Російський суд визнав Коломойського «екстремістом» та конфіскував його активи

Російський суд визнав Коломойського «екстремістом» та конфіскував його активи

5 Березня 2024
933
5 Березня 2024
22:59

Російський суд визнав Коломойського «екстремістом» та конфіскував його активи

933
У рішенні суду вказано, що влада РФ конфіскує майно Коломойського на мільярди рублів, а також близько 500 земельних ділянок у чотирьох російських регіонах, зокрема в Підмосков'ї.
Російський суд визнав Коломойського «екстремістом» та конфіскував його активи
Російський суд визнав Коломойського «екстремістом» та конфіскував його активи

Російський суд вніс українського бізнесмена та медіавласника Ігоря Коломойського до «списку екстремістів» і ухвалив рішення про конфіскацію його активів. Про це повідомляє російська служба BBC.

«Районний суд республіки Адигея заборонив роботу компанії Коломойського, вніс його до “списку екстремістів” і ухвалив рішення про конфіскацію його активів», — ідеться в повідомленні, в якому з посиланням на російську газету «Коммерсантъ» зазначається, що справу розглядали в закритому режимі.

У рішенні суду вказано, що влада РФ конфіскує майно Коломойського на мільярди рублів, а також близько 500 земельних ділянок у чотирьох російських регіонах, зокрема в Підмосков’ї.

Коломойського визнано «екстремістом» у зв'язку з «фінансуванням збройних формувань України».

Суд Адигеї звинуватив Коломойського в підтримці нової влади України після Революції гідності 2014 року, роботі головою Дніпропетровської ОДА та фінансовому забезпеченні «українських збройних формувань».

Нагадаємо, наразі Ігор Коломойський перебуває в українському СІЗО. Українські правоохоронці тричі оголошували йому підозру за кількома статтями та справами.

2 вересня 2023 року СБУ повідомила Коломойському про підозру за двома статтями: про шахрайство та легалізацію (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом. За даними правоохоронців, протягом 2013–2020 років Коломойський легалізував понад пів мільярда гривень, виводячи їх за кордон та використовуючи при цьому інфраструктуру підконтрольних банківських установ.

7 вересня детективи НАБУ повідомили ще одну підозру Коломойському, а також п’ятьом членам організованої ним групи — у заволодінні коштами «ПриватБанку» на суму понад 9,2 млрд грн.

15 вересня СБУ оголосила Коломойському третю підозру — у незаконних діях з банківськими документами, заволодінні організованою групою чужим майном через зловживання службовим становищем та легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом. За даними слідства, у період 2013–2014 років Коломойський незаконно заволодів 5,8 млрд грн через злочинне угруповання, яке складалося з працівників його «ПриватБанку».

3 вересня 2023-го суд вперше обрав запобіжний захід для Коломойського: перебування під вартою з альтернативою застави понад 509 млн грн. Утім, уже 15 вересня, після оголошення нової підозри, суд переобрав запобіжний захід і збільшив розмір застави Коломойському до 3 млрд 891 млн грн.

Після цього суд чотири рази продовжував тримання Коломойського під вартою, при цьому двічі зменшував йому розмір застави — 28 листопада до 3 млрд грн і 21 грудня до 2,7 млрд грн.

29 листопада Ігор Коломойський звернувся до Європейського суду з прав людини. Він вважає, що національні суди продовжують утримувати його під вартою без будь-якої виправданої правової мети, з повним паплюженням вимог Конвенції з прав людини. Того ж дня він подав до суду на президента Володимира Зеленського, щоб визнати протиправним і скасувати указ про позбавлення його громадянства.

25 вересня, коли Київський апеляційний суд розглядав скаргу на запобіжний захід Коломойському, на засідання суду прийшли працівники «1+1»: Алла Мазур, Наталія Мосейчук, Юрій Горбунов, Олександр Загородний, Ігор Циганик, СЕО медіагрупи Ярослав Пахольчук, директор інформаційного департаменту Сергій Попов, а також ексміністр культури, колишній очільник «1+1» Олександр Ткаченко. Всі вони заявили, що хочуть узяти Коломойського на поруки. Попри клопотання працівників «1+1», суд ухвалив рішення залишити Коломойського під вартою.

Ігор Коломойський є кінцевим бенефіціарним власником групи компаній «1+1 media». 26 жовтня 2023 року «1+1 media» повідомила, що за рішенням власника Ігоря Коломойського корпоративні права в медіахолдингу передаються в управління трудовому колективу в особі чинного генерального директора компанії Ярослава Пахольчука.

Читайте також: 

Фото: capital.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
933
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду