Кінофестиваль «Берлінале» виступив проти повного бойкоту російського кіно

Кінофестиваль «Берлінале» виступив проти повного бойкоту російського кіно

16 Березня 2022
1530
16 Березня 2022
18:00

Кінофестиваль «Берлінале» виступив проти повного бойкоту російського кіно

1530
«Берлінале» рішуче засуджує загарбницьку війну Росії, однак не хоче обмежувати російських кіномитців у критиці Кремля.
Кінофестиваль «Берлінале» виступив проти повного бойкоту російського кіно
Кінофестиваль «Берлінале» виступив проти повного бойкоту російського кіно

Кінофестиваль «Берлінале» не підтримав ініціативу повністю бойкотувати російське кіно. Натомість на час «жорстокої війни проти України» не демонструватимуть кінотвори, що підтримують режим Путіна. Також двері «Берлінале» будуть зачинені для всіх прокремлівських державних інституцій, делегацій та акторів, які підтримують дії російської влади. Про це йдеться в заяві на сайті кінофоруму.

Як наголошується в заяві кінофестивалю, «Берлінале» є майданчиком для міжкультурних зустрічей і платформою для критичного аналізу поточних та історичних світових подій.

«Мистецтво та культура є головними складовими демократичних суспільств, а кінофестивалі – це місця, де митці з усього світу – незалежно від країни – презентують свої роботи та вступають у діалог. (Кіно) культура може розвиватися лише у відкритих і творчих просторах для роздумів», – заявляє команда «Берлінале».

Німецькі кінодіячі переконані: «З огляду на злочинну російську загарбницьку війну не може йтися про виключення режисерів чи працівників культури з «Берлінале» чи їхню ізоляцію через національність. Занадто часто такі роботи є критикою режимів. Тому «Берлінале» твердо виступає проти загального бойкоту культурних творів на основі їхнього походження, оскільки це придушить чимало критичних голосів. Світ потребує цих критичних голосів. Це інше, ніж виключити з-поміж учасників «Берлінале» офіційну державу, а в даному випадку – російські установи чи делегації, а також суб’єктів, які підтримують режим, поки російський уряд веде цю жорстоку війну проти України».

Як ідеться у зверненні команди кінофестивалю, «Берлінале» рішуче засуджує загарбницьку війну Росії, яка порушує міжнародне право, і висловлює свою солідарність із народом України та всіма, хто веде визвольну війну.

Нагадаємо, Українська кіноакадемія закликала бойкотувати російське кіно на всіх рівнях. Як ідеться в заяві, адресованій міжнародним інституціям та кінопродюсерам, до програм більшості світових кінофестивалів регулярно допускаються по кілька фільмів російського виробництва, а на їхнє просування витрачаються значні ресурси.

«Результатом цієї діяльності є не лише поширення пропагандистських меседжів і викривлених фактів. Це також сприяє підвищенню серед населення країн з усього світу лояльності до російської культури – культури держави-агресора, яка розв’язала безпідставну й неспровоковану війну в центрі Європи— зазначається у зверненні. — Навіть сама присутність російських фільмів у програмі світових кінофестивалів створює ілюзію причетності Росії до цінностей цивілізованого світу».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1530
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду