У програмі Ґетеборзького кінофестивалю — «Ти мене любиш?» Тоні Ноябрьової та ще три українські фільми

У програмі Ґетеборзького кінофестивалю — «Ти мене любиш?» Тоні Ноябрьової та ще три українські фільми

17 Січня 2024
1317
17 Січня 2024
17:25

У програмі Ґетеборзького кінофестивалю — «Ти мене любиш?» Тоні Ноябрьової та ще три українські фільми

1317
Кінофестиваль, який є найбільшим у скандинавських країнах, відбудеться у Швеції з 26 січня до 4 лютого 2024 року.
У програмі Ґетеборзького кінофестивалю — «Ти мене любиш?» Тоні Ноябрьової та ще три українські фільми
У програмі Ґетеборзького кінофестивалю — «Ти мене любиш?» Тоні Ноябрьової та ще три українські фільми

У програмі 47-го Ґетеборзького міжнародного кінофестивалю, який пройде з 26 січня до 4 лютого 2024 року у Швеції, запланований показ чотирьох українських фільмів. Про це повідомило Державне агентство України з питань кіно.

Зокрема, у секції International Competition буде представлена драма «Ти мене любиш?» режисерки Тоні Ноябрьової. Стрічка розповідає про дорослішання 17-річної Кіри на тлі розпаду СРСР. Дівчина стає свідком розлучення батьків, розпаду однієї країни та народження іншої. Картина представляла Україну в конкурсній програмі Берлінського міжнародного кінофестивалю у 2023 році.

Кадр із фільму «Ти мене любиш?», фото Film.ua

Ще три українські фільми потрапили до секції Voyage кінофестивалю. Це «Дім за склом» режисера Тараса Дроня, «Фото на памʼять» режисерки Ольги Черних і «Фотофобія» режисерів Івана Остроховського та Павола Пекарчика.

Повнометражна стрічка «Дім за склом» розповідає історію архітекторки Вікторії, життя якої кардинально змінюється після того, як її донька зникає зі своїм хлопцем, звинуваченим у торгівлі наркотиками. Вікторія починає розслідування і намагається довести невинуватість доньки, щоб зберегти свою бездоганну репутацію та не втратити важливий проєкт.

Кадр з фільму «Дім за склом», фото Держкіно

«Фото на пам'ять» — фільм спільного виробництва України, Франції та Німеччини, який створено за підтримки IDFA Bertha Fund та Європейського фонду солідарності з українським кіно (ESFUF).

Це кіноесе про довгий шлях однієї родини крізь війну, зокрема — про пошуки способів пережити втрати, яких зазнали три покоління жінок у сім'ї режисерки: вона сама, її мати та бабуся, яка залишається в окупації. У листопаді 2023 року «Фото на пам'ять» відкривало Міжнародний фестиваль документального кіно в Амстердамі (IDFA), ставши першим українським фільмом відкриття в історії кінофестивалю.

Кадр із фільму «Фото на памʼять», фото надане представниками стрічки

Картина «Фотофобія», українським продюсером якої виступив засновник компанії «Артхаус Трафік» Денис Іванов, розповідає про 12-річного Нікі. Він з родиною живе на станції харківського метро, де вони ховаються від війни. Саме тому для сім'ї Нікі денне світло — синонім смертельної небезпеки, і хлопчику не дозволяють виходити назовні. 

Світова прем’єра «Фотофобії», створеної у копродукції з Чехією і Словаччиною, відбулась на Венеціанському кінофестивалі. Картина претендувала на потрапляння в «оскарівську» номінацію «найкращий міжнародний фільм» від Словаччини, проте до коротких списків не ввійшла.

Ґетеборзький кінофестиваль — щорічний міжнародний кінофестиваль у Швеції, який проводять із 1979 року. Він є найбільшим кінофестивалем у скандинавських країнах і найважливішою подією кіноіндустрії Північної Європи.

Раніше повідомлялось про те, що три українські фільми — «Редакція» Романа Бондарчука, «Intercepted» («Мирні люди») Оксани Карпович та «Трошки чужа» Світлани Ліщінськоїувійшли до програми 74-го Берлінського кінофестивалю, який відбудеться з 15 до 25 лютого 2024 року.

А у програмі 53-го Роттердамського міжнародного кінофестивалю, який пройде з 25 січня по 4 лютого, запланований показ трьох українських стрічок.

На головному фото — кадр з фільму «Фотофобія»

Фото: пресслужба «Артхаус Трафік»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1317
Читайте також
29.08.2023 13:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
1 172
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду