«МедіаЧек»: «Кременчук Today» у новині про Жеваго та Медведчука змішало факти, коментарі та джерела

«МедіаЧек»: «Кременчук Today» у новині про Жеваго та Медведчука змішало факти, коментарі та джерела

21 Серпня 2023
1026

«МедіаЧек»: «Кременчук Today» у новині про Жеваго та Медведчука змішало факти, коментарі та джерела

1026
«МедіаЧек»: «Кременчук Today» у своєму матеріалі під назвою «Жеваго пообіцяв Медведчуку віддати Полтавщину до «російської» України» допустила порушення п.п. 6, 9, 10 і 19 Кодексу етики українського журналіста.
«МедіаЧек»: «Кременчук Today» у новині про Жеваго та Медведчука змішало факти, коментарі та джерела
«МедіаЧек»: «Кременчук Today» у новині про Жеваго та Медведчука змішало факти, коментарі та джерела

Громадські організації «Детектор медіа» та «Інститут масової інформації» пропонують механізм скарг на неякісні журналістські матеріали, які порушують законодавство та професійні стандарти. На сайтах організацій розміщено спеціальну форму для подання публічної скарги. Поскаржитися може кожен, анонімні скарги не розглядаються. Цей механізм слугує для оперативного консультування щодо порушень у ЗМІ.

У разі якщо подані матеріали свідчать про наявність складної ситуації, організації передають скарги до розгляду в Комісію журналістської етики та Незалежну медійну раду. Короткі запитання до ініціативи та реакції на висновки можна надіслати за адресою mediachek.ua@gmail.com.

ВИСНОВОК № 179

щодо матеріалу інтернет-видання «Кременчук Today» під назвою «Жеваго пообіцяв Медведчуку віддати Полтавщину до «російської» України»

І. Дані щодо скарги та оскарженого матеріалу

1. 21 лютого 2023 р. до Ініціативи «МедіаЧек» надійшла скарга від громадянина на цей матеріал. Скаржник вважає, що в ньому наводяться недостовірні факти та маніпулятивні твердження.

2. Оскаржений матеріал був опублікований у день подання скарги без зазначення рубрики, його авторкою вказана Наталя Бойко.  На початку матеріал містить колаж із фото Віктора Медведчука та Костянтина Жеваго.

3. Матеріал повідомляє, нібито Віктор Медведчук озвучив у російських «Известиях» новий російський план  — «якщо не виходить завоювати всю Україну, то треба розділити її політично і створити «другу Україну».» Далі стверджується, нібито Костянтин Жеваго, який очікує екстрадиції в Україну, пообіцяв додати до підросійської України ще й Полтавщину, для чого він зокрема задіюватиме свої ресурси та людей Іллі Киви. Матеріал містить у кінці гіперпосилання на інші матеріали цього ж ресурсу: «Російська тактика працює: суд над Жеваго знову перенесли», «До нового проросійського руху Медведчука увійдуть структури Киви та Жеваго на Полтавщині» та «Довірена особа Киви Биков працює у Кременчуці, прикриваючись «волонтерством»». Інших посилань на джерела не наведено, крім згадування публікації «Известий».

ІІ. Стандарти журналістської етики, які регулюють цю сферу суспільних відносин

  1. Кодекс етики українського журналіста (в ред. 2013 року):

«Повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста. Журналісти і редактори повинні здійснювати кроки для перевірки автентичності усіх повідомлень, відео- та аудіо матеріалів, отриманих від представників загалу, фрілансерів, прес-служб та інших джерел.» (п. 6);

«Факти, судження та припущення мають бути чітко відокремлені одне від одного. Неприпустимим є розповсюдження інформації, що містить упередженість чи необґрунтовані звинувачення.» (п. 9);

«Точки зору опонентів, у тому числі тих, хто став об’єктом журналістської критики, мають бути представлені збалансовано…» (п. 10);

«Свідоме порушення норм журналістської етики є абсолютно несумісним з професійною журналістикою, піддається громадському осуду, може бути підставою для позбавлення прес-карти чи членства в професійних спілках та НСЖУ...» (п. 19).

2. Зважаючи на дату виходу матеріалу, норми Закону України «Про медіа» не є застосовними до нього, адже закон не може мати зворотної сили.

ІІІОцінка розглядуваного матеріалу

1. Ініціатива «МедіаЧек» уже неодноразово розглядала скарги на матеріали інтернет-видання «Кременчук Today», зокрема у висновках №№ 93 та 118. Також низка матеріалів цього медіа була предметом розгляду Незалежної медійної ради (Висновок від 16.11.2022 р.).

2.  Характер розглядуваного матеріалу. Невеликий обсяг тексту, переважно фактажний зміст та фактажний заголовок матеріалу вказують на його новинний характер.

3Змішування фактів і коментарів, джерела. Як зазначено вище, цей матеріал є новинним за своєю суттю. Проте в ньому вміщені такі твердження: «...Медведчук проголосив «План Б» кремля…», «(з)араз Медведчуку доручено зробити те ж саме.»  «МедіаЧеку» за допомогою VPN вдалося ознайомитися зі згадуваним матеріалом у «Известиях» — він не містить згадок про план чи доручення від керівництва Росії особисто для Медведчука. Тобто зацитовані твердження є оцінковими судженнями авторки тексту, при цьому друге подає припущення під виглядом факту. Відповідно, в матеріалі порушено професійний стандарт журналістики щодо розмежування фактів та коментарів.

Крім посилань на попередні матеріали того ж медіа, матеріал згадує тільки про статтю Віктора Медведчука в «Известиях» у січні. Відсутність гіперпосилання на неї можна зрозуміти, адже доступ до веб-сайту цієї російської газети з території України переважно закритий. Проте далі розповідь у матеріалі виходить за рамки тематики статті «Известий» — згадується про контакти Жеваго з Медведчуком без посилання на джерела. Також, як уже сказано вище, твердження про доручення Віктору Медведчуку від Кремля не містить посилання на джерело інформації та є підміною факту коментарем журналістки. З огляду на це, «МедіаЧек» вважає, що в розглядуваному матеріалі порушено професійний стандарт журналістики з надання посилань на джерела інформації.

4Незбалансованість. У матеріалі Медведчук та Жеваго фактично піддаються критиці з боку журналістки. Також новина в цьому матеріалі зводиться до особи останнього. Але в тексті не згадується, чи журналісти хоча би намагалися отримати коментар Костянтина Жеваго. Отже, в матеріалі порушено професійний стандарт журналістики зі збалансованого подання інформації.

5. Упередженість матеріалу на умисність порушень професійних стандартів.  Зважаючи на відсутність посилань на джерела негативної інформації щодо Жеваго і згадок про отримання від нього коментарів, «МедіаЧек» вважає розглядуваний матеріал упередженим до цього фігуранта.

Беручи до уваги наявність порушень у низці інших матеріалів цього медіа, в яких згадується Костянтин Жеваго, Ініціатива «МедіаЧек» розглядає тенденцію щодо продовження порушень у даному матеріалі як навмисну.

Ініціатива «МедіаЧек» вважає, що редакція інтернет-видання «Кременчук Today»  у своєму матеріалі під назвою «Жеваго пообіцяв Медведчуку віддати Полтавщину до «російської» України» допустила порушення п.п. 6, 9, 10 і 19 Кодексу етики українського журналіста. Ініціатива не оцінює особу Костянтина Жеваго чи його діяльність.

15 серпня 2023 р.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1026
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду