та розповідають, які повідомлення поширювали пропагандисти, чого вони хотіли досягти і чи вдалося їм це.

Тиждень медіаграмотності

23–29 жовтня у світі відбувається Глобальний тиждень медіаграмотності. «Пропаганда схожа на молоток, що б’є по великій кількості цвяхів водночас», — зазначає Тетяна Ковтун, кандидатка філологічних наук, доцентка Навчально-наукового інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, і з нею важко не погодитися. Ірина Семенюта розпитала пані Тетяну про політичну пропаганду, ефект натовпу, небезпеку російських комп’ютерних ігор, хто в Україні є найчастішою мішенню фейків, а хто стає їх жертвами і, зрештою, чи є спосіб боротьби з російською брехнею. Спойлер: є головне правило, треба користуватися ним.

Іще в одному аналітичному тексті мої колеги розібрали на атоми, як російський агітпроп маніпулює темою виборів в Україні. Леся Бідочко та Олександр С’єдін нагадали, що Росія провела фейкові вибори на окупованих територіях у вересні. Більшість місцевих жителів ці вибори й не помітили, та агітпроп у своїх інформаційних ресурсах ними вихвалявся. Тож російська пропаганда намагається поширити на внутрішньоукраїнську та зовнішню аудиторію низку тверджень щодо відтермінування виборів в Україні, які мають за мету підважити стійкість української держави в умовах великої війни.  Ось тут зібрані  пропагандистські повідомлення.

І якщо ви дочитали аж до цього моменту, вам пощастило аж двічі сьогодні повеселитися. Перший раз — у компанії Вадима Міського. У новому випуску «Локшину замовляли?» він висміяв «подвиги» героїв так званої «спеціальної військової операції» в Україні. А другий раз буде смішно в новому влозі «Ньюспалм воєнного часу». Тут Юрко Космина, попри всі російські пропаганди, не втрачає почуття гумору і нас надихає.

Наразі це все.

Більше текстів наших авторів у різних форматах ви можете читати у фейсбуці, інстаграмітелеграмі або на сайті «Детектор медіа». Увесь зворотний зв'язок можете писати сюди — мені на пошту. А ще всією командою ми будемо вдячні, якщо порекомендуєте підписатися на цю розсилку вашим колегам та друзям.

До зустрічі.

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Ілюстративне фото: Центр Леся Курбаса/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
642
Читайте також
18.11.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
929
15.11.2023 08:43
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 096
08.11.2023 08:08
Марина Леончук
«Детектор медіа»
660
01.11.2023 08:10
Марина Леончук
«Детектор медіа»
699
25.10.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
765
21.10.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
536
14.10.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
857
07.10.2023 14:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
2 729
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду