Церковна організація РФ, що закликала до «хрестового походу» проти України, має консультативний статус при ООН

Церковна організація РФ, що закликала до «хрестового походу» проти України, має консультативний статус при ООН

29 Березня 2024
681
29 Березня 2024
12:56

Церковна організація РФ, що закликала до «хрестового походу» проти України, має консультативний статус при ООН

681
Омбудсман Дмитро Лубінець готує звернення щодо відповідності Всесвітнього російського народного собору цінностям ООН. Документ, виданий ВРПС напередодні, який закликав росіян до знищення України, просякнутий, за оцінкою Лубінця, «відверто геноцидною риторикою».
Церковна організація РФ, що закликала до «хрестового походу» проти України, має консультативний статус при ООН
Церковна організація РФ, що закликала до «хрестового походу» проти України, має консультативний статус при ООН

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець готує звернення до економічної та соціальної Ради ООН на предмет відповідності Всесвітнього російського  народного собору (ВРНС) цінностям ООН. Про це він заявив у телеграмі.

«Попри геноцидну риторику, неповагу до територіальної цілісності суверенної держави — України, яку веде російська політична еліта, а також підконтрольна їй ВСНР, ця організація має консультативний статус при Економічній і соціальній Раді ООН. Ця рада є центральним механізмом координації діяльності системи ООН та її спеціалізованих установ і нагляду за допоміжними органами в економічній, соціальній, екологічній та суміжних сферах», — написав омбудсман.

Дмитро Лубінець зазначив, що звіти організацій, які входять до Економічної та соціальної Ради ООН, мають публікуватися на сайті цієї ради, проте за останні вісім років таких звітів не оприлюднено. Тим часом РФ користується доступом до спеціальних установ та допоміжних органів ООН, щоб просувати свої пропагандистські цілі, сіяти ненависть та неповагу до прав людини, миру та стабільності у світі, підкреслив Дмитро Лубінець. І завершив свій допис риторичним питанням: «Чи є місце таким організаціям у світовій спільноті?»

Як писав «Детектор медіа», 27 березня в Москві відбувся з’їзд  ВРНС — організації, що перебуває під егідою Російської православної церкви, на якому було затверджено документ, так званий «наказ», що містить відкритий заклик до війни та геноциду українського народу. Головував на зібранні очільник РПЦ патріарх Кирил.

«З духовно-моральної точки зору спеціальна військова операція є Священною війною, в якій Росія і її народ, захищаючи єдиний духовний простір Святої Русі, виконують місію “стримувача”, що захищає світ від натиску глобалізму і перемоги Заходу, що впав у сатанізм», — ідеться в документі.

Згідно з документом, існування незалежної України, яку в РПЦ називають «русофобським, ворожим до Росії політичним режимом», має бути припинене, вся територія України повинна ввійти під вплив РФ, а українці повинні «возз’єднатися з російським народом». Таке «возз'єднання», як бачить собі московська церква, «має стати одним із пріоритетних завдань зовнішньої політики Росії».

У вступній частині документа вказано, що він є «наказом, адресованим органам законодавчої та виконавчої влади Росії», а «доктрина триєдності народів (українців, росіян, білорусів як одного народу. — “ДМ”) має отримати законодавче закріплення, ставши невід’ємною частиною російської системи права».

На думку Дмитра Лубінця, цей документ засвідчує, що Росія за рахунок окупованих територій та українського населення, яке проживає там, планує розв’язати свої демографічні проблеми шляхом «масової репатріації.. готових до мовної та культурної інтеграції», а також через запровадження «системи освіти для приведення у відповідність до основних параметрів суверенного російського світогляду».

Омбудсман наголосив, що така політики має суттєві наслідки для збереження української ідентичності на тимчасово окупованих територіях України та матиме непоправні наслідки для дітей та молоді.

Загалом у т. зв. «наказі» церковників РПЦ український омбудсман вбачає відверту геноцидну риторику, неповагу до територіальної цілісності суверенної держави — України.

Читайте також:

Ілюстративне фото з сайту РПЦ, 2022 рік

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
681
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
28 дн. тому
Треба бути або на підпитку або під коксом як відома корумпована Культова велич яка підставила і знищує Україну щоб не зрозуміти що Бог повністю перейшов на сторону Росії. Зраджені пихатими тисячу років тому власні боги тепер не допоможуть. Що може бути незрозумілого тому, хто може порівняти, що ворог методично спокійно, ніби буденна робота запускає ракети та іншу гидоту по Україні, а в нас це як унікальна промоакція: два-три дні з тисячами публікацій і світлинами наших нарцисів? Але обдурені і узурповані цього не зрозуміють.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду