Юрій Ніколов отримав стипендію від шведського фонду і перерахував кошти на закупівлю дронів для ЗСУ

Юрій Ніколов отримав стипендію від шведського фонду і перерахував кошти на закупівлю дронів для ЗСУ

15 Травня 2023
2274
15 Травня 2023
10:09

Юрій Ніколов отримав стипендію від шведського фонду і перерахував кошти на закупівлю дронів для ЗСУ

2274
Фонд Stiftelsen Svenska Dagbladet відзначив журналіста за його розслідування про завищені ціни закупівлі продуктів для ЗСУ.
Юрій Ніколов отримав стипендію від шведського фонду і перерахував кошти на закупівлю дронів для ЗСУ
Юрій Ніколов отримав стипендію від шведського фонду і перерахував кошти на закупівлю дронів для ЗСУ

Співзасновник та редактор проєкту «Наші гроші» Юрій Ніколов отримав грошову нагороду від фонду Stiftelsen Svenska Dagbladet за своє розслідування щодо закупівель харчів Міністерством оборони. Про це йдеться у повідомленні на сайті «Наших грошей».

Стипендію в розмірі 120 тисяч шведських крон (приблизно 10 тисяч євро) журналіст повністю перерахував благодійному фонду Dignitas на закупівлю дронів для українських захисників, які зараз воюють на Бахмутському напрямку.

Як зазначає фонд Stiftelsen Svenska Dagbladet на своєму сайті, рішення  вручити цьогорічну нагороду редактору «Наших грошей» продиктоване тим, що «завдяки ретельному розслідуванню та вражаючим викриттям Юрій Ніколов став провідним журналістом, який своєю роботою сприяє прагненню України залишити корупцію та автократію у минулому і закласти основи для вільної України без війни».

«Наші гроші» повідомляють, що на кошти стипендії вже придбали чотири дрони DJI Mavic 3 Fly More Combo. Засновниця фонду Любов Шипович передала три дрони військовим 207 батальйону 241 бригади ТрО, що зараз воюють на Бахмутському напрямку. У цьому батальоні проходить службу керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін. Ще один дрон буде відправлений військовим на цьому ж напрямку

Стаття Юрія Ніколова про завищені ціни на харчі для військових ЗСУ вийшла у «Дзеркалі тижня» 21 січня 2023 року. Її наслідком стало зниження контрактних цін Міністерством оборони в розмірі, який має принести 6 мільярдів гривень економії за рік. Також був прийнятий закон про відкриття закупівельних цін у незбройних закупівлях військових для кращого контролю з боку громадськості. Тодішній керівник департаменту Міноборони Богдан Хмельницький та профільний заступник міністра В’ячеслав Шаповалов звільнені з посад і зараз перебувають під слідством.

Редакція газети  Svenska Dagbladet опублікувала інтерв'ю з цьогорічним українським стипендіатом.

Фонд Stiftelsen Svenska Dagbladet був власником однієї з найбільших газет Швеції Svenska Dagbladet, заснованої в 1885 році. Зараз ця інституція надає підтримку у вигляді стипендій тим видавничим ініціативам та людям, які «працюють у дусі фонду».

21 січня 2023-го видання «Дзеркало тижня» опублікувало матеріал Юрія Ніколова «Тилові пацюки Міноборони під час війни "пиляють" на харчах для ЗСУ більше, ніж за мирного життя» про те, що Міністерство оборони закуповує продукти для військових за цінами, значно вищими, ніж у магазинах Києва. 

Видання оприлюднило копію угоди вартістю 13,16 мільярда гривень, укладеної 23 грудня Міністерством оборони на послуги організації харчування у 2023 році військових частин, що перебувають у Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській і Черкаській областях.

Для порівняння автори матеріалу обрали мережу магазинів «Сільпо» у спальному районі Києва. Ціни на продукти виявилися у 2–3 рази вищими.

У відповідь Міністерство оборони назвало публікацію маніпуляцією та пообіцяло звернутися до СБУ.

24 січня Резніков виступив на комітеті ВРУ з питань антикорупційної політики, де пояснив, що звернення МО до СБУ має на меті не переслідування журналістів, що опублікували внутрішню інформацію військового відомства, а перевірку працівників МО, які були джерелами інформації.  

На тлі звинувачень у зловживаннях при закупівлі харчів для військових подав у відставку заступник міністра оборони В’ячеслав Шаповалов. Звільнили також керівника департаменту держзакупівель Богдана Хмельницького.

1 лютого з джерел «Української правди» стало відомо, що Офіс генпрокурора повідомив про підозру у справі про закупівлі харчів для військових за завищеними цінами ексзаступнику міністра оборони В'ячеславу Шаповалову, ексзаступнику директора департаменту державних закупівель Міноборони Богдану Хмельницькому та колишньому заступнику директора держпідприємства «Промоборонекспорт» Володимиру Терещенку.

24 лютого Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 8381 «Про внесення змін до закону «Про оборонні закупівлі» щодо запровадження прозорості в оборонних закупівлях».

28 лютого Міноборони оприлюднило дані про вартість послуг і ціни на продукти, за якими їх закуповують для ЗСУ. В Міноборони пояснили, що закуповують не продукти зі списку, а послугу з організації харчування військової частини, яка, окрім самих продуктів, передбачає логістику.

За словами Юрія Ніколова, завдяки тому розголосу, що спричинила його публікація про завищені ціни закупівлі продуктів для ЗСУ, для держбюджету вдалося зекономити «від 6 до 8 млрд грн щонайменше». 

Фото: скриншот / ютуб

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2274
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду