Два українські фільми отримали нагороди на Берлінале-2023

Два українські фільми отримали нагороди на Берлінале-2023

26 Лютого 2023
3347
26 Лютого 2023
13:40

Два українські фільми отримали нагороди на Берлінале-2023

3347
Нагородами на Берлінському кінофестивалі відзначили стрічки «Це побачення» та «Прокидаючись у тиші».
Два українські фільми отримали нагороди на Берлінале-2023
Два українські фільми отримали нагороди на Берлінале-2023

Українські фільми «Це побачення» та «Прокидаючись у тиші» отримали відзнаки на міжнародному кінофестивалі Берлінале-2023. Про це повідомляє Держкіно України у фейсбуці. 

Документальний фільм української режисерки Міли Жлуктенко та режисера з Німеччини Даніеля Асаді Фаезі «Прокидаючись у тиші» нагородили за найкращий короткометражний фільм у програмі Generation Kplus на Берліналському міжнародному кінофестивалі. Окрім цього, стрічка отримала 2500 євро від німецької благодійної організації для дітей Deutsches Kinderhilfswerk.

У «Прокидаючись у тиші» йдеться про українських жінок та дітей, які через повномасштабну російську війну проти України вимушено виїхали до Німеччини.

«Ми дуже пишаємося, що наш фільм виграв спеціальний приз журі. Це для нас дуже важливо, адже через силу кіно ми можемо розказати історії українців. Це велика честь презентувати Україну на Берлінале. Я дуже сподіваюсь, що цей приз і увага, спровокована відзнакою, стануть маленьким внеском у нашу спільну велику справу і ми допоможемо Україні перемогти. А тема війни залишатиметься у Німеччині на слуху і люди, які подивляться фільм, знатимуть, що з людьми робить ця війна, підтримуватимуть українців», — сказала режисерка Міла Жлуктенко у коментарі для Суспільне Культура.

Також стало відомо, що короткометражний ігровий дебют Надії Парфан «Це побачення» отримав спеціальну відзнаку Міжнародного жюрі. Стрічку, що розповідає про життя у місті під час повномасштабного вторгнення, продемонстрували в рамках програми Berlinale Shorts 2023.

У дописі на особистій фейсбук-сторінці режисерка зазначила, що присвячує цю відзнаку Збройним силам України, зокрема жінкам-захисницям, ЛГБТК+ людям, а також членам команди, колегам та знайомим, які боронять Україну.

«Дякуємо, що захищаєте нашу країну, нашу культуру, наші міста і нашу розкіш знімати кіно в умовах воєнного часу», — написала Парфан.

Нагадаємо, цьогоріч Україну представляли шість фільмів: повнометражні художні картини «Залізні метелики» Романа Любого та «Ти мене любиш?» Тоні Ноябрьової, документальні стрічки «Прокидаючись у тиші» Міли Жлуктенко та Даніеля Асаді Фаезі, «Ми не згаснемо» Аліси Коваленко та «Східний фронт» Віталія Манського і Євгена Титаренка, а також короткометражний ігровий дебют Надії Парфан «Це побачення».

Також спеціальною позаконкурсною подією цьогорічного Берлінського міжнародного кінофестивалю стала прем’єра документального фільму про Україну американських кінорежисерів Шона Пенна і Аарона Кауфмана «Суперсила» (Superpower). 

18 лютого в межах Берлінале відбувся пітчинг Одеського міжнародного кінофестивалю, який було організовано як асоційований захід Європейського кіноринку. Під час пітчингу презентували 12 проєктів на стадії «предпродакшн».

Нещодавно ми також повідомили про те, що представники української кіноіндустрії на Берлінському кінофестивалі закликали міжнародну культурну спільноту вимагати звільнення з російського полону правозахисника, журналіста Максима Буткевича. Учасники акції прийшли до Палацу Берлінале у футболках із зображенням правозахисника та написом #freeMaksymButkevych.

Фото: з фейсбук-сторінки Держкіно

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3347
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду