Севгіль Мусаєвій та Юрію Ніколову присудили премію «Вільна преса Східної Європи 2023»

Севгіль Мусаєвій та Юрію Ніколову присудили премію «Вільна преса Східної Європи 2023»

22 Червня 2023
2799
22 Червня 2023
10:56

Севгіль Мусаєвій та Юрію Ніколову присудили премію «Вільна преса Східної Європи 2023»

2799
Премію також присудили трьом редакційним командам — з Грузії, Білорусі та Росії.
Севгіль Мусаєвій та Юрію Ніколову присудили премію «Вільна преса Східної Європи 2023»
Севгіль Мусаєвій та Юрію Ніколову присудили премію «Вільна преса Східної Європи 2023»

Головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва та редактор проєкту «Наші гроші» Юрій Ніколов стали лауреатами премії «Вільна преса Східної Європи 2023» (Free Media Awards). Про це оголосили організатори нагороди — німецький фонд ZEIT-Stiftung Ebelin und Gerd Bucerius і норвезька фундація «Свобода слова». 

«Незважаючи на те, що корупційні скандали є особливо чутливою темою для висвітлення у воєнний час в Україні, Юрій Ніколов продемонстрував важливість роботи журналістів-розслідувачів з точки зору забезпечення підзвітності та прозорості», — йдеться у повідомленні про присудження премії.

Читайте також:

Що стосується другої української журналістки, яка удостоєна Free Media Awards 2023, то про неї у пресрелізі сказано: «Хоча повномасштабне російське вторгнення 24 лютого 2022 року змінило майже все інше, воно не змінило високих стандартів журналістської роботи Севгіль Мусаєвої та “Української правди”. Створивши англомовну версію, Мусаєва забезпечила читачам далеко за межами України доступ до якісних достовірних репортажів про війну та її наслідки».

Читайте також:

Крім того, премію присудили трьом редакційним колективам: 

  • OC Media (Open Caucasus Media) — незалежної онлайн-платформи, яка працює в Грузії та висвітлює події в регіонах Північного та Південного Кавказу;

  • Reform.by — опозиційного білоруського інтернет-видання;

  • «Важных историй» — інтернет-видання журналістських розслідувань, яке заснували російські журналісти в Латвії.

Окремо відзначено тих журналістів, які за минулий рік загинули під час виконання службових обов’язків.

Церемонія нагородження лауреатів відбудеться 14 вересня 2023 року в Гамбурзі (Німеччина). 

У коментарі «Детектору медіа» Юрій Ніколов сказав, що розцінює присудження йому Free Media Awards 2023 як підтвердження того, що корупцію потрібно викривати та боротися з нею, незважаючи на часи та обставини. Оскільки вона є таким же ворогом України, як і окупанти.

Крім того, премія для нього, як зауважив Ніколов, — ще одна можливість отримати гроші на «Мавіки». «Мій брат та племінник зараз на фронті. Я останній у нашій родині чоловік призовного віку, який ще залишається цивільним, і добре розумію, де наші пріоритети», — пояснив журналіст. 

На питання «ДМ», як він почувається в одній компанії з російськими журналістами, які також отримали премію, Ніколов відповів: «Я залишив в периферії свого інтересу дуже мало росіян, але коли дізнався, що премію будуть отримувати “Важные истории”, зітхнув з полегшенням. Тому що “Важные истории” — це Роман Анін. Для мене він фактично є єдиним російським журналістом, який був і залишається толковим, чесним і професійним розслідувачем. Він з нашого цеху — цеху журналістів-розслідувачів — і нашої крові. У 2014 році він разом із Севгіль Мусаєвою та групою інших журналістів робив розслідування про експорт російського газу через Україну, яке стало потужним викриттям імпорту російської корупції в Україну. Я допомагав Аніну тоді певними матеріалами і з того часу знаю, чим насправді займається Роман. І створений ним сайт “Важные истории” в мене не викликає ніяких питань, які є до інших російських медіа та журналістів».

Премія ім. Герда Буцеріуса «Вільна преса Східної Європи» вручається щорічно, починаючи з 2000 року, журналістам та засобам масової інформації за їхню якість, професіоналізм і громадянську мужність. 

Премія спрямована на заохочення тих журналістів, які, незважаючи на офіційний тиск та економічні труднощі, кидають виклик цензурі у всіх її проявах, у тому числі й самоцензурі.

З 2004 року премію вручає німецький фонд «Цайт-Штіфтунг» ім.  Ебелін і Герда Буцеріусів (Zeit-Stiftung Ebelin und Gerd Bucerius) у співпраці з норвезькою фундацією «Свобода слова» (Institusjonen Fritt Ord), яка вручає премію «Вільна преса Росії». 

На здобуття нагороди можуть висуватися журналісти та ЗМІ з Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Росії та України. 

У 2011 році лауреаткою премії Герда Буцеріуса «Вільна преса Східної Європи» від України стала шефредакторка «Детектора медіа» Наталія Лигачова

Лауреатом премії від України у 2012 році став журнал «Український тиждень». У 2013 році премію «Вільна преса Східної Європи» від України здобув журналіст «Української правди» Сергій Лещенко. 2014 року цю премію одержали одразу три українські медійники — Тетяна Чорновол, Юлія Мостова і Мустафа Найєм.

У 2015 році премію «Вільна преса Східної Європи» отримали «Слідство.інфо», Сергій Гармаш та Валентина Самар, а у 2016 році — сайт «Наші гроші».

У 2017 році премію «Вільна преса Східної Європи» присудили тоді ще спеціальному кореспонденту російських «Радіо Свобода» та «Новой газеты», нині головному редактору українського інтернет-видання «Ґрати» Антону Наумлюку.

У 2019 році премією було відзначено український журнал НВ. У 2020 році її отримали Станіслав Асєєв та проєкт журналістських розслідувань «Схеми: корупція в деталях».

У 2021 році всі премії вирішили вручити білоруським журналістам. У 2022 році премією було відзначено лише українських медійників: фотографів Мстислава Чернова та Євгенія Малолєтку, журналістку Наталію Гуменюк, фотовідеорепортера Андрія Дубчака, журналіста та політичного в’язня Владислава Єсипенка, а також сайт «Заборона». 

Фото Аліни Смутко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2799
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду