Bihus.Info: На активи Медведчука «забули» накласти арешт, і їх вже переоформили. Ймовірно, причетний Татаров

Bihus.Info: На активи Медведчука «забули» накласти арешт, і їх вже переоформили. Ймовірно, причетний Татаров

12 Вересня 2023
1796
12 Вересня 2023
14:56

Bihus.Info: На активи Медведчука «забули» накласти арешт, і їх вже переоформили. Ймовірно, причетний Татаров

1796
Правоохоронці «забули» занести документи про арешт до державного реєстру. Журналісти припускають, що до цього причетний Олег Татаров, буцімто пов’язаний з компаніями, які заволоділи часткою Медведчука.
Bihus.Info: На активи Медведчука «забули» накласти арешт, і їх вже переоформили. Ймовірно, причетний Татаров
Bihus.Info: На активи Медведчука «забули» накласти арешт, і їх вже переоформили. Ймовірно, причетний Татаров

Попри ухвалу суду, частину активів підозрюваного в держзраді екснардепа Віктора Медведчука не арештували. Правоохоронці «не дійшли» до державних реєстраторів, а активи Медведчука, попри рішення суду, перереєстрували на третіх осіб. Про це йдеться у розслідуванні Bihus.Info.

Журналісти нагадують, що в липні 2022 року суд наклав арешт на три компанії, в яких виявили повʼязані з Медведчуком і його дружиною частки: «Академ-Клуб», «Орест» та «Осокорки-7». Основним активом цих фірм є довгострокові договори оренди на величезні земельні ділянки на березі Дніпра на Осокорках. 

Однак фактично арешту так і не відбулося, стверджують журналісти, адже прокурори «забули» занести судову ухвалу до державного реєстратора, і ці фірми в реєстрі арештованих не опинились. 

Відтак, як виявили журналісти, вже після ухвали суду про арешт, протягом останнього року всі три фірми кілька разів змінили структуру власності.

До арешту власність в усіх трьох фірмах, крім структур, пов’язаних із Тарасом Козаком та Медведчуком, мали також структури, повʼязані з нардепом від «ОПЗЖ» Вадимом Столаром, та фірми маловідомого бізнесмена Валерія Міщенка.

Після арешту, протягом 2022–2023 років із власності усунули структури Медведчука—Козака, через які компанії й потрапили під арешт, а також фірму Столара. 

Представники Столара судилися за свої частки, однак не досягли успіху. Журналісти також припустили, що оточення Столара, ймовірно, намагалося переписати частку Медведчука на себе, але не змогло.

Частки Міщенка у фірмах при цьому залишилися, а одну з фірм він повністю переписав на себе. Місце Медведчука та Столара посіли два нові власники — Петр Тограмаджан із Болгарії з кримінальним минулим та Вадим Іванов із Риги.

При цьому, як виявили журналісти, всі реєстраційні дії по всіх трьох компаніях виконувала одна київська фірма-нотаріус. «Тобто Іванов з Риги, Тограмаджан із Болгарії і Міщенко з Києва одночасно вирішили скористатися послугами одного нотаріуса», — підмітили журналісти.

«Нагадую, що відповідно до судових ухвал контори мали б бути під арештом, отже змінювати власників не могли. Та вони змінювалися», — зазначив журналіст.

Валерій Міщенко значиться власником або співвласником 15 різних компаній. Фірми дуже різні: від будівництва до мистецтва. Сам Міщенко в розмові з журналістами не спростував, що причетний до маніпуляцій із компаніями Медведчука і що держава «провтикала» з арештом цих фірм.

Розслідувачі зазначили, що сам Міщенко навряд чи міг перемогти «одного з найбагатших нардепів країни» Столара в протистоянні за ці три компанії. І припустили, що до цього доклав руку заступник голови Офісу президента Олег Татаров, який, як відомо, курує правоохоронні органи в ОП.

«Реальність така: були активи Медведчука, за них бився Столар, а переміг Міщенко. Чи міг він сам це організувати? На нашу думку, ні, це нереалістично. Неможливо переписати фірми, на які накладено арешт, без участі правоохоронних органів. А хто їх курує, ви і так в курсі», — йдеться в матеріалі.

Як аргументи вони навели те, що одна з компаній Міщенка зареєстрована за тією ж адресою, що й пов’язана з Татаровим компанія «Укрбуд» (Татаров раніше завідував її юридичними справами).

А також те, що бізнес-партнеркою Міщенка буцімто є «жінка з Донецької області» Людмила Міщенко (журналісти наголосили, що вони однофамільці, а не родичі), яка є тещею друга Татарова Саркіза Саркісяна і має спільний бізнес із тестем самого Татарова. 

«Тобто партнеркою Валерія Міщенка, який зараз долучився до переписування часток Медведчука в низці арештованих компаній, була людина з оточення Олега Татарова», — резюмували розслідувачі.

При цьому вони не навели фактів, яким саме чином Людмила Міщенко пов’язана з Валерієм Міщенком і в яких структурах вони є «бізнес-партнерами».

Журналісти також сказали, що знайшли ще одну «бізнес-партнерку» Міщенка, на яку пов’язана з Татаровим фірма «Укрбуд» переписувала нерухомість, однак не назвали її імені і не розкрили її зв’язків з Міщенком.

Журналісти припускають, що саме Олег Татаров повпливав на те, аби «папірці» про арешт трьох активів Медведчука не потрапили в держреєстр, а натомість перейшли у власність людей, буцімто пов’язаних із його оточенням.

«Татаров має звʼязки з керівництвом ДБР. Доволі сильні, і це здається аксіома», — йдеться у розслідуванні.

Журналісти нагадали, що Татаров сам фігурує в справі про розкрадання 18 мільйонів гривень на будівництві квартир для військових. У грудні 2022-го справу передали до суду.

Позиції самого Олега Татарова у розслідуванні не навели. 

Нагадаємо, 12 квітня 2022 року СБУ вдалося знайти і затримати Віктора Медведчука, який в день повномасштабного вторгнення РФ втік з-під домашнього арешту і переховувався у столиці. 21 вересня 2022-го його обміняли на 215 українських полонених військових та цивільних, зокрема захисників «Азовсталі». 

10 січня 2023 року президент Володимир Зеленський підписав указ про позбавлення Медведчука громадянства, а 13 січня Верховна Рада позбавила його депутатського мандата. 

1 лютого 2023 року Служба безпеки України провела обшуки в народного депутата від забороненої «ОПЗЖ» Вадима Столара, якого підозрюють в  участі в легалізації коштів Віктора Медведчука та інших підсанкційних осіб. 

Олег Татаров — колишній заступник начальника Головного слідчого управління МВС часів Януковича, якого президент Володимир Зеленський в 2020 році призначив заступником керівника Офісу президента, де він відповідає за правоохоронний напрям.

Це призначення розкритикували представники громадянського суспільства. Правозахисники вважають, що Олег Татаров був прямо або опосередковано причетний до масових порушень прав людини під час Революції Гідності. Низка правозахисних та інших громадських організацій виступила з вимогою до президента Володимира Зеленського звільнити Олега Татарова.

Олег Татаров є фігурантом розслідування Національного антикорупційного бюро у справі про його можливу причетність до фальсифікації експертизи в справі екснардепа Максима Микитася, що був власником «Укрбуду», з яким співпрацював деякий час Татаров.

2 грудня 2020-го детективи та прокурори мали намір повідомити Татарову про підозру, але, за повідомленням НАБУ, напередодні ввечері генпрокурорка Ірина Венедіктова раптово змінила всіх процесуальних керівників у цьому провадженні і таким чином зірвала операцію.

В грудні 2020-го Bihus.info оприлюднив, що після призначення Олега Татарова в ОП Київрада виділила землю під забудову компанії «Дейрінг Капітал», співвласником якої є тесть Татарова Олександр Павлушин.

Ілюстрація: Bihus.info

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1796
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду