«Репортери без кордонів»: Попри заборону ЄС, російський «Первый канал» увесь цей час транслювали у Франції

«Репортери без кордонів»: Попри заборону ЄС, російський «Первый канал» увесь цей час транслювали у Франції

6 Березня 2024
1767
6 Березня 2024
15:57

«Репортери без кордонів»: Попри заборону ЄС, російський «Первый канал» увесь цей час транслювали у Франції

1767
Завдяки зусиллям RSF доступ ключового пропагандистського ресурсу Кремля до французької аудиторії був припинений.
«Репортери без кордонів»: Попри заборону ЄС, російський «Первый канал» увесь цей час транслювали у Франції
«Репортери без кордонів»: Попри заборону ЄС, російський «Первый канал» увесь цей час транслювали у Франції

Попри те, що ЄС понад рік тому заборонив трансляцію російського «Первого канала», у жителів Франції доступ до цього ключового пропагандистського ресурсу Кремля залишався весь цей час. Однак завдяки зусиллям організації «Репортери без кордонів» (RSF) французька компанія була змушена припинити надавати своїм передплатникам доступ до нього. 

«Лише 4 березня 2024 року французький інтернет- і телепровайдер SFR нарешті виключив “Первый канал Россия” з пакету “Кращі російські канали” — який пропонувала користувачам Thema, дочірня компанія медіаконгломерату Canal+, що належить французькому бізнесмену-мільярдеру Вінсенту Боллоре. До цього пакет, який включав у себе “Первый канал Россия”, можна було отримати за 7,90 євро на місяць», — повідомляють RSF.

Організація нагадала, що 16 грудня 2022 року Європейський Союз додав російський «Первый канал» до списку заборонених телеканалів у рамках дев’ятої групи санкцій, запроваджених після вторгнення Росії в Україну. Сфера дії цих санкцій дуже чітка. Вона охоплює «всі засоби передачі та розповсюдження в межах або до держав-членів ЄС, включно з кабельним, супутниковим телебаченням, телебаченням за допомогою інтернет-протоколу, платформами, вебсайтами та додатками», що зазначено на сайті Європейської Ради.

Отримавши повідомлення від Комітету Дідро (французької організації, що сприяє вільному поширенню інформації) про наявність на сайті Thema комерційних пропозицій стосовно російських телеканалів, які перебувають під санкціями, «Репортери без кордонів» зв'язалися з усіма провайдерами інтернет-телебачення, щоб перевірити, чи є вони в їхніх пакетах і чи дійсно транслюються. 

З’ясувалося, що в той час, як інші провайдери припинили трансляцію «Первого канала Россия», SFR продовжував пропонувати його своїм клієнтам. Пресслужба компанії Altice France, яка є власником SFR, не відповіла на неодноразові звернення «Репортерів без кордонів». Але в понеділок, 4 березня, канал був раптово вилучений з російського пакету, як підтвердив підписник, розповів керівник відділу розслідувань RSF Арно Фроже.

«Російський “Первый канал” є важливою частиною державного арсеналу дезінформації Кремля, залишаючись дуже впливовим медіа в Росії. З моменту вторгнення в Україну російське телебачення збільшило кількість пропагандистського, оманливого, гомофобного та сповненого ненависті контенту. RSF та Комітет Дідро переконали французького регулятора мовлення ARCOM наказати супутниковому оператору Eutelsat припинити трансляцію трьох російських пропагандистських каналів, включаючи “Первый канал Россия” в кілька європейських країн», — зазначають «Репортери без кордонів».

Щоб забезпечити доступ до надійних джерел новин для жителів регіонів на противагу потоку дезінформації та пропаганди, який іде від Росії, RSF у партнерстві з Комітетом Дідро запустив 5 березня 2024 року пакет супутникового телебачення та радіо «Свобода». До нього ввійшли дев'ять російськомовних теле- та радіоканалів, що тепер транслюються в Росії, на окупованих територіях України, а також у країнах Балтії. 

Супутниковий проєкт «Свобода» дає змогу поширювати надійні джерела інформації серед населення, яке потерпає від дезінформації та пропаганди. Вони доступні для 4,5 млн споживачів в РФ та близько 800 тисяч на окупованих територіях України. Наразі пакет включає канали «Эхо», «Радио Сахаров», «Настоящее время», «Еврорадио», TV8, Ost/West 24, а також інші канали з контентом від Дмитра Гордона, Ірини Шихман та медіа «IStories — Важные истории», Holod Médias  і «Новая газета. Европа».

У найближчі місяці планують додати інших контент-провайдерів, а також іще один новинний канал. Згодом пакет пропонуватиме до 25 мовників. 

Фото: скриншот з ютубу

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1767
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду