На Берлінале презентували цикл документальних фільмів «Воєнна розвідка України»

На Берлінале презентували цикл документальних фільмів «Воєнна розвідка України»

21 Лютого 2024
657
21 Лютого 2024
11:36

На Берлінале презентували цикл документальних фільмів «Воєнна розвідка України»

657
Цикл із чотирьох фільмів Артема Шевченка розповідає про найуспішніші операції Головного управління розвідки протягом двох років повномасштабної війни — у небі, на морі й на землі.
На Берлінале презентували цикл документальних фільмів «Воєнна розвідка України»
На Берлінале презентували цикл документальних фільмів «Воєнна розвідка України»

Цикл документальних фільмів «Воєнна розвідка України: у небі, на морі, на землі» у вівторок, 20 лютого, презентували на Берлінському кінофестивалі

Презентація відбулась у День памʼяті героїв Небесної сотні на стенді українського павільйону Європейського кіноринку EFM, передає «Укрінформ».

Цикл представив його автор, військовослужбовець ЗСУ, журналіст і документаліст Артем Шевченко. Він наголосив, як важливо пам’ятати про всіх військовослужбовців Сил оборони, зокрема розвідників, які віддали життя за захист Батьківщини.

Цикл включає чотири фільми: «Авіапрорив на Азовсталь. Небо», «Битва за острів Зміїний. Земля», «Харківський контрнаступ. Небо», «Збиті льотчики Росії».

Вони розповідають про найбільш успішні операції Головного управління розвідки Міноборони України протягом двох років повномасштабної війни. Ці фільми уже транслювали в національному телеефірі , також їх можна переглянути на ютуб-каналі ГУР. За словами Шевченка, кількість переглядів лише перших трьох фільмів уже перевищила 3 млн.

Як пише «Укрінформ», Європейський кіноринок є одним із найбільших кіноринків світу та входить до трійки головних професійних подій міжнародної кіноіндустрії. Протягом восьми днів близько 10 000 представників міжнародної кіно- та медіаіндустрії збираються разом, щоб домовлятися про майбутню співпрацю.

Кіноринок проходить паралельно з Берлінським міжнародним кінофестивалем, що входить до так званої «Великої п’ятірки» найпрестижніших кінофестивалів світу.

74-й Міжнародний кінофестиваль «Берлінале» стартував у столиці Німеччини 15 лютого. На урочистій церемонії його відкриття говорили не лише про кіномистецтво, але й про сучасні війни, які знаходять своє відображення в ньому, в тому числі — російську агресію проти України.

17 лютого в рамках кінофестивалю пройшов Український день / UA Industry Day. Того ж дня у фоє Інституту Пілецького в Берліні відкрилася українська виставка «Щось просте, тваринне, сильне», яка супроводжує світову прем'єру художньої картини «Редакція».

До програми 74-го Берлінського кінофестивалю ввійшли три українські фільми — «Редакція» Романа Бондарчука, «Intercepted» («Мирні люди») Оксани Карпович і «Трішки чужа» Світлани Ліщинської. Крім цього, у фестивальній секції «Generation 14plus» відбудеться світова прем'єра короткометражного фільму «Образа» американського режисера українського походження Гліба Осатинського.

До складу головного журі 74-го Берлінського міжнародного кінофестивалю цьогоріч увійшла українська письменниця Оксана Забужко.

Фестиваль триватиме до 25 лютого, загалом на ньому покажуть 233 кінострічки. У головній конкурсній програмі беруть участь 20 фільмів. Журі фестивалю вперше очолить темношкіра акторка — зірка фільмів «12 років рабства» і «Чорна пантера» Лупіта Ніого. Переможців фестивалю оголосять 24 лютого. 

Раніше «ДМ» повідомляв, що в Україні вже презентували фільми «Збиті льотчики Росії» та «Авіапрорив на Азовсталь. Небо» з трилогії Артема Шевченка. У жовтні 2023-го на Франкфуртському книжковому ярмарку Артем Шевченко презентував також свою однойменну книгу «Воєнна розвідка України: у небі, на морі, на землі».

У жовтні 2023-го президент Володимир Зеленський нагородив журналіста та військового Артема Шевченка відзнакою «За оборону України». 

Артем Шевченко — військовослужбовець ЗСУ, офіцер Сил оборони і безпеки України, журналіст, документаліст, письменник. Мобілізувався до Сил оборони 25 лютого 2022 року. Безпосередньо брав участь у бойових діях на Київщині та Харківщині у 2022 році. 

З літа 2015 року і до 4 січня 2022 року обіймав посаду речника МВС. До цього працював ведучим програми «Репортажі та розслідування з Артемом Шевченком» на телеканалі «Еспресо», також був директором каналу ТВі.

Фото: Артем Шевченко на Берлінале / «Укрінформ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
657
Читайте також
06.04.2023 12:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
3 557
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду