Не замовчувати факти корупції під час війни: думка журналістів-розслідувачів

Не замовчувати факти корупції під час війни: думка журналістів-розслідувачів

7 Вересня 2023
1178
7 Вересня 2023
23:52

Не замовчувати факти корупції під час війни: думка журналістів-розслідувачів

1178
На початку повномасштабного вторгнення українські ЗМІ зосередилися на темі війни, а тема корупції відійшла на другий план. Та згодом працівники медіа побачили, що війна – війною, а хабарництво продовжує процвітати.
Не замовчувати факти корупції під час війни: думка журналістів-розслідувачів
Не замовчувати факти корупції під час війни: думка журналістів-розслідувачів

Українські журналісти-розслідувачі не повинні замовчувати інформацію про корупцію, адже це ганебне явище шкодить нашій країні, особливо під час повномасштабної війни. Таку думку висловили гості програми «Укрінформ: вечірній стрім» під час чергового ефіру, передає «Укрінформ».

«Ми боремося за своє виживання, за свої гроші. У мене є один критерій будь-якого кроку, який я роблю публічно, — чи це наближає нас до перемоги? Мені одна розумна людина під час вторгнення порадила користуватися цим та перевіряти свої дії просто на те, чи наближає це нас до перемоги. Якщо так, то уперед і не сумнівайся! Просто роби це щиро, так, щоб тебе завжди могли перевірити. І я роблю це щиро», — зазначив редактор видання «Наші гроші» Юрій Ніколов.

Ніколов радить обов'язково звертатися до всіх сторін, які фігурують у журналістському розслідуванні, надсилати запити на коментар. «Головне — "стріляти" тоді, коли ти відчуваєш, що маєш вже готову історію», — сказав журналіст.

Він також зазначив, що після публікації варто бути готовим до критики: «Досить спокійно ставитися до коментарів. Коли заводяться десятки ботів, які пишуть про тебе, і що? Як з цим жити? … Єдине, що можу порадити: на старті, ще до публікації, зробіть все від вас залежне, щоб ваше розслідування було захищене від всіх лаж та факапів. Коли ви спокійні й ні в чому не сумніваєтеся. Бо коли у вас є підтвердження — чого боятися

Журналістка видання «Цензор.НЕТ», яка є членкинею Антикорупційної ради при Міноборони, Тетяна Ніколаєнко зазначила, що розслідувачі зазвичай ретельно перевіряють дані, перш ніж оприлюднити їх. «Має бути внутрішнє переконання в тому, що ти зробив все від себе залежне, щоб перевірити цю інформацію», — вважає вона.

Ніколаєнко наголосила: як журналістка, вона  не може дозволити собі замовчати корупційні випадки, які дають комусь можливість наповнювати свої кишені. Як приклад вона навела ситуацію, коли військовим на передову привезли неякісну тушкованку за завищеною ціною. Тоді бійці жалітися, що їсти її неможливо, і лише після того, як увагу на цю проблему звернула представниця ЗМІ, ситуацію вдалося виправити.

Журналістка також нагадала про розслідування щодо шахрайства на закупівлях  Міноборони з боку ексзаступника міністра оборони Олександра Миронюка, у дивані якого знайшли майже мільйон доларів. «Картинка була гнітюча. Це все показав французький телеканал. Ми можемо припускати, що там не обійшлося без росіян. Але український журналіст точно не мав би промовчати про цю історію. Адже ці люди фактично заробляли на крові наших військових», — зазначила  Ніколаєнко.

«Якщо тилові пацюки крадуть ці гроші, у наших хлопців не буде снарядів. Наших хлопців в окопах перестріляють рашисти і на танках через 15 хвилин будуть тут», — додав Юрій Ніколов.

Журналісти підкреслили, що на початку повномасштабного вторгнення українські ЗМІ зосередилися на темі війни, а тема корупції відійшла на другий план. Та згодом працівники медіа побачили, що війна — війною, а хабарництво продовжує процвітати.

Гості програми нагадали й про гучне розслідування Юрія Ніколова про «золоті яйця» (історія із завищеними цінами під час закупівель продуктів для ЗСУ), завдяки якому вдалося не тільки зекономити для держбюджету значні кошти — внаслідок цього розслідування відбулася кадрова чистка: «Пішли відставки губернаторів, таке було. І Захід через чотири дні це зрозумів, там були зроблені правильні висновки. Джо Байден подякував публічно Зеленському за боротьбу з корупцією», — нагадав Ніколов та додав, що після того викриття США таки погодили передачу Україні танків Abrams, а Німеччина — танків Leopard.

Учасники ефіру згадали й інші випадки, у тому числі обговорили скандал навколо того, що Міністерство оборони закупило восени минулого року в Туреччині літні куртки під виглядом нібито зимових та ще й утридорога. «Частина поставлених з Туреччини курток були лайном на риб'ячому хутрі. Частина. Я ж не кажу, що всі, частина курток була нормальною», — уточнив Юрій Ніколов.

Як вважає Тетяна  Ніколаєнко, деякі гучні розслідування дали результат. Наприклад, після публікації історії про дорогі яйця міністр оборони змушений був створити при оборонному відомстві Антикорупційну раду, яка діє нині.

Журналісти-розслідувачі працюватимуть і надалі. Вони висловили сподівання, що у нашій країні нарешті почне діяти невідворотність покарання за корупцію і що колись фігуранти тих чи інших корупційних справ не будуть «губитися по дорозі до суду».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1178
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду