В Офісі президента заявили, що єдиний телемарафон переформатують. І закликали його не демонізувати

В Офісі президента заявили, що єдиний телемарафон переформатують. І закликали його не демонізувати

17 Вересня 2023
2751
17 Вересня 2023
11:45

В Офісі президента заявили, що єдиний телемарафон переформатують. І закликали його не демонізувати

2751
Зміни мають відбутися після призначення нового міністра культури та інформаційної політики.
В Офісі президента заявили, що єдиний телемарафон переформатують. І закликали його не демонізувати
В Офісі президента заявили, що єдиний телемарафон переформатують. І закликали його не демонізувати

Національний телемарафон «Єдині новини» буде переформатовано. Про це на медійному форумі «Редколегія. Саміт» заявив радник голови Офісу Президента України Михайло Подоляк.

Зміни відбудуться після призначення нового очільника міністерства культури та інформаційної політики, оскільки наразі, за словами Подоляка, людини, яка відповідала би за марафон, немає.

«Поки такої людини немає. Але буде новий міністр інформаційної політики (я не беру культурну складову – інформаційної політики), потім буде переформатування якесь, і хтось буде відповідати за марафон. Буде, умовно, керуючий партнер», — сказав радник голови ОП.

Питання переформатування «Єдиних новин», вочевидь, є вельми актуальним (власне, як і міркування про те, наскільки сьогодні такий формат потрібен узагалі) — до цієї теми в рамках «Редколегії» звернулися і під час панельної дискусії «Як державні комунікації (не) наближають Перемогу?». Її учасники нагадали про нещодавнє соцдослідження Українського інституту майбутнього, дані якого засвідчили, що 50% українців не дивляться національний телемарафон, 13% — дивляться регулярно, 37% — час від часу. Тож питання спікерам було поставлено прямолінійно: «Що робити з марафоном?».

Відповіла на нього генеральна директорка директорату з питань інформаційної політики Офісу Президента України Ірина Побєдоносцева.

«Марафон — це одне з джерел інформації, яких сьогодні ми маємо величезну кількість, і кожен робить собі свій спліт з тих джерел інформації, яким він довіряє. Хтось читає сайти держустанов, хтось популярні інформаційно-політичні портали, хтось читає Телеграм, а хтось слухає свою сусідку біля під`їзду. Не треба перебільшувати значення марафону або демонізувати його чи задаватися питанням, що з ним робити. Це одне із джерел, які є в широкому виборі реципієнтів інформації. Це власне і є свобода слова — люди самі собі формують порядок денний, той спліт джерел інформації, яким вони довіряють, які для них є авторитетними або просто цікавими», — сказала Побєдоносцева.

Вона нагадала, що національний марафон «Єдині новини» був створений для того, «щоби сформувати «єдиний голос», який у жорсткій кризовій ситуації початку повномасштабного вторгнення Росії був необхідним» для оперативного інформування українців.

Марафон, за словами керівниці директорату інформполітики ОП,  — це «консолідовані групи новинарів з провідних телеканалів, які об’єднали свої зусилля і працюють на інформування людей. Я розумію, є різні претензії, різне ставлення до марафону, але він —  лише одне із джерел інформації».

Водночас Побєдоносцева вважає, що такий інструмент як «єдиний голос» важко застосувати в нинішніх умовах: «Чи є у нас one voice? Чесно — нема. Чи він потрібен? Усі підручники з комунікацій кажуть, що потрібен.  Але часи змінюються швидше за всі підручники. Ми живемо сьогодні в надпотужному інформаційному вирі. Звісно, в ідеальній картині світу one voice — це ідеально зручний інструмент. Чи реалістичний він сьогодні? Мені здається, що ні». Причиною тому, на її думку, є «безліч факторів — окрім оцього інформаційного тиску, під яким сьогодні існують всі — і особистість, і суспільство, і країни, і світ в цілому, — є багато різних спікерів, яким важливо себе позиціонувати у публічному просторі».

Президент України Володимир Зеленський вважає телемарафон «Єдині новини» фактором, який допоміг українцям набути впевненості, що наша країна здатна перемогти Росію у повномасштабній війні. Таку думку він висловив в інтерв’ю журналістці каналу «1+1» Наталії Мосейчук у відповідь на її репліку про те, що тим, хто розпочав і продовжує створювати марафон, дорікають, що вони вводять українське суспільство «в ілюзію швидкої перемоги».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2751
Читайте також
15.09.2023 09:00
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
2 613
13.08.2023 10:00
Ярослав Зубченко
Олексій Півторак
Софія Скиба
Денис Шабанін
Вероніка Луцька
«Детектор медіа»
2 094
11.08.2023 17:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 349
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду