Тріумф французького кіно й античиновницький протест. У Києві завершився 52 міжнародний кінофестиваль «Молодість»

Тріумф французького кіно й античиновницький протест. У Києві завершився 52 міжнародний кінофестиваль «Молодість»

29 Жовтня 2023
1515
29 Жовтня 2023
11:23

Тріумф французького кіно й античиновницький протест. У Києві завершився 52 міжнародний кінофестиваль «Молодість»

Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
1515
Гран-прі 52-го КМКФ «Молодість» отримав повнометражний дебютний фільм Еманюель Ніко «Дальва».
Тріумф французького кіно й античиновницький протест. У Києві завершився 52 міжнародний кінофестиваль «Молодість»
Тріумф французького кіно й античиновницький протест. У Києві завершився 52 міжнародний кінофестиваль «Молодість»

У Києві закінчився 52-й міжнародний кінофестиваль «Молодість». Цьогоріч фестиваль уперше від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну проходив у довоєнному форматі: міжнародний, національний і документальний конкурси, дитячий Molodist Teen Screen і насичена позаконкурсна програма. Основним фестивальним майданчиком був кінотеатр «Жовтень». Церемонія закриття проходила в культурному центрі «Кластер "Краків"».  

Журі дитячого конкурса Teen Screen

Гран-прі «Скіфський олень» і премію 5000 доларів отримала історія про малолітню жертву розбещення «Дальва» (режисерка — Емануель Ніко, Франція-Більгія). Цей фільм, що став одним із найяскравіших європейських режисерських дебютів останнього року, вже має приз ФІПРЕССІ «Тижня критики» Каннського фестивалю.

В Міжнародному конкурсі повнометражних фільмів перемогла франко-бельгійська гей-драма про кохання двох ув’язнених підлітків «Втрачений рай» (Зено Ґратон). Спеціальні відзнаки — в невротичного сімейного кіно «Скарб» (Луна Кармун, Велика Британія) і «20000 видів бджіл» (Естібаліc Урресола Солахурен, Іспанія) — мелодрамі про гендерно некомфортного хлопця. 

Зено Ґратон

В документальному конкурсі першість здобула картина про наших паралімпійців «Перетинаючи кордони», знята у Швейцарії уродженкою українського Закрпаття Лесею Кордонець. Спеціальні згадки — «Anhell69» (Тео Монтойя, Колумбія) та «Затемнення» (Наташа Урбан, Сербія).

Переможець професійного короткометражного конкурсу — «Нечувані речі» (Рамазан Кірич, Туреччина) — зворушлива історія про телебачення у віддаленому курдському селі. Спеціальна відзнака — «Сука» (Карла Мело Ґампер, Колумбія) та «Принесені в жертву» (Ауреліє Олівейра Перне, Потугалія).

Одразу два призи отримала «Tutti» — півгодинна документальна історія Алли Савицької про знаменитий київський хор «Щедрик»: першість у Студентському конкурсі та Приз глядацьких симпатій.

А професійне журі Національного конкурсу визнало найкращою експериментальну стрічку Наталії Ільчук «Анкета», побудовану з архівних матеріалів. Спеціальні згадки — «Войси з Бахмута» (Ігор Бабаєв) і «Там, де він ступав» (Єгор Гармаш). 

Ігор Бабаєв

Почесним призом за внесок в український кінематограф вшановано кінознавчиню Оксану Мусієнко.

Варто зазначити, що церемонія не пройшла безхмарно. Щойно на сцені з’явилася голова Держкіно Марина Кудерчук, зал, у якому більшість складала кінематографічна спільнота, влаштував чиновниці обструкцію. Кудречук відповіла у властивому їй стилі — хамством.

Ігор Бабаєв, коли вийшов отримувати свою відзнаку, підтримав протест: пригадав і непрозорий конкурс, завдяки якому Кудерчук отримала посаду, і спроби знищення Довженко-центру, і фінансування низькопробного комерційного кіно коштом фестивальних фільмів, підсумувавши: «Інколи найкраще, що можна зробити — це вчасно піти».  Промова зустріла жваве схвалення авдиторії.

Вечір завершився показом нової картини польського режисера Яна Кідава-Блонського «Секрет Розочки».

Повний перелік українських фільмів, які брали участь у цьогорічних програмах, читайте тут. Повну позаконкурсну програму — тут. Перелік українських фільмів, які були представлені в рамках цьогорічних конкурсних і позаконкурсних програм, можна побачити тут, а перелік фільмів — учасників повнометражного міжнародного конкурсу — тут. Про попередній день фестивалю ми писали тут.

Фото: 52-й міжнародний кінофестиваль «Молодість» / фейсбук/Анастасія Мантач

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1515
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду