А судді хто?

А судді хто?

25 Жовтня 2023
763

А судді хто?

763
Політтехнолог Володимир Петров заявив, що українців, які виїхали з країни під час війни, треба обмежити у правах і «карати».
А судді хто?
А судді хто?

Вівторок, 24 жовтня 2023

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа»

 

Привіт. На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ».  

Що сьогодні? 

1/ Наталія Данькова дослідила і знайомить вас із важливою темою про історію українського іномовлення. Як воно народжувалося, перероджувалося та фінансувалося з бюджету. Як створювався і функціонував UATV / «FreeДом», канал «Дом» / «Дім». Чи можливо іномовленню існувати без піару влади? Чи є нагальною потребою запуск мовлення англійською та ще одне суперечливе питання — формат російськомовного «FreeДому». Наталія зібрала важливий довідковий матеріал, починаючи з 2014 року.  Направду, дуже корисно та цікаво.

2/ Ірина Семенюта з'ясувала і ділиться з вами історією бійця «магічного фронту» мага Веліара, в миру Богдана Оріщенка, якого ще у вересні нагородили відзнакою «Гордість і слава України». Так, це той самий «таролог», який «відспівував» РПЦ та Путіна і якому вітальні листи підписав сам спікер парламенту Руслан Стефанчук.  Власне, найбільший скандал у цій історії і розгорівся саме через підпис голови Верховної Ради, бо в людей складається враження, що спікер підписує будь-які вітальні листи, які покладуть перед ним на стіл. Навіть невідомих премій вкушеному осою магу та сину сатани Веліару.

3/ У Києві відкрився 52-й кінофестиваль «Молодість». Лєна Чиченіна пише, що нинішня церемонія була однією з найбільш скромних за всю історію. І описує розмову з паном Карандєєвим, виконувачем обов'язків міністра культури й інформполітики, у якій він підтвердив прізвища тих, хто судив скандальний мінкультівський серіальний пітчинг. Звісно ж, Лєна запитала й про те,  як довго він може затриматися в статусі в. о. Схоже, що довго. На «ДМ» також вийшов болючий текст Олени Чередниченко «“Молодість” з деменцією», у якому вона намагалася складати пазли, що відмовлялися складатися: «жодного імені не названо з тих, хто воює. Жодного імені з тих, хто загинув. Жодного імені з тих, хто скалічений пораненнями. Жодного жесту пошани до кінематографістів, які своїми життями та здоров’ям забезпечили можливість проведення цього фестивалю».

Тим часом наш Дмитро Десятерик устиг написати вже про кілька фільмів, які показують на «Молодості». Ось тут стрічки дня в конкурсі короткометражок — турецька новела «Речі, про які ми не чули», ізраїльська драма «Арава» та українські «Войси з Бахмута».

Обмежити і «карати», а судді хто?

Політтехнолог Володимир Петров заявив, що українців, які виїхали з країни під час війни, треба обмежити у правах і «карати». Зокрема, він пригрозив «покаранням» шефредакторці «ДМ» Наталії Лигачовій, яка покидала Україну, за її слова про те, що він є чорним політтехнологом, якому не місце в ефірі. Чому це важливо? Правозахисники пояснили, що слова Петрова щодо Наталії Лигачової підпадають під статтю 345-1 Кримінального кодексу України — погроза або насильство щодо журналіста. І особливо болючим є питання повернення з-за кордону жінок і дітей, які переважно й виїхали внаслідок повномасштабного вторгнення, навіть якщо упустити порушення Закону України «Про медіа», який вказує: «на території України в медіа та на платформах спільного доступу до відео забороняється поширювати: ... висловлювання, що підбурюють до дискримінації чи утисків стосовно окремих осіб чи груп осіб за ознакою етнічного чи соціального походження, громадянства, національності, раси, релігії та вірувань, віку, статі, сексуальної орієнтації, гендерної ідентичності, інвалідності або за іншими ознаками...» . Роман Мельник поспілкувався з юристами і описав, що сталося в ефірі ютуб-каналу «Радіо Ісландія».

Залишу одразу ще кілька важливих текстів для кожного свідомого українця:

1/ «Як із повагою говорити про ветеранів з інвалідністю». Колеги опублікували поради Українського ветеранського фонду.

2/ А також викрили маніпуляцію роспропаганди про те, що поляки не бажають бачити в себе українських біженців і через це протестують на вулицях Любліна.

3/ І  насамкінець ще один текст Лєни Чиченіної, про долю «рибки, яка живе в акваріумі» . Дискусію минулого тижня й новину, яка збурила фейсбук-спільноту — скандальне весілля львівського прокурора, — обговорили Антон Тимошенко та Сергій Притула. Точніше, ведучих більше цікавили виступи на ньому зірок українського шоубізу та їхня відповідальність за такі дії. Лєна проаналізувала їхню розмову і зробила свої висновки.

Наразі це все

Більше текстів наших авторів ви можете читати у фейсбуці, інстаграмітелеграмі або на сайті «Детектор медіа».  Увесь зворотний зв'язок можете писати сюди — мені на пошту. А ще всією командою ми будемо вдячні, якщо порекомендуєте підписатися на цю розсилку вашим колегам та друзям.

 

До зустрічі.

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Скриншот відео: ISLND TV/YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
763
Читайте також
18.11.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
928
15.11.2023 08:43
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 096
08.11.2023 08:08
Марина Леончук
«Детектор медіа»
660
01.11.2023 08:10
Марина Леончук
«Детектор медіа»
698
28.10.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
642
21.10.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
533
14.10.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
856
07.10.2023 14:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
2 729
04.10.2023 11:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
538
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду