З держбюджету виділять 8 млн грн на моніторинг новин про Зеленського, його дружину, Єрмака та Залужного

З держбюджету виділять 8 млн грн на моніторинг новин про Зеленського, його дружину, Єрмака та Залужного

17 Січня 2024
9027
17 Січня 2024
21:15

З держбюджету виділять 8 млн грн на моніторинг новин про Зеленського, його дружину, Єрмака та Залужного

9027
Згідно з даними у Prozorro, постачальник послуг щоденно моніторитиме соціальні мережі та медіа, зокрема єдиний телемарафон, та надаватиме державному підприємству «Центр захисту інформаційного простору України» інформацію про аудиторію, охоплення матеріалів, їхній зміст тощо.
З держбюджету виділять 8 млн грн на моніторинг новин про Зеленського, його дружину, Єрмака та Залужного
З держбюджету виділять 8 млн грн на моніторинг новин про Зеленського, його дружину, Єрмака та Залужного

Державне підприємство «Центр захисту інформаційного простору України» за бюджетні кошти замовить послуги моніторингу українських і закордонних ЗМІ та соцмереж про ключових осіб політичної та військової сфери України. Про це з посиланням на тендер у системі Prozorro повідомило видання «Інформатор».

На тендер, який був оголошений 12 січня 2024 року, планують витратити до 8 млн 193 тис. 312 грн. Згідно з даними у Prozorro, пропозиції до тендеру можна подати до 22 січня, а послуги мають надаватися до кінця 2024 року.

Постачальник послуг щоденно моніторитиме соціальні мережі та медіа, а саме:  телебачення (не менше 10 національних телеканалів), газети та журнали (не менше 50 друкованих видань), радіо, українські інтернет-сайти (не менше 1000 національних та місцевих), а також англомовні, франкомовні, німецькомовні найвпливовіші закордонні ЗМІ. Він також має аналізувати телемарафон «Єдині новини», зазначаючи ведучих і спікерів.

Державному Центру захисту інформаційного простору України надаватимуть звіти (6 днів на тиждень, тижневі і місячні) про аудиторію, охоплення матеріалів і зміст телесюжетів.

Моніторити доведеться матеріали про Президента України Володимира Зеленського, першу леді Олену Зеленську та її фонд, голову Офісу Президента Андрія Єрмака, заступників голови Офісу Президента та радників, Головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного, начальника Генштабу ЗСУ та його заступників, Кабмін та кожного міністра і заступників окремо, Голову Верховної Ради України Руслана Стефанчука, його заступників Олександра Корнієнка та Олену Кондратюк, а також Верховну Раду та ЗСУ як інституції.  

У тендерній документації вказано, що за результатами моніторингу щомісяця компанія має робити аналіз сильних та слабких сторін у висвітленні діяльності вказаних публічних осіб, оцінювати можливості та ризики, а також може проводити соціологічні опитування щодо їх сприйняття аудиторією. 

Зазначимо, що держпідприємство «Центр захисту інформаційного простору України», засноване у 2017 році, підпорядковується Міністерству культури та інформаційної політики. 

У 2023 році аналогічні послуги з моніторингу медіа довірили ТОВ «Медіатека», сплативши з бюджету 7,65 млн грн та ще 1 млн 426 тис. грн. Ця ж компанія здійснювала моніторинг у 2021–2022 роках. 

Напередодні журналісти Bihus.Info опублікували матеріал про те, що компанія «Медіатека», кінцевим бенефіціаром якої є народний депутат від «Слуги народу» Олександр Маріковський, готує регулярні медіазвіти для Офісу Президента та Кабміну.

Як зауважили розслідувачі, у цих звітах аналізують згадки топчиновників у медіа. При цьому про критику в бік влади часто повідомляють, посилаючись на неназвані «опозиційні ЗМІ» та називаючи цю критику «атаками». 

У Bihus.Info також з'ясували, що у звітах, які подають владі, кількість позитивних новин про неї значно перевищує кількість негативних, що може формувати у влади хибну думку про критику в її бік.

Сам Олександр Маріковський на своїй фейсбук-сторінці відреагував на матеріал журналістів, зазначивши, що співпрацював з Центром захисту інфопростору у 2018 році та до моменту вступу на посаду депутата у 2019 році: «З того моменту 2019 року я відповідно до законодавства України передав компанії в управління іншій особі, про що постійно звітував у своїх відкритих деклараціях. Та жодним чином ніколи не впливав на прийняття тих або інших рішень ні Офісом Президента України, ні Міністерством культури України, ні Центром захисту інформації».

У своєму дописі нардеп також висловив думку, що матеріали «Медіатеки», «судячи з оприлюднених даних, виглядають професійними та фаховими, заточеними під конкретні задачі відповідно до технічного завдання».

Колаж: «Інформатор»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9027
Читайте також
29.03.2024 21:03
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
2 629
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду