Медійники закликали правоохоронців встановити причетних до тиску на «Детектор медіа» та притягти їх до відповідальності

Медійники закликали правоохоронців встановити причетних до тиску на «Детектор медіа» та притягти їх до відповідальності

30 Листопада 2023
694
30 Листопада 2023
18:05

Медійники закликали правоохоронців встановити причетних до тиску на «Детектор медіа» та притягти їх до відповідальності

694
Журналісти й медіа, учасники Медіаруху, обурені скоординованою кампанією з дискредитації і тиску на ГО «Детектор медіа» та однойменне онлайн-видання з боку анонімних телеграм-каналів.
Медійники закликали правоохоронців встановити причетних до тиску на «Детектор медіа» та притягти їх до відповідальності
Медійники закликали правоохоронців встановити причетних до тиску на «Детектор медіа» та притягти їх до відповідальності

Українські журналісти та медійні організації, учасники Медіаруху, закликали правоохоронні органи встановити причетних до організації медійної атаки на «Детектор медіа» та притягти їх до відповідальності. Про це йдеться в заяві об’єднання «Медіарух».

Учасники Медіаруху обурені скоординованою кампанією з дискредитації й тиску на ГО «Детектор медіа»  та однойменне онлайн-видання з боку анонімних телеграм-каналів.

«Медійна атака на наших колег почалася кілька днів тому в формі звинувачень у нібито оплаті російському суб’єкту за послуги з дослідження телеграм-каналів. Насправді сервіс для дослідження телеграм-каналів TgStat.com має безплатну версію, яка була використана Інститутом масової інформації для дослідження російської дезінформації та фейків в телеграм-каналах. Жодні проплати суб’єктам рф не здійснювалися. Згодом це дослідження ІМІ було передруковане "Детектором медіа" у розділі "Дайджест"», — ідеться в заяві. 

Широко розгорнуту дискредитаційну кампанію із залученням багатьох телеграм-каналів (серед яких «Батальйон “Монако”», «Доброго вечора, ми з України», «Джокер», «Труха» і її регіональна мережа телеграм-каналів) Медіарух розглядає як помсту за критику «Детектором медіа» та ІМІ анонімних телеграм-каналів із сумнівним контентом.

«Безпідставні звинувачення української громадської організації та онлайн-видання в співпраці з агресором не лише зачіпають їхню репутацію, а й можуть поставити під загрозу фізичну безпеку журналістів "Детектора медіа" та ІМІ, на яких, фактично, нацьковують свою аудиторію анонімні телеграм-канали. Наприклад, канал "Батальйон "Монако”" опублікував "опитування", в якому пропонує аудиторії обрати спосіб розправи з "ДМ" та ІМІ, а деякі анонімні коментатори пропонують ліквідувати ці організації, спалити їхні офіси тощо. Водночас частина коментаторів стає на бік організацій та звинувачує телеграм-канал в наклепі.

Медіарух закликає правоохоронні органи зважити на серйозність ситуації та відреагувати на неї. Зокрема встановити осіб, які стоять за поширенням вказаної дезінформації у вказаних телеграм-каналах, та притягнути їх до відповідальності за втручання в діяльність журналістів "Детектора медіа" та ІМІ. В публічному просторі вже фігурувала інформація про осіб, що представляють ці телеграм-канали, зокрема канал "Труха"», — ідеться в заяві. 

Нагадаємо, що раніше в бік керівниці «Детектора медіа» Наталі Лигачової також уже лунали погрози з боку Володимира Петрова, який зазначав, що хоче її «покарати». 

28 листопада «Детектор медіа» та Інститут масової інформації заявили про тиск і перешкоджання журналістській діяльності у зв’язку з організованою кампанією фейків і чорнухи, яку розгорнула проти двох організацій група анонімних телеграм-каналів.

Кампанія очорнення «ДМ» та ІМІ розпочалася з допису одного з фігурантів викривального дослідження Інституту масової інформації — анонімного телеграм-каналу «Батальйон "Монако"» і розійшлася іншими анонімними телеграм-каналами, серед яких «Доброго вечора, ми з України», «Джокер», а також її активно поширювала «Труха» і її регіональна мережа телеграм-каналів.

Ці телеграм-канали поширюють фейк про те, що начебто «ДМ» «платить рублями» російським сервісам і «спонсорує війну». При цьому використовують скриншот дослідження ІМІ про фейки та маніпуляції анонімних телеграм-каналів і помийок, що заробляють джинсою, рекламою азартних ігор і маніпулюють чутливими темами, як-от загрозою російських обстрілів.

Згодом канал «Батальйон “Монако”» опублікував «опитування», в якому пропонує аудиторії обрати спосіб розправи з «ДМ» та ІМІ, а деякі анонімні коментатори пропонують ліквідувати ці організації, спалити їхні офіси тощо. 

Наразі «ДМ» та ІМІ готують заяву до правоохоронних органів у зв’язку з тиском і перешкоджанням професійній журналістській діяльності (за ч. 2 ст. 171 Кримінального кодексу України).

Також відповідно до ч. 1 ст. 94 ЦК України юридична особа має право на недоторканість її ділової репутації. Якщо ті, хто поширив цю недостовірну інформацію, спрямовану на підрив ділової репутації «ДМ» та ІМІ, не спростують її на своїх сторінках, ми також вживемо окремі дії в юридичній площині для захисту своїх прав.

Довідково: Медіарух — спільнота, що об’єднала журналістів провідних українських медіа, журналістів-розслідувачів та експертів медійних громадських організацій. Медіарух було започатковано 5 лютого 2019 року. Першими підписантами меморандуму Медіаруху стали «UA: Перший», «Українське радіо», «Громадське радіо», ІА «Укрінформ», ІА «Інтерфакс-Україна», Liga.net, «Дзеркало тижня. Україна», НВ, «Цензор.НЕТ», 5 канал, «Український тиждень», Opinion, низка регіональних медіа, громадські організації Незалежна медійна рада, «Детектор медіа», Інститут масової інформації, «Інтерньюз Україна», Центр демократії та верховенства права, Фундація «Суспільність», Національна асоціація медіа, Донецький інститут інформації, Інститут демократії імені Пилипа Орлика, Центр прав людини Zmina. Згодом доєдналися інші організації та окремі журналісти — загалом понад 70 учасників. 16 листопада 2021 року представники провідних медіа закликали журналістів об'єднуватися у професійну спільноту «Медіарух» для протистояння політичному та комерційному тиску на свободу слова. Ініціаторами заяви виступили 29 журналістів та експертів, їхні імена доступні за посиланням.

Ілюстрація: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
694
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду