Юрчишин: Якщо телемарафон не стане якіснішим, наступний рік він не переживе

Юрчишин: Якщо телемарафон не стане якіснішим, наступний рік він не переживе

26 Грудня 2023
1742
26 Грудня 2023
14:49

Юрчишин: Якщо телемарафон не стане якіснішим, наступний рік він не переживе

1742
Ярослав Юрчишин: Багато колег вимагали від мене заяву про необхідність закриття єдиного телемарафону, але я не збираюся цього робити взагалі. Не комітет цей марафон починав, не комітету його закривати.
Юрчишин: Якщо телемарафон не стане якіснішим, наступний рік він не переживе
Юрчишин: Якщо телемарафон не стане якіснішим, наступний рік він не переживе

Народний депутат із фракції «Голос», голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин висловив думку, що якщо телемарафон не стане якіснішим, він себе вичерпає і, ймовірно, не переживе наступного року. Про це він сказав в інтерв’ю Укрінформу.

Юрчишин також розповів, що багато колег вимагали від нього «заяву про необхідність закриття єдиного телемарафону, але я не збираюся цього робити взагалі».

«Не комітет цей марафон починав, не комітету його закривати. Проте, якщо ми не зробимо його якіснішим, він просто себе вичерпає. І якщо за наступний рік ми не знайдемо варіанти, як вдосконалити телемарафон, я не переконаний, що він цей рік переживе», — сказав депутат.

За словами Юрчишина, рішення створити єдиний телемарафон під час повномасштабного вторгнення «і організаційно, і з питань безпеки було дуже правильним». Він пояснив, що на той час усім необхідна була інформація про те, що відбувається в різних зонах бойових дій, і зі створенням телемарафону громадяни отримали джерело інформації, якому за замовчуванням змогли довіряти.

За його словами, в певний момент об’єднаний телемарафон виконав свою функцію, «але наразі ми бачимо статистику, згідно з якою він втрачає глядача».

«Ми інвестуємо гроші в інформаційну безпеку, але механізм, яким, власне, ця безпека мала би забезпечуватись, не настільки ефективний, як був раніше. Що ж потрібно зробити? Проаналізувати, зрозуміти, що не працює і чи можна це виправити. Якщо не можна виправити, будемо шукати інші варіанти. До того моменту, поки немає іншого сценарію, користуємося і дивимося те, що маємо», — сказав Юрчишин.

Водночас, на думку Юрчишина, каналам телемарафону потрібно запровадити механізми більш збалансованої подачі інформації. «Чому відзначалося певне домінування більш оптимістичного погляду? Знову ж таки, марафон засновувався в період, коли потрібна була мобілізація населення, і він спрацював. Зараз ми розуміємо, що війна буде тривати довго, тому нам потрібно запровадити механізми більш збалансованої подачі інформації», — сказав нардеп.

«Повертаючись до питання оптимістичного чи неоптимістичного підходу. Коли речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат говорить в ефірі про збиті ворожі літаки, ракети, дрони,  це позитив. Це не прикрашання реальності, це — реальність. Водночас, коли ми не говоримо про свої втрати, позиції наших військ і просимо зберігати інформаційну тишу, таким чином захищаємо суспільство і військових. Нехай ворогу буде важче отримати інформацію про нас. Але українські журналісти мають формувати нашу позицію щодо фронту. Якщо вони не будуть цього робити, її формуватиме Росія», — сказав Юрчишин.

Нагадаємо, ще 9 грудня новопризначений голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин висловив думку, що ефективність національного телемарафону «Єдині новини» на сьогодні  під питанням

Згодом Юрчишин повідомив, що готує офіційні запити до Рахункової палати і Держаудитслужби щодо ефективності використання коштів, виділених на національний телемарафон «Єдині новини».

Читайте також:

Фото: Ярослав Юрчишин / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1742
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду