В інстаграмі Берлінале невідомі поширили антисемітські гасла. Німеччина обурена

В інстаграмі Берлінале невідомі поширили антисемітські гасла. Німеччина обурена

27 Лютого 2024
1526
27 Лютого 2024
10:55

В інстаграмі Берлінале невідомі поширили антисемітські гасла. Німеччина обурена

1526
Двоє лауреатів на церемонії нагородження звинуватили Ізраїль у «геноциді» та «знищенні» палестинців, але не згадали про терористичну атаку ХАМАСу в жовтні 2023 року. Згодом невідомі зламали інстаграм-профіль фестивалю і поширили на ньому антисемітські заклики.
В інстаграмі Берлінале невідомі поширили антисемітські гасла. Німеччина обурена
В інстаграмі Берлінале невідомі поширили антисемітські гасла. Німеччина обурена

Міжнародний кінофестиваль «Берлінале» завершився в неділю скандалом. На церемонії нагородження переможців кілька лауреатів виступили з «однобокими» пропалестинськими заявами, а згодом невідомі зламали інстаграм-профіль фестивалю і поширили на ньому антисемітські гасла. Про це повідомляє «Укрінформ» з посиланням на сайт кінофестивалю.

У спеціальному пресрелізі фестивалю від 26 лютого зазначається, що напередодні інстаграм-канал розділу Berlinale Panorama був короткочасно зламаний, на ньому невідомі розмістили антисемітські пости про війну на Близькому Сході з логотипом Berlinale.

«Ці заяви не походять від фестивалю та не відображають позицію фестивалю. Пости були негайно видалені та розпочато розслідування, як міг статися цей інцидент. Берлінале рішуче засуджує цей злочинний акт, видалив дописи та розпочав розслідування. Крім того, Берлінале порушив кримінальні справи проти невідомих. LKA (державна кримінальна служба) почала розслідування», — йдеться у пресрелізі фестивалю.

На церемонії вручення нагород Берлінале в суботу, 24 лютого, кілька лауреатів премії виступили зі сцени з чіткими пропалестинськими заявами в контексті ізраїльсько-хамаської війни та звинуваченнями на адресу Ізраїлю. Зокрема, американський кінорежисер Бен Рассел звинуватив Ізраїль у вчиненні «геноциду», а палестинський режисер Базель Адра сказав, що Ізраїль «знищує» палестинське населення.

Тисячі телеглядачів обурились через те, що ані з боку офіційних осіб фестивалю, ані з зали не пролунало протестів і згадок про те, що 7 жовтня минулого року Ізраїль зазнав терористичного нападу з боку ХАМАСу.

На інцидент зреагували й офіційні німецькі особи.

«Неприйнятно, щоб… терористична атака ХАМАСу 7 жовтня не була згадана. Під час будь-яких дебатів на цю тему, звичайно, важливо згадати подію, яка спровокувала цю нову ескалацію близькосхідного конфлікту, а саме напад ХАМАСу», — сказала заступниця речника німецького уряду Крістіане Гоффман на брифінгу для преси.

За її словами, канцлер Олаф Шольц теж «погоджується, що така однобічна позиція не може залишатися в силі».

Речниця уряду сказала, що державне фінансування фестивалю не переглядатимуть, але натомість зосередяться на недопущенні подібних ситуацій у майбутньому.

Повідомляється, що міністр культури Німеччини та мер Берліна розглянуть справу і проведуть переговори з новим директором фестивалю, щоб переконатися, що цього не станеться в майбутньому.

Організатори Берлінале у відповідь запевнили, що «однобокі та активістські висловлювання лауреатів премії були вираженням індивідуальної особистої думки» і «жодним чином не відображають позицію фестивалю».

Вони наголосили, що у вступній заяві як на церемонії відкриття Берлінале, так і на церемонії нагородження керівництво фестивалю зайняло чітку позицію щодо поточних конфліктів і бойових дій на Близькому Сході. У своїй промові на сцені виконавча директорка Берлінале Марієтт Різзенбек, мовляв, засудила атаку ХАМАСу 7 жовтня, закликала звільнити заручників і згадала про страждання всіх жертв насильства в Ізраїлі та Газі.

«Ми розуміємо обурення тим, що заяви деяких лауреатів були сприйняті як надто однобокі, а в деяких випадках і недоречні… Однак Берлінале розглядає себе — сьогодні, як і в минулому — як платформу для відкритого діалогу між культурами та країнами. Тому ми також повинні терпіти думки та заяви, які суперечать нашій власній думці, доки ці заяви не дискримінують людей чи групи людей у расистський чи подібний спосіб або не виходять за рамки законодавства. З нашого погляду, було б доцільно з точки зору змісту, якби лауреати премії та гості на церемонії нагородження також зробили більш диференційовані заяви з цього приводу», — сказала Різзенбек.

Берлінале, за її словами, виступає за демократію та відкритість і проти дискримінації та всіх форм ненависті.

Читайте також:

Нагадаємо, 24 лютого під час церемонії закриття 74-го Берлінського міжнародного кінофестивалю оголосили імена лауреатів. Серед іншого, документальний фільм «Мирні люди» української режисерки Оксани Карпович відзначило екуменічне журі Берлінале. Стрічка, в якій використані перехоплення розмов російських окупантів з їхніми родичами в Росії, отримала також спеціальну згадку від журі Amnesty International.

Берлінале стартувало в столиці Німеччини 15 лютого. Загалом на фестивалі показали 233 кінострічки. У головній конкурсній програмі взяли участь 20 фільмів. До програми ввійшли три українські фільми: «Редакція» Романа Бондарчука, «Intercepted» («Мирні люди») Оксани Карпович і «Трішки чужа» Світлани Ліщинської.

До складу головного журі Берлінале цьогоріч увійшла українська письменниця Оксана Забужко.

На фото — Бен Рассел і Ґійом Кайо на врученні нагород Берлінале, 24 лютого 2024 року

Фото: Andreas Rentz / Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1526
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду