Заява медійних організацій: Погрози журналістам мають бути розслідувані

Заява медійних організацій: Погрози журналістам мають бути розслідувані

2 Квітня 2023
3467

Заява медійних організацій: Погрози журналістам мають бути розслідувані

3467
Медійники закликають розслідувати перешкоджання журналістам біля Лаври та покарати винних.
Заява медійних організацій: Погрози журналістам мають бути розслідувані
Заява медійних організацій: Погрози журналістам мають бути розслідувані

Ми, представники і представниці медійного середовища України глибоко стурбовані фактом відвертої спроби перешкоджання журналістській діяльності, який відбувся біля Києво-Печерської Лаври, 30 березня 2023 року.

Це вже не перший інцидент з окремими «героями» цієї події, коли журналісти отримували погрози, а подекуди і зазнавали фізичного впливу при спробах взяти коментар.

Особливо цинічною подія у центрі української столиці виглядає на фоні героїзму тисяч вітчизняних та іноземних журналістів та журналісток, які з ризиком для свого життя висвітлюють злочини агресії російської федерації у ході російсько-української війни. Водночас доводиться констатувати, що сама лише згадка про цю війну та спроба отримати оцінку подій викликає в представників УПЦ чергові вияви агресії щодо представників та представниць медіа. А цього разу щонайменше чотири знімальні групи (Суспільне, Еспресо, Прямий, 5 канал) заявили поліції про перешкоджання професійній діяльності під час сутичок 30 березня у Києво-Печерській лаврі. Намісник Києво-Печерської Лаври Павло (Лебідь) відомий численними спробами перешкоджання роботі журналістів, зокрема в 2011 р. та 2021 р. 

Цього разу після погроз журналісти звернулися до поліції. За фактом перешкоджанням професійній діяльності журналістів Печерським управлінням поліції відкрито кримінальне провадження за ст. 171 КК України. Ми, представники медійних організацій України закликаємо правоохоронні органи об’єктивно і неупереджено розслідувати факти протиправної діяльності задля притягнення винних до відповідальності.

Свобода слова та совісті — це важливі надбання української демократії, атака на наші цінності та громадянські свободи неприпустимі ніколи, особливо — під час війни.

Медіарух

Сергій Томіленко, голова Національної спілки журналістів України

Сергій Штурхецький, за дорученням Комітету Незалежної медіа-профспілки України

Нагадаємо, 10 березня Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» повідомив монастирю УПЦ МП, що з 29 березня 2023 року розриває договір 10-річної давнини (від 19 липня 2013 року) про безоплатне користування культовими будівлями та іншим майном на територі заповідника, що є власністю держави. У попередженні йшлося про вимогу до монахів звільнити будівлі на вулиці Лаврській, 11 і Лаврській, 15 у Києві.

Ченці УПЦ МП відмовилися виселятися з Києво-Печерської Лаври, а сама УПЦ МП заявила, що юридичних підстав на виселення немає. 

30 березня представники УПЦ МП провели у Лаврі богослужіння, яке транслювалося у прямому етері у соцмережах. Митрополит УПЦ МП Павло поводив себе агресивно і погрожував побити палицею журналіста.

Водночас, священник УПЦ МП на території Лаври штовхнув журналістку Суспільного, коли вона намагалася поставити запитання митрополиту Павлу, та зірвав кріплення на камері оператора.  

Поліція Києва розпочала кримінальне провадження за фактом перешкоджання журналістській діяльності на території Києво-Печерської Лаври. 

Фото: Yan Dobronosov/ Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3467
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду