Оксана Забужко ввійшла до складу міжнародного журі Берлінале-2024

Оксана Забужко ввійшла до складу міжнародного журі Берлінале-2024

1 Лютого 2024
1232
1 Лютого 2024
21:09

Оксана Забужко ввійшла до складу міжнародного журі Берлінале-2024

1232
Очолює журі кенійсько-мексиканська акторка, режисерка,продюсерка, оскароносна Люпіта Ніонго.
Оксана Забужко ввійшла до складу міжнародного журі Берлінале-2024
Оксана Забужко ввійшла до складу міжнародного журі Берлінале-2024

Оксана Забужко ввійшла до складу головного журі 74-го Берлінського міжнародного кінофестивалю. Склад журі опубліковано на офіційному сайті Берлінале. 

У довідковій інформації про українську письменницю на сайті кінофоруму йдеться: «Оксана Забужко, яка написала свої перші вірші в юності, є, мабуть, найважливішим із сучасних письменників України і вже опублікувала понад 20 книг, включаючи вірші, прозу та науково-популярну літературу. Спочатку вона вивчала філософію в Київському університеті та захистила докторську дисертацію в Українській академії наук, а потім викладала як запрошений професор в університетах США — таких як Пенсільванський університет, Піттсбург та Гарвард.

Оксана Забужко у складі журі 74-го Берлінале. Фото з сайту кінофестивалю.

Після публікації роману “Польові дослідження українського сексу” 1996 року вона також працювала письменницею-фрилансеркою. Твори Забужко перекладено багатьма мовами, вона отримала безліч нагород у себе на батьківщині, а також орден Почесного легіону Франції. Вона отримала Центральноєвропейську літературну премію “Ангелус” за роман “Музей покинутих секретів”, а нещодавно — премію “Книга року” 2022 року за “Найдовшу подорож” про історичне підґрунтя нинішньої російсько-української війни в її рідній країні».

Очолила міжнародне журі кенійсько-мексиканська акторка, режисерка та продюсерка Люпіта Ніонго — лавреатка «Оскара» (2014 рік) за найкращу жіночу роль другого плану у фільмі «12 років рабства».  

До суддівського складу також увійшли режисерка з Гонконгу Ен Хуей, італійська актриса та режисерка Жасмін Трінка, режисер та актор зі США Брейді Корбет, режисер Крістіан Петцольд із Німеччини, а також іспанський режисер Альберт Серра, який за інформацією Time.News зараз знімає фільм на тему «суперництва між США та Росією на тлі війни в Україні».  У 2022 році, як зазначає hromadske, Серра казав, що «захоплюється» Володимиром Путіним та Дональдом Трампом. 

74-й Берлінський міжнародний кінофестиваль відбудеться з 15 до 25 лютого.  

Журі вручатиме головну нагороду Берлінале, «Золотого ведмедя», за найкращий фільм і «Срібних ведмедів» як Гран-прі журі, Приз журі, за  найкращу режисуру, найкращу головну роль, найкращу роль другого плану, найкращий сценарій, а також за видатний мистецький внесок.  

Раніше ми повідомляли, що до програми 74-го Берлінського кінофестивалю ввійшли три українські фільми: «Редакція» Романа Бондарчука, «Intercepted» («Мирні люди») Оксани Карпович і «Трошки чужа» Світлани Ліщінської.

Картину «Трішки чужа» відібрали до програми Panorama Dokumente. Ця стрічка — особисте дослідження радянського спадку, ідентичність homo soveticus і тяглість її впливу на покоління.

У фестивальній програмі Forum братиме участь фільм «Редакція». Як і попередня картина Бондарчука «Вулкан», ця стрічка присвячена Херсонщині та її особливому колориту й магнетизму.

Ще один учасник програми Forum — картина «Intercepted», яка демонструє абсурдну реальність телефонних дзвінків російських військових додому, що контрастує з жорстокою реальністю війни в Україні.

Крім цього, у фестивальній секції Generation 14plus відбудеться світова прем'єра короткометражного фільму «Образа» Гліба Осатинського — американського режисера українського походження.

Читайте також: 

Фото з фейсбук-сторінки Оксани Забужко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1232
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду