Вибори під обстрілами

Вибори під обстрілами

4 Жовтня 2023
545

Вибори під обстрілами

545
Чому експерти радять готуватися до переобрання влади в час, коли це заборонено законом?
Вибори під обстрілами
Вибори під обстрілами

Вівторок, 3 жовтня 2023

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа».

Привіт. На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ».

 

Іноземний досвід

Політики не можуть втручатися в редакційну роботу ВВС, але спроби бувають — таке нашій Світлані Остапі відповів Метью Елтрингем, старший радник з редакційної політики ВВС, на її запитання про стандарти журналістської роботи компанії. І як ВВС із цим справляється? Суспільне тиждень вивчало досвід найбільшої медіакорпорації у світі. Світлана Остапа опублікувала в тексті відповідь і на це запитання та написала у блозі про свої враження після поїздки, без романтизації телебачення — ми різні, але у нас спільні цінності.

І ось, здавалося б, коли з ВВС ми стали ще ближчими, сюрприз — провайдери не зможуть транслювати ВВС і ще групу іноземних мовників, допоки вони не зареєструються в Нацраді. Що це означає, що тепер робити цим каналам і коли їх зможемо побачити ми з вами —  Наталка Данькова все пояснила людською мовою в цьому тексті.

Спекуляційно-мистецьке

Дивіться, як приємно: колишній гендиректор Нового каналу зробив постановку «Зелених коридорів» (п’єса Наталки Ворожбит) — і її ніхто не хейтить. Мені трохи сумно, що я так радісно про це повідомляю, бо тоді що ж виходить — що у нас це радше виняток, ніж правило: хвалити мистецтво під час війни? Давайте так, Лєна Чиченіна ходила на виставу і влучно зауважила, що поки одні обурюються «байрактарщиною», стверджують, що комедії зараз  недоречні, наполягають на тому, що культура взагалі поки не на часі, — найбільш складною, на її думку, залишається дискусія навколо слова «спекуляція». Лєна проаналізувала і пояснює, як відрізнити, коли автор просто і раціонально використовує тему війни, аби привернути увагу до свого твору, а коли це щось справді щире і талановите. Раджу додати у вибране, виділити час і прочитати цей текст. І дуже раджу  прочитати розмову Світлани Григоренко з кінорежисером Сергієм Буковським — попри його невтішні прогнози майбутнього українського кінематографу, проблеми із сучасною кіноосвітою і почасти безсиллям мистецтва в сьогоднішніх умовах, інтерв’ю вийшло світлим і обнадійливим.

Пропагандистсько-конспірологічне

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Мої колеги спростовують фейкові новини, деконструюють російські наративи та меседжі. І гартують медіаграмотність читачів. Цього разу розбиралися, як пропагандисти намагаються пояснювати актуальні події і війну, розпочату Росією проти України, за допомогою конспірології, спотворюючи першочергове значення певних термінів. Прикладом цьому є теорія «операції під фальшивим прапором».  Мої колеги розібрали, що це, і пояснюють, як не попастися на гачок неправди. А у подкасті «Медіуми» цього разу Вадим Міський і Наталка Соколенко говорили про базу російських пропагандистів «Kremlin’s Voice». До ведучих прийшла Анастасія Герасимчук, аналітикиня ГО «Інтерньюз-Україна». Які перспективи притягнення пропагандистів до відповідальності? А які — для колишніх українських медійників, що нині вимагають бомбити свою батьківщину?

А ще наша команда закликає вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Вибори під обстрілом

Виборів у жовтні не буде, адже весь цей час до них просто не готувалися. MediaSapiens поговорив з експертами про те, чому зараз вибори неможливі, як змінювати владу, якщо війна триватиме довго, а також про те, як на темі виборів може маніпулювати Росія. Ось що нашій Ірині Семенюті розповіла Ольга Айвазовська, голова правління ГО «Опора»: «Ми маємо говорити свідомо про повоєнні вибори, а не апелювати та не маніпулювати потенційною тривалістю війни. Очевидно, що в такій стадії війна не може тривати десятиліттями. Лінія розмежування може бути зафіксована, де на певній території ще діятимуть ВЦА, а на певних територіях будуть повноцінно діяти органи чинної влади. До повоєнних виборів треба готуватися вже».

Як бути з українськими виборцями за кордоном? Чому на виборах наполягають інші держави? Чи буде законним електронне голосування, і чи можна застосувати «Дію» для цього? І, зрештою, як зміни законодавства або зупинення воєнного стану на один день виборів можуть вплинути на роки майбутнього України, —  Ірина розпитала у фахівців.

І насамкінець залишу одразу посилання іще на один текст Іри, у якому вона шукає відповідь на запитання: Threads: соцмережа майбутнього чи невдала копія Twitter?

Наразі це все.

Більше текстів наших авторів ви можете читати у фейсбуку, інстаграмітелеграмі або на сайті «Детектор медіа».  Увесь зворотний зв'язок можете також писати сюди — мені на пошту. А ще всією командою ми будемо вдячні, якщо порекомендуєте підписатися на цю розсилку вашим колегам та друзям.

 

До зустрічі.

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Архівне фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
545
Читайте також
25.10.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
773
21.10.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
547
14.10.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
867
27.09.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 009
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду