«Світ не має відводити очі»: На відкритті Берлінале-2024 говорили про війну в Україні (ВІДЕО)

«Світ не має відводити очі»: На відкритті Берлінале-2024 говорили про війну в Україні (ВІДЕО)

16 Лютого 2024
1340
16 Лютого 2024
10:44

«Світ не має відводити очі»: На відкритті Берлінале-2024 говорили про війну в Україні (ВІДЕО)

1340
У програмі Берлінського кінофестивалю — три українських стрічки, до журі кінофоруму входить українська письменниця Оксана Забужко.
«Світ не має відводити очі»: На відкритті Берлінале-2024 говорили про війну в Україні (ВІДЕО)
«Світ не має відводити очі»: На відкритті Берлінале-2024 говорили про війну в Україні (ВІДЕО)

У столиці Німеччини стартував 74-й Міжнародний кінофестиваль «Берлінале» — одна з трьох головних кіноподій у Європі. На урочистій церемонії його відкриття говорили не лише про кіномистецтво, але й про сучасні війни, які знаходять своє відображення в ньому, в тому числі — російську агресію проти України, передає кореспондент «Укрінформу».

Державна міністерка з питань культури та медіа Німеччини Клаудія Рот нагадала, що Росія напала на Україну лише через кілька днів після завершення Берлінського кінофестивалю два роки тому, а також зауважила, що Володимир Путін продовжує брехати про цю війну.

«Жахлива, жорстока, трагічна війна продовжується в Україні вже два роки. Й не може бути більш справедливого шляху, ніж той, що ним ідуть українці, які борються за свою країну. Слава Україні!» — цитує німецьку чиновницю українське інформагентство.

Мер Берліна Кай Вегнер, своєю чергою, зауважив, що 74-й Берлінський фестиваль проходить в тіні конфлікту на Близькому Сході та напередодні другої річниці агресивної російської війни проти України, коли гинуть дуже багато людей. «Ми не можемо дивитися в сторону, світ не може відводити очі. І ви як люди, які роблять фільми, точно не відводите очі, ми вдячні за це», — сказав мер.

Членкиня міжнародного журі кінофоруму, українська письменниця Оксана Забужко нагадала про війну в Україні під час пресконференції, присвяченої відкриттю Берлінале. Коли письменниці дали слово, на її телефоні залунала сирена — сигнал повітряної тривоги. Забужко перепросила й пояснила, що насправді це відбій тривоги, що означає, що наразі ракетна загроза зникла, однак вона тривала весь ранок.  

Письменниця запропонувала кіномитцям ідею розповісти про героїню, яка розривається між двома реальностями, як це було з самою нею. «Життя і смерть нерозлучні. Ти не можеш відділити добрі речі від поганих, вони рухаються паралельними треками, їх не можна розділити. І не можна ані викинути, ані заблюрити “чутливий контент” у вашому житті або у вашому мистецтві», — сказала Забужко.

Фестиваль триватиме до 25 лютого, загалом на ньому покажуть 233 кінострічки. У головній конкурсній програмі беруть участь 20 фільмів. Журі фестивалю вперше очолить темношкіра акторка — зірка фільмів «12 років рабства» і «Чорна пантера» Лупіта Ніого. Переможців фестивалю оголосять 24 лютого. Журі вручатиме головну нагороду Берлінале, «Золотого ведмедя», за найкращий фільм і «Срібних ведмедів» як Гран-прі журі, Приз журі, за  найкращу режисуру, найкращу головну роль, найкращу роль другого плану, найкращий сценарій, а також за видатний мистецький внесок.  

Як повідомляв «Детектор медіа», до програми 74-го Берлінського кінофестивалю ввійшли три українські фільми — «Редакція» Романа Бондарчука, «Intercepted» («Мирні люди») Оксани Карпович і «Трошки чужа» Світлани Ліщинської.

Картину «Трішки чужа» відібрали до програми Panorama Dokumente. Ця стрічка — особисте дослідження радянського спадку, ідентичність homo soveticus і тяглість її впливу на покоління.

Фільм Бондарчука «Редакція» братиме участь у фестивальній програмі Forum. Як і попередній фільм режисера «Вулкан», ця стрічка присвячена Херсонщині та її особливому колориту й магнетизму.

Ще один учасник програми Forum — картина «Intercepted», яка демонструє абсурдну реальність телефонних дзвінків російських військових додому, що контрастує з жорстокою реальністю війни в Україні.

Крім цього, у фестивальній секції Generation 14plus відбудеться світова прем'єра короткометражного фільму «Образа» Гліба Осатинського — американського режисера українського походження.

Нагадаємо, на минулорічному Берлінському кінофестивалі Україну представляли шість фільмів: повнометражні художні картини «Залізні метелики» Романа Любого і «Ти мене любиш?» Тоні Ноябрьової, документальні стрічки «Прокидаючись у тиші» Міли Жлуктенко та Даніеля Асаді Фаезі, «Ми не згаснемо» Аліси Коваленко та «Східний фронт» Віталія Манського і Євгена Титаренка, а також короткометражний ігровий дебют Надії Парфан «Це побачення».

Спеціальною позаконкурсною подією Берлінського міжнародного кінофестивалю 2023 року стала прем’єра документального фільму про Україну американських кінорежисерів Шона Пенна та Аарона Кауфмана «Суперсила» (Superpower). 

Після початку повномасштабного вторгнення Росії Берлінський міжнародний кінофестиваль засудив агресію РФ проти України, однак не підтримав заклики українських кінематографістів оголосити російському кіно бойкот.

Фото: «Укрінформ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1340
Читайте також
29.08.2023 13:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
1 348
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду