Невидимки, які роблять війну видимою: «Репортери без кордонів» зняли фільм про українських фіксерів

Невидимки, які роблять війну видимою: «Репортери без кордонів» зняли фільм про українських фіксерів

26 Березня 2024
1140
26 Березня 2024
09:14

Невидимки, які роблять війну видимою: «Репортери без кордонів» зняли фільм про українських фіксерів

1140
Виконуючи роль перекладачів, водіїв, гідів, посередників між іноземними журналістами та їхніми візаві, фіксери допомагають доносити світу правду про події в Україні.
Невидимки, які роблять війну видимою: «Репортери без кордонів» зняли фільм про українських фіксерів
Невидимки, які роблять війну видимою: «Репортери без кордонів» зняли фільм про українських фіксерів

Сьогодні, 26 березня, в Берліні відбудеться прем’єра документального фільму «Фіксери на війні: невидимі репортери», знятого «Репортерами без кордонів» (RSF). У ньому — розповідь про тих, без кого журналістам з усього світу було б неможливо висвітлювати війну в Україні.

«Іноземні журналісти в Україні зрідка працюють наодинці. За розслідуваннями воєнних злочинів, шокуючими фотографіями звірств, відео руйнувань, спричинених дворічним конфліктом, стоять сотні українських фіксерів і фіксерок. Їхня робота за лаштунками, маловідома, але водночас незамінна», — йдеться у пресрелізі RSF, наданому організацією «Детектору медіа».

Героями фільму стали троє українських фіксерів — Андрій Колесник, Кирило Сірченко та Олександра Александренко. Перший з них співпрацює з кореспонденткою французької національної газети Libération Морган Бона, другий — з незалежним режисером-документалістом Джеймсом де Копенном, третя — з журналістом французької регіональної щоденної газети Ouest-France Філіпом Лобжуа

За словами авторів стрічки, це ті люди, які щоденно беруть на себе всі ризики, щоб доносити світу правдиву інформацію. Вони є уособленням маловідомої професії, що лежить в основі інформаційного виробництва, і поколінням, яке ризикує своїм життям задля висвітлення найтемнішого періоду життя своєї країни. «Можливо, колись прийде і моя черга стати військовим, — розмірковує в фільмі Андрій Колесник. — А поки що моє місце тут — як фіксера».

«Фіксери — це невидимки, які роблять цю війну видимою. Ми спостерігали за ними та взяли в них інтерв'ю, щоб пролити світло на маловідому роботу цих героїв і героїнь новин і дізнатися, як ця робота впливає на їхнє життя», — говорить співавтор фільму, керівник студії RSF Робен Грассі.

Виконуючи роль перекладачів, водіїв, гідів, посередників між журналістами та їхніми візаві, фіксери дають можливість репортерам дістатися до найнебезпечніших та найізольованіших куточків України. У фільмі RSF «Фіксери на війні: невидимі репортери» вони розповідають про свій досвід служіння журналістиці, а також про безпекові та психологічні виклики, які їм доводиться долати, висвітлюючи цю війну.

«Вони — очі та вуха журналістів, майже шосте чуття. Їхня робота дає доступ до чутливих зон та невимовних історій. Їхні свідчення проливають світло на закулісся воєнних репортажів, часто недоступне читачам та телеглядачам», — резюмує керівник відділу розслідувань RSF, співавтор фільму Арно Фроже.

Фільм покажуть у Берліні 26 березня, у Брюсселі 27 березня, в Парижі 28 березня та в Ренні (Франція) 29 березня. З 30 березня стрічка буде доступна на телеканалі Arte. 

Читайте також:

Фото: RSF

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1140
Читайте також
20.02.2024 12:52
«Центр стратегічних комунікацій»
532
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду