Тарас Шевченко: На жодній зустрічі з ЄС ми не чули, що телемарафон має закритися

Тарас Шевченко: На жодній зустрічі з ЄС ми не чули, що телемарафон має закритися

30 Жовтня 2023
1507
30 Жовтня 2023
20:54

Тарас Шевченко: На жодній зустрічі з ЄС ми не чули, що телемарафон має закритися

1507
Однак ще у вересні 2022 року посолка Німеччини в Україні стверджувала, що ЄС непублічно закликає Україну відходити від формату «єдиного марафону» на телебаченні й давати глядачам вибір.
Тарас Шевченко: На жодній зустрічі з ЄС ми не чули, що телемарафон має закритися
Тарас Шевченко: На жодній зустрічі з ЄС ми не чули, що телемарафон має закритися

Заступник міністра культури та інформполітики з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко в інтерв'ю «Європейській правді» розповів, що партнери з ЄС жодного разу на спільних зустрічах не порушили питання про те, що спільний телемарафон «Єдині новини» має закриватися. 

«Скажу відверто: на жодній зустрічі з нами не звучало питань про те, що телемарафон має закриватися. Більше того, коли ще на початку 2022 року ми закликали європейців підтримувати телемарафон, то чи не єдиним достатньо великим проєктом, який в результаті втілили за кошти ЄС, став проєкт, який фінансує виробництво продуктів у сфері боротьби з дезінформацією, в тому числі документальних фільмів, які виходитимуть на телемарафоні. Якби Європейський Союз був проти, то, напевно, він таких проєктів не запускав би», — зазначив Шевченко.

За словами посадовця, згідно з опитуванням від Internews Network, українці обізнані про телемарафон та довіряють йому, а також вважають, що він «має тривати щонайменше до завершення війни».

Тарас Шевченко додав, що зміна політики щодо телемарафону «може статися», однак наразі він триває у традиційному форматі.

Між тим, у вересні 2022 року посолка Німеччини в Україні Анка Фельдгузен в інтерв’ю «Європейській правді» розповіла, що ЄС непублічно закликає Україну відходити від формату «єдиного марафону» на телебаченні й давати глядачам вибір.

З її словами, між ЄС та урядом Україні є постійна комунікація щодо відключення від цифрового етеру трьох телеканалів (Прямого, Еспресо та 5 каналу) та щодо переходу українського інформаційного простору до більш відкритого формату.

«Ми, можливо, не публічно, але весь час говоримо про ці речі з українським урядом. У нас є спільна мета: щоб Україна залишилася демократичною і під час війни. Інформаційна війна — це дійсно складова сучасних війн, і я розумію, що ви відключили проросійські телеканали», — сказала Фельдгузен.

На уточнення журналіста, що відключили не тільки проросійські, пані посол відповіла: «Так. І ми обговорювали вже не раз, що треба перейти в більш відкритий простір».

На запитання, чи йде мова про те, щоб в Україні був не «єдиний марафон», а різні канали, Фельдгузен відповіла: «Наприклад, так. Тому що люди повинні мати альтернативні джерела інформації. Мені здається, що всі ваші політичні сили зараз — патріотичні. Усі хочуть, щоб Україна перемогла. Можливо, є різні погляди, але все-таки всі — патріоти. А людям треба дати можливість обирати, що вони хочуть дивитися».

Нагадаємо також, що у вересні радник голови Офісу Президента України Михайло Подоляк на медійному форумі «Редколегія. Саміт» заявив: національний телемарафон «Єдині новини» переформатують після призначення нового очільника міністерства культури та інформаційної політики.

Згідно із соцдослідженням Українського інституту майбутнього за серпень 2023 року, 50% опитаних українців не дивляться національний телемарафон, 13% — дивляться регулярно, 37% — час від часу. Ба більше, як свідчить опитування, громадяни України більше довіряють інтернет-ресурсам, ніж телебаченню.

Телемарафон «Єдині новини» працює з перших днів повномасштабної війни. На початку у виробництві цього загальнонаціонального інформаційного проєкту брали участь чотири комерційні медіагрупи («1+1 media», StarLight Media, «Інтер» і «Україна»), а також державний телеканал «Рада» і Суспільне. Після того, як Рінат Ахметов закрив свій медіабізнес і з пулу виробників вийшов канал «Україна», до створення «Єдиних новин» долучилася команда колишніх працівників «України» під брендом «Ми — Україна». 

Фото: скриншот інтерв’ю / «Європейська правда»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1507
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду