Про фронт — із пресрелізів та блогів

Про фронт — із пресрелізів та блогів

21 Жовтня 2023
533

Про фронт — із пресрелізів та блогів

533
Як покращити доступ журналістів у зону бойових дій?
Про фронт — із пресрелізів та блогів
Про фронт — із пресрелізів та блогів

П’ятниця, 20 жовтня  2023

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа»

 

Привіт. На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ».

 

Рольові ігри пропагандисток

«Україну я не зраджувала», — записала  коротку відповідь СБУ пропагандистка Діана Панченко. Можливо, це і не є неочевидним зі світу медіа, і взагалі, чи варто світ пропаганди називати медіа, але неймовірним, обурливим і ницим це точно можна назвати. Бо риторика Панченко «впливає не лише на зовсім відбитих любителів “русского міра”, а й на трохи притомніших людей, які цілком можуть жити десь у Вінниці, Києві чи Тернополі, проте в душі зберігають тугу за дешевою ковбасою, “справжнім” морозивом та клаптями газет замість туалетного паперу». Лєна Чичєніна дослідила ютуб Панченко і поділилася своїми думками з читачами «Детектора медіа».

Це роблять в Антарктиді, на фронті та в катакомбах

Ви ж пам’ятаєте про Радіодиктант національної єдності 27 жовтня? Він уже давно став нашим найбільшим щорічним флешмобом. Як вдається долучити до нього учнів, студентів, попзірок і дипломатів, а далі й депутатів, міністрів та очільників уряду, українців з усього світу і навіть з Антарктиди — про це ведучі подкасту «Медіуми» Наталя Соколенко та Вадим Міський запитали в Юлії Шелудько, виконавчої продюсерки «Українського радіо», координаторки проєкту «Радіодиктант національної єдності». Якщо хочете до всього ж дізнатися автора й навіть назву радіодиктанту-2023 — рекомендую подкаст, а вже потім і до написання самого диктанту долучитися. Я писатиму.

Журналістів не чують

«Є начебто монополія на інформацію у держави, саме в тих чи тих організацій, наприклад, у єдиного марафону. Вони подають ту інформацію, яку бажають, не подається та інформація, яка є насправді». Принаймні так Мар’ян Кушнір, кореспондент «Радіо Свобода», пояснює незрозумілі й дивні заборони та монополію на інформацію, яка є у влади. Усе це прозвучало під час дискусії про доступ до фронту журналістів у межах конференції National Media Talk, яку проігнорували й Міноборони, і Генштаб. А тимчасом у медіапросторі немає повної картини про бойові дії в Україні, бо журналістам проблематично отримати потрібні допуски, — і що довше триває війна, то більше це ускладнюється. Юлія Лавришин була на зустрічі  і почула всі проблеми та прізвища тих, хто обмежує або забороняє журналістам робити їхню роботу. А ось українська журналістка Оксана Мамченкова поїхала у групі медійників до країн Європи, щоб познайомитися з їхніми медіа й тим, як вони висвітлюють війну в Україні. Цього разу Оксана розповідає про Італію, Болгарію, Іспанію. Якщо анонсувати її текст одним реченням: «Ті, хто не бував в Україні, зовсім не можуть уявити, що тут і як». Оксана пояснює, що між 2014-м і 2022-м про війну в Україні встигли майже забути, тому коли почалося повномасштабне вторгнення, бракувало розуміння контексту. Взагалі, вторгнення буквально приголомшило багатьох журналістів. Це ніби і зрозуміло, адже Росія десятиліттями (насправді століттями) працювала на промоцію власних інтересів всюди й у всіх сферах, комплексно (бізнес, політика, культура, інформація). Те, що ми активно робимо від початку повномасштабного вторгнення, — крапля в океані, але цього потрібно більше, системніше, інтенсивніше та проактивніше.

Власне, про роботу ведучих, журналістів, дотримання або ні ними стандартів в ефірних блоках каналів «Інтер», «Ми — Україна», Суспільного, «1+1», ICTV, СТБ і «Рада» розповідає Ігор Куляс. Докладний розбір роботи ведучих і журналістів під час моніторингу потрібен і глядачам, і самим медійникам, які зможуть врахувати свої помилки та робити якісніший продукт. Я не знаю як, але Ігор робить унікальну експертну величезну роботу: «критикує» телебачення в хорошому сенсі слова, тобто намагається зробити його кращим. Ігор, як справжній комунікатор у медійному колі, прагне, щоб телебачення не перетворилося на місце  амбітних людей, які намагаються комусь щось довести, а робило просто якісний продукт для глядача. Завжди мастрид — моніторинг від нашого експерта.

Кремлеграм і ATACMS

А далі мої колеги Леся Бідочко та Олександр С’єдін розібрали один з основних меседжів, який розганяли проросійські телеграм-канали цього тижня, — знецінення першого успішного застосування ЗСУ американських балістичних ракет ATACMS. Не думала, що в листах до читачів буду цитувати терориста, але ось вам: «що найголовніше, це кардинально, взагалі не в змозі змінити ситуацію на лінії зіткнення. Неможливо. Про це можна точно сказати»,  зазначив Путін, коментуючи рішення США передати нам далекобійні установки. Що в перекладі нашою мовою означає: підгорає в диктатора та його посіпак. Люблю читати про їхній страх і розпач. А потім дивитися, як Юрко Космина в «Ньюспалмі» не щадить ні росіян, ні українців, якщо заслужили.

Наразі це все.

Більше текстів наших авторів у різних форматах ви можете читати у фейсбуці, інстаграмітелеграмі або на сайті «Детектор медіа». Увесь зворотний зв'язок можете також писати сюди — мені на пошту. А ще всією командою ми будемо вдячні, якщо порекомендуєте підписатися на цю розсилку вашим колегам та друзям.

До зустрічі.

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Ілюстративне фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
533
Читайте також
15.11.2023 08:43
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 096
08.11.2023 08:08
Марина Леончук
«Детектор медіа»
660
01.11.2023 08:10
Марина Леончук
«Детектор медіа»
699
28.10.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
642
25.10.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
764
14.10.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
857
07.10.2023 14:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
2 729
04.10.2023 11:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
539
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду