Оксана Марченко відкрила в Росії кіностудію, — «Схеми»

Оксана Марченко відкрила в Росії кіностудію, — «Схеми»

8 Березня 2024
1409
8 Березня 2024
17:57

Оксана Марченко відкрила в Росії кіностудію, — «Схеми»

1409
Як встановили журналісти, директором компанії став колишній продюсер шоу «Україна має талант» Олексій Басманов.
Оксана Марченко відкрила в Росії кіностудію, — «Схеми»
Оксана Марченко відкрила в Росії кіностудію, — «Схеми»

Колишня українська телеведуча, дружина підозрюваного в держзраді екснардепа Віктора Медведчука Оксана Марченко, яку підозрюють у фінансуванні окупаційних військ, стала власницею компанії в Росії, яка займається виробництвом кінофільмів. Про це повідомляють журналісти проєкту «Схеми».

Відповідно до даних із реєстру юридичних осіб Російської Федерації, восени 2023 року в Росії зареєстрували компанію «Вервица Фильм». Профіль її діяльності — виробництво кінофільмів, відеофільмів і телевізійних програм. У лютому 2024 року компанія зареєструвала домен vervica-film.ru (поки що неактивний).

Засновниками компанії є російське підприємство «Ренессанс» (99,99%) та громадянин РФ Олексій Басманов (0,01%).

Віктор Медведчук вказував у своїй декларації за 2021 рік, що бенефіціарною власницею «Ренессансу» є його дружина Оксана Марченко. Ця ж компанія досі фігурує серед засновників інших структур подружжя в Росії, зокрема в нафтовидобувній компанії «НЗНП Трейд», що освоює Гавриківське родовище в Ханти-Мансійському автономному окрузі.

Олексій Басманов — уродженець Росії, проте працював в Україні і був лінійним продюсером шоу «Україна має талант», де працював разом з Марченко.

Отримати коментарі Олексія Басманова та Оксани Марченко журналістам наразі не вдалось. Водночас колишні колеги Басманова розповіли, що він долучався до виробництва фільмів із циклу «Паломниця» Оксани Марченко, і ця робота йому дуже подобалася.

Нагадаємо, в січні 2024 року Марченко презентувала другий сезон свого проєкту «Паломниця», в якому розповіла про три «дива», які з нею трапились: зокрема, її чоловіка Медведчука віддали на обмін, тому що Богородиця «запросила його на свій день народження», а мощі грецького святителя Спиридона врятували її від рубців на її «найбільш видному місці» — в зоні декольте.

Оксана Марченко — українська ексведуча, дружина підозрюваного в держзраді екснардепа Віктора Медведчука. Напередодні повномасштабного вторгнення Росії вона виїхала з України до Білорусі, а вже наприкінці листопада 2022 року її з чоловіком помітили в тимчасово окупованому Криму.

У лютому 2023 року  СБУ повідомила про підозру Оксані Марченко через фінансування окупаційних військ. За даними відомства, Марченко є кінцевою бенефіціаркою мережі київських компаній і підприємства в Ялті, які переводили мільйонні суми на рахунки Росгвардії та МВС Росії в окупованому Криму.  11 квітня її оголосили в розшук. Велика Британія наклала на Марченко санкції.

У серпні 2022 року суд арештував три, а згодом ще дві земельні ділянки на Львівщині, на яких будували туристичну інфраструктуру, та повернув державі земельні ділянки на березі Дніпра, які незаконно перебували у власності Марченко. Крім того, суд заарештував майно Марченко на понад 5,6 млрд грн, її «приховані» активи на понад 440 млн гривень, а також корпоративні права Марченко в Запорізькому заводі феросплавів вартістю понад 1 млрд грн. Також заарештовано акції Марченко в семи підприємствах припортової інфраструктури в Одеській області та інше майно ексведучої загальною вартістю понад 303 млн гривень.

Фото: Оксана Марченко / кадр з фільму «Паломниця» 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1409
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду