«Золотого ведмедя» за найкращий фільм вручили авторці документальної стрічки «Дагомея»

«Золотого ведмедя» за найкращий фільм вручили авторці документальної стрічки «Дагомея»

26 Лютого 2024
4140
26 Лютого 2024
19:01

«Золотого ведмедя» за найкращий фільм вручили авторці документальної стрічки «Дагомея»

4140
Документальний фільм «Мирні люди» української режисерки Оксани Карпович відзначило екуменічне журі Берлінале. Стрічка, в якій використані перехоплення розмов російських окупантів з їхніми родичами в Росії, отримала також спеціальну згадку від журі Amnesty International.
«Золотого ведмедя» за найкращий фільм вручили авторці документальної стрічки «Дагомея»
«Золотого ведмедя» за найкращий фільм вручили авторці документальної стрічки «Дагомея»

24 лютого під час церемонії закриття 74-го Берлінського міжнародного кінофестивалю оголосили імена лауреатів. Цьогоріч за право отримати головні нагороди фестивалю — «Золотого ведмедя» і «Срібних ведмедів» — змагалися 20 стрічок, написало видання «УП. Життя».

Головну нагороду Берлінале-2024 — «Золотого ведмедя» за найкращий фільм — вручили Маті Діоп, режисерці документальної стрічки «Дагомея». Фільм авторки, яка має французьке і сенегальське коріння, розповідає про повернення до західноафриканської країни Дагомея (нині Бенін) культурних цінностей, вивезених у XIX столітті колоніальними військами.

Видання нагадує, що у 2019 році Маті Діоп здобула Гран-прі Каннського фестивалю за свою дебютну картину «Атлантика». Діоп уже ввійшла в історію як перша темношкіра режисерка, яка отримала «Золотого ведмедя» Берлінале. До слова, свою нагороду в Берліні кінематографістка отримала з рук президентки журі, оскароносної кенійської акторки й кінорежисерки Люпіти Ніонго, яка теж стала першою темношкірою, що очолила журі основного конкурсу кінофестивалю.

Фільм «Потреби мандрівниці» південнокорейського режисера Хон Сан Су нагородили «Срібним ведмедем». Стрічка, в якій знялася французька акторка Ізабель Юппер, розповідає про дивну жінку, яка приїздить до Південної Кореї і починає викладати французьку мову місцевим дівчатам.

Стрічка «Імперія» французького режисера Брюно Дюмона отримала спеціальний приз журі.

Перемогу в номінації «Найкращий режисер» і «Срібного ведмедя» здобув режисер Нельсон Карло де лос Сантос Аріас із драмою «Пепе», в якій він переповідає історію про бегемота, що тікає з табору колумбійського наркобарона Пабло Ескобара.

«Срібного ведмедя» за найкращу роль отримав Себастіан Стен за роль у фільмі «Інша людина».

Акторку Емілі Вотсон за роботу в стрічці «Такі дрібниці» відзначили нагородою за найкращу роль другого плану.

«Срібного ведмедя» за найкращий сценарій вручили Маттіасу Гласнеру за фільм «Вмирати».

«Срібним ведмедем» за видатний мистецький внесок у кінематограф нагородили Мартіна Гшлахта за операторську роботу в фільмі «Диявольська лазня».

Крім того, за рішенням екуменічного журі в секції Forum спеціальну відзнаку отримав документальний фільм «Мирні люди» української режисерки Оксани Карпович. Ця ж стрічка, в якій використані перехоплені розмови окупантів з їхніми родичами в Росії, отримала спеціальну згадку від журі Amnesty International.

Переможців Берлінале-2024 обирали члени міжнародного журі на чолі з акторкою і кінорежисеркою Люпітою Ніонго. До складу журі входили українська письменниця Оксана Забужко, режисерка з Гонконгу Ен Хуей, іспанський режисер Альберт Серра, акторка та режисерка Жасмін Трінка, режисер та актор зі США Брейді Корбет та режисер Крістіан Петцольд з Німеччини.

Читайте також:

Як раніше писав «Детектор медіа», до програми 74-го Берлінського кінофестивалю ввійшли три українські фільми: «Редакція» Романа Бондарчука, «Intercepted» («Мирні люди») Оксани Карпович і «Трошки чужа» Світлани Ліщинської.

74-й Берлінале проходив з 15 до 25 лютого.

Фото: Berlinale / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4140
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду