detector.media
Олена Ярема
«Детектор медіа»
06.02.2024 22:26
«Репортери без кордонів» закликали український уряд припинити спільний телемарафон «Єдині новини»
«Репортери без кордонів» закликали український уряд припинити спільний телемарафон «Єдині новини»
У RSF наголосили, що наразі пріоритетом є збільшення фінансової підтримки громадських і незалежних ЗМІ.

«Репортери без кордонів» (RSF) закликали український уряд відмовитися від спільного телемарафону «Єдині новини», який має низькі глядацькі рейтинги та рівень довіри, критикується громадянським суспільством та загрожує плюралізму у висвітленні інформації. У RSF наголосили, що наразі пріоритетом є збільшення фінансової підтримки громадських і незалежних ЗМІ. 

Про це йдеться в заяві «Репортерів без кордонів», яку оприлюднила керівниця відділу Східної Європи та Центральної Азії RSF Жанна Кавельє. 

«Створений наступного дня після російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року, щоб протистояти хвилі російської дезінформації, яка прокотилася країною на початку війни, “Телемарафон єдиних новин” зараз піддається жорсткій критиці в Україні. Репортери без кордонів (RSF) закликають скасувати цю групу з шести основних каналів, які спільно виробляють 24-годинну програму новин, і повернутися до конкуренції з метою зміцнення плюралізму ЗМІ», — закликають в RSF та підкреслюють, що, згідно з нещодавнім опитуванням, майже через два роки після створення  телемарафон «Єдині новини» має глядацькі рейтинги, які досягли максимум 10%, користується низьким рівнем довіри та критикується громадянським суспільством, зокрема Фондом «Демократичні ініціативи» та аналітичним центром «Центр Разумкова». І лише трохи більше 20% опитаних вважають, що марафон усе ще актуальний. 

«Репортери без кордонів» наголошують, що телемарафон є предметом багатьох дискусій. Вони наводять висновки громадських організацій, які спеціалізуються на темі ЗМІ, «як-от Інститут масової інформації (IMI) — український партнер RSF — і “Детектор медіа”», які кажуть, що «телемарафон надто поблажливий до уряду, звинувачують журналістів у самоцензурі та, як про це говорили й RSF у 2023 році, шкодують про відсутність опозиційних телеканалів». 

Погоджуючись, що марафон «Єдині новини» був корисним та ефективним у боротьбі «з безпрецедентною хвилею російської дезінформації, яка прокотилася Україною в лютому 2022 року», RSF стверджують, що зараз він передовсім підриває плюралізм у ЗМІ. 

«Тому ми закликаємо український уряд припинити “Телемарафон єдиних новин”. Збільшення фінансової підтримки громадських і незалежних ЗМІ зараз є пріоритетом», — наголошується у заяві.  

«Репортери без кордонів» також наголосили, що, незважаючи на заяви представників влади про те, що телемарафон потребує реформування, а телеканали-учасники планують новий формат і мають надати пропозиції, його бюджет продовжує перевищувати 1,5 млрд гривень (понад 37 млн євро), «тоді як суспільний мовник Суспільне має лише 44 мільйони євро для фінансування кількох національних і місцевих телеканалів, радіостанцій і сайтів новин, а також наймає понад 4000 осіб». 

Читайте також: 

У RSFУ нагадали, що Україна посідає 79-те місце зі 180 країн у Всесвітньому індексі свободи преси RSF за 2023 рік.   

Раніше «Детектор медіа» повідомляв, що в українському суспільстві зменшується довіра до національного телемарафону «Єдині новини». Такого висновку дійшли аналітики Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), порівнявши результати трьох соціологічних досліджень, проведених у травні 2022-го, у жовтні 2023-го і в грудні цього ж року. 

Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин висловив думку, що якщо телемарафон не стане якіснішим, він себе вичерпає і, ймовірно, не переживе 2024 рік

Володимир Зеленський вважає телемарафон «одним із ключових етапів в історії незламності нашої держави»

Телемарафон «Єдині новини» працює з перших днів повномасштабної війни. На початку у виробництві цього загальнонаціонального інформаційного проєкту брали участь чотири комерційні медіагрупи («1+1 media», StarLight Media, «Інтер» і «Україна»), а також державний телеканал «Рада» і Суспільне. Після того, як Рінат Ахметов закрив свій медіабізнес і з пулу виробників вийшов канал «Україна», до створення «Єдиних новин» долучилася команда колишніх працівників «України» під брендом «Ми — Україна».   

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY