detector.media
Ольга Чорна
«Детектор медіа»
17.01.2024 11:06
Медіаюристка Людмила Панкратова: Стеження за членами команди Bihus.Info — це явне і грубе втручання у приватність
Медіаюристка Людмила Панкратова: Стеження за членами команди Bihus.Info — це явне і грубе втручання у приватність
Мають бути названі правомірні підстави для стеження за медійниками, а якщо стежили не спецслужби — розслідування повинно встановити, хто це робив, та покарати їх, вважає правниця.

Мета організаторів стеження та оприлюднення запису новорічного корпоративу Bihus.Info — домогтися охолоджувального ефекту: щоб журналісти тричі подумали про наслідки, перш ніж робити чергове розслідування або критичний матеріал. Таку думку в коментарі «Детектору медіа» висловила медіаюристка, виконавча директорка Інституту розвитку регіональної преси Людмила Панкратова.

Вона переконана: з урахуванням того, що це не перший випадок атаки на журналістів, ситуація постає загрозливою для свободи слова. «У відповідь на критику журналістів-розслідувачів влада має виправляти недоліки, але аж ніяк не влаштовувати стеження за журналістами та мовчки спостерігати за погрозами на їхню адресу і спробами дискредитувати», — каже Панкратова.

При цьому, за її словами, спостерігається ситуація, яку можна витлумачити як дискримінацію фахових журналістів порівняно з дописувачами анонімних телеграм-каналів: «Регулярні напади в анонімних ТГ на відомих журналістів здійснюються явно з метою їхньої дискредитації, з тим, щоб змусити журналістів боятися або зменшити свою активність»

Випадок з Bihus.Info, на думку медіаюристки, особливо небезпечний, оскільки це явне та грубе втручання у приватне життя і, можливо, у професійну діяльність журналістів. У своєму відеозверненні керівник проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info Денис Бігус сказав, що впевнений у «системному стеженні спецслужб», тобто телефони членів його команди прослуховували тривалий період, зауважує правниця. За її словами, це порушення прав медійників, оскільки могло бути втручання у джерела журналістів. Виникають питання: хто проводив стеження за журналістами та робив записи розмов? Як довго тривали такі дії? Які підстави для стеження? 

«Влада має пояснити: з якою метою це робилось, назвати правомірні підстави для стеження і фіксації того, що відбувалось, на відео. Якщо це робили не спецслужби — провести розслідування та встановити, хто це робив, і покарати їх», — вважає Панкратова.

За її словами, влада має реагувати на критику журналістів не дискредитацією, а виправленням недоліків, на які вони вказують. «В українському законодавстві та юридичній практиці існує достатньо ефективних інструментів захисту. Якщо ви вважаєте, що журналісти подали недостовірну інформацію — будь ласка, заперечте це. Для цього є цивілізований спосіб — йти до суду і спростовувати. Суд є нормальною, цивілізованою платформою для з’ясування суперечок. Якщо ж журналістів ось таким чином “замовляють”, тоді це геть погано, і ми відкочуємось у своєму демократичному розвитку далеко назад», — додала юристка.   

Нагадаємо, за попередні два дні українські медійники двічі піддалися атакам.

У вівторок, 16 січня,  на ютуб-каналі «Народна правда» з'явився відеоролик, до якого ввійшли фрагменти телефонних розмов начебто представників команди журналістських розслідувань Bihus.Info, котрі під час  «корпоративу» обговорюють можливість придбання наркотиків, а також момент власне їх вживання. Кадри вживання, ймовірно, були зняті на приховану камеру.

Керівник Bihus.Info Денис Бігус підтвердив, що на нещодавній новорічний корпоратив редакції «декілька персонажів (не з журналістів) притягли трави», і повідомив, що ті працівники, які вживали під час корпоративу наркотики, звільнені. Крім того, він заявив про незаконне спостереження та прослуховування і що за командою Bihus.Info стежили впродовж кількох місяців

Раніше, 15 січня зранку, журналіст-розслідувач, співзасновник та редактор «Наших грошей» Юрій Ніколов повідомив, що напередодні ввечері невідомі намагалися ввірватися до його помешкання, налякали матір та сусідів, гучно лаялись, кричали і вимагали, щоб Ніколов «ішов служити», а також залишили повідомлення на дверях, де назвали його «зрадником» та «провокатором».

За 15 хвилин після нападу на квартиру журналіста телеграм-канал «Карточный Офис» опублікував пост, у якому стверджувалося, що невідомі — нібито військові, які «приїхали з нуля на ротацію, щоб передати повістку журналісту». Провокативні пости про Ніколова опублікували майже одночасно ще два телеграм-канали — «Вертикаль» та «Джокер». Голова правління ГО «Центр протидії корупції» Віталій Шабунін припустив, що швидкість, з якою «інформація з’явилася на лояльному Банковій каналі, може свідчити про причетність ОПУ».

Сам Ніколов у коментарі «ДМ» сказав, що «не виключає», що напад на його квартиру може бути пов'язаний з його нещодавніми словами про те, що президент Володимир Зеленський є «ухилянтом», який «ухилився від свого обов’язку очолювати країну, яка воює».

Поліція Києва почала перевірку за фактом погроз журналісту, а «Репортери без кордонів» закликали українських правоохоронців знайти тих, хто погрожував Юрію Ніколову.

Український Медіарух заявив про системний тиск на незалежних журналістів і закликав владу та суспільство відреагувати. 

Фото: Інститут розвитку регіональної преси

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY