Юрчишин: Якщо телемарафон продовжить втрачати довіру, його потрібно буде завершувати

Юрчишин: Якщо телемарафон продовжить втрачати довіру, його потрібно буде завершувати

1 Квітня 2024
2147
1 Квітня 2024
13:58

Юрчишин: Якщо телемарафон продовжить втрачати довіру, його потрібно буде завершувати

2147
Голова комітету свободи слова вважає, що разом з довірою до єдиного марафону починає падати й довіра до влади.
Юрчишин: Якщо телемарафон продовжить втрачати довіру, його потрібно буде завершувати
Юрчишин: Якщо телемарафон продовжить втрачати довіру, його потрібно буде завершувати

Якщо до національного телемарафону «Єдині новини» не буде хоча б частково повернуто довіру, можуть початися проблеми. Про це в інтерв'ю «РБК-Україна» сказав голова Комітету ВР з питань свободи слова Ярослав Юрчишин.

«Разом з довірою до єдиного марафону так само починає падати й довіра до влади. І це цілком резонно, тому що ми оголосили, що єдиний марафон — це офіційне джерело. Це рупор влади. Якщо падає довіра до рупора, падає довіра до того, хто цей рупор тримає. Починає виникати питання, хто ще може інвестувати в марафон?», — пояснив Юрчишин.

За його словами, якщо до кінця 2024 року єдиний марафон не змінить формат, і там залишатимуться тільки «бравадні новини з фронту» замість збалансованої подачі інформації, тоді треба буде думати над завершенням. 

«Бо ми зараз бачимо низхідний трек використання єдиного телемарафону і висхідний трек використання соціальних мереж. А потім буде ще важче пояснити нашим міжнародним партнерам і своїм же людям, чому ми фінансуємо неефективну інформаційну політику», — додав керівник парламентського комітету.

Нагадаємо, телемарафон «Єдині новини» працює з перших днів повномасштабної війни. На початку у виробництві цього загальнонаціонального інформаційного проєкту брали участь чотири комерційні медіагрупи («1+1 media», StarLight Media, «Інтер» та «Україна»), а також державний телеканал «Рада» і Суспільне. Після того, як Рінат Ахметов закрив свій медіабізнес і з пулу виробників вийшов канал «Україна», до створення «Єдиних новин» долучилася команда колишніх працівників «України» під брендом «Ми — Україна».   

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що в березні 2024 року ДП «Мультимедійна платформа іномовлення України» уклало низку угод на виготовлення та поширення протягом 2024 року контенту для телемарафонів «Єдині новини #UAразом» та «FreeДом». Їхня загальна сума становить 568 млн гривень. Загалом, за підрахунками журналістів «Наших грошей», під час повномасштабного вторгнення ДП «МПІУ» і державний телеканал «Рада» заплатили виробникам контенту для телемарафону 1,12 млрд гривень.

Також ми писали про те, що майже 43% опитаних українців вважають: єдиний телемарафон втратив свою актуальність. Про це свідчать результати соціологічного опитування, яке провів Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова на замовлення Руху «Чесно» у грудні 2023 року.

«Репортери без кордонів» закликали український уряд припинити спільний телемарафон «Єдині новини».

Читайте також:

Фото: пресслужба ВРУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2147
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду