Леон Прудовський: «Я не знаю в Ізраїлі нікого, хто був би проросійськи налаштований»

Леон Прудовський: «Я не знаю в Ізраїлі нікого, хто був би проросійськи налаштований»

2 Липня 2023
2071

Леон Прудовський: «Я не знаю в Ізраїлі нікого, хто був би проросійськи налаштований»

Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
2071
Розмова з режисером фільму «Мій сусід Адольф» відбулася під час фестивалю «Миколайчук open».
Леон Прудовський: «Я не знаю в Ізраїлі нікого, хто був би проросійськи налаштований»
Леон Прудовський: «Я не знаю в Ізраїлі нікого, хто був би проросійськи налаштований»

Однією з найпомітніших подій фестивалю глядацького кіно «Миколайчук open», що пройшов у Чернівцях, стала прем’єра чорної комедії Леона Прудовського «Мій сусід Адольф» (Ізраїль — Колумбія — Польща). Місце і час дії фільму — південноамериканська країна в 1960 році, незабаром після викрадення Адольфа Айхмана агентами ізраїльської розвідки. Головний герой містер Польські (Девід Гейман) — самотній і буркотливий старий, який пережив Голокост. Одного разу він починає підозрювати, що його новий сусід, сивий бородань містер Герцог (Удо Кір) — справжній Адольф Гітлер. Містер Польські розповідає про своє відкриття оточенню, навіть іде в ізраїльське консульство. Оскільки всі його аргументи ніхто не сприймає серйозно, містер Польські вирішує почати самостійне розслідування. Заради пошуку доказів герой Геймана навіть зав’язує дружбу з підозрюваним, починає грати з ним у шахи, що запускає низку смішних і абсурдних подій.

Леон (Леонід) Прудовський народився 1978 року в Ленінграді (нинішньому Санкт-Петербурзі) й емігрував до Ізраїлю у 13-річному віці. У 2004 році закінчив Тель-Авівський університет. Його дипломна короткометражка «Темна ніч» (2005) отримала номінацію на студентський «Оскар» і спеціальну згадку журі на Венеційському кінофестивалі. Його телевізійний фільм «Як риба з води» (2006) так само отримав кілька нагород, а повнометражний фільм «П’ять годин із Парижа» (2009) було обрано як відкриття для Міжнародного кінофестивалю в Торонто.

Наша розмова відбулася перед завершенням «Миколайчук open».

Леон Прудовський

— Леоне, як до вас прийшов задум «Мого сусіда Адольфа»?

— Пам’ятаю, у 2010 році я повернувся до Ізраїлю з Бразилії, де був на кінофестивалі. Розговорився про цю поїздку зі своїм другом дитинства і співсценаристом. До речі, його теж звати Дмитро. Він запропонував написати жахалку про старого Гітлера, який ховається десь у Латинській Америці. Я спочатку був не в захваті. Але ідея зачепилася. Я навіть уявив свою бабусю: за яких умов вона могла б так довго думати про Гітлера? Потроху почав рости сюжет про єврея, який пережив Голокост і одержимий думками про Гітлера. Отже, це історія про ворожість, так? Про те, як ми сприймаємо наших ворогів, про ненависть, про стереотипи. І про те, як ми можемо це подолати, щоб побачити людське у ворогові. Ми хотіли показати, як людина, яка пережила Голокост, може бачити людяність у найбільшому злі всіх часів. І, за аналогією — як ізраїльтянин може бачити людяність у своєму ворогові, наприклад, палестинському бойовику чи ще комусь або, навпаки, пригноблені палестинці можуть сприймати ізраїльтян як людей, і як це може змінити всю динаміку конфлікту.

— А наскільки продуктивним, на вашу думку, може бути переосмислення Голокосту через комедію?

— Як ви, мабуть, помітили, я не намагався зробити справді смішний фільм. У нас є жарти, є кумедні, навіть бурлескні моменти, але в основному це щось на кшталт нестандартного гумору. Просто спосіб розповісти про трагедію, не будучи занадто трагічним. Ми з Дмитром писали сценарій «Мого сусіда…» протягом восьми років, іноді чернетки були смішнішими чи навіть безглуздішими, а іноді менш смішними, але ми намагалися вибудувати правильний баланс. Найкращі фільми, з якими я знайомий, — це трагічні комедії або комічні трагедії.

— А можете навести приклади?

— «Життя прекрасне» Роберто Беньїні (трагікомедія, дія якої розгортається в концтаборі. — «ДМ») — божевільна річ. Був іще фільм румунсько-французько-єврейського режисера Раду Мікеляну, який називався «Потяг життя». Я не знаю, чи ви чули про нього. Це проста історія про маленьке східноєвропейське єврейське село, як ми кажемо, штетл, під час Другої світової війни. Люди бояться приходу нацистів, тому вирішують сісти на потяг і втекти до Палестини, переодягнувшись німецькими солдатами та їхніми полоненими. І це прекрасний фільм, дуже зворушливий, із найкращими жартами, які я коли-небудь чув. І оскільки він вийшов того ж року, що й «Життя прекрасне», то не опинився в центрі уваги, хоча, безумовно, заслуговував на це.

— Делікатне питання: чи були у вашій родині ті, хто пережив Голокост?

— Мої бабуся і мій дідусь, коли їм було по 17 років, жили в селі десь у Білорусі. І коли нацисти наближалися, то їхні батьки сказали: «Тікайте до Радянського Союзу, тому що ви молоді, німці можуть подумати, що ви комуністи. А ми виживемо, бо говоримо на їдиш, а вона як німецька, то ми знайдемо з ними спільну мову, все буде добре». Отже, моя бабуся евакуювалася десь у Середню Азію, а мій дідусь записався добровольцем до Червоної армії. Вони знайшли одне одного через п’ять років після перемоги, і були чи не єдиними, хто вижив, тому що нацисти спалили все село. Тож моя бабуся була дуже засмучена цим. Я маю на увазі, що вона була дуже депресивною людиною, ніколи не посміхалася, і моїй мамі теж велося нелегко, коли вона росла, бо майже не лишилося родичів із того покоління.

— Чи не могли б ви розповісти бодай у загальних рисах про ситуацію в кіно Ізраїлю? Наприклад, я, по суті, з ізраїльських фільмів знаю тільки «Вальс із Баширом» Арі Фольмана та «Ліван» Самуеля Маоза, бо вони мали успіх на фестивалях, але картина, напевно, набагато ширша.

— Ви згадали дві видатні фільми про Ліванську війну 1982 року. «Вальс» — один із моїх улюблених, дуже особлива робота, як і «Ліван». Був певний період, коли ми знімали багато фільмів про той конфлікт. Наразі, я би сказав, більшість ізраїльських фільмів — камерні драми, серед них — значна частка дебютів. Дуже важко робити кар’єру режисера повнометражних фільмів. Більшість із нас в Ізраїлі знімає один-два фільми — і ми йдемо на телебачення або робимо інші речі. Ізраїльська кіноіндустрія дуже динамічно розвивалася наприкінці 1990-х, а 2005–2015 роки взагалі були плідним періодом із великою кількістю копродукції. Але після пандемії стало набагато важче.

— Що ж таке успішний фільм за ізраїльськими мірками?

— У нас близько семи мільйонів населення, тож 50000 на один фільм — це не так і погано. А зараз, після пандемії, навіть 15000 глядачів — уже удача. І телевізійні боси сильно урізали бюджети. Але, знаєте, люди все одно знімають кіно. Я хочу знімати кіно. Не люблю телебачення. Так, я зняв кілька серіалів, але це не моя пристрасть.

— Як українець, не можу не запитати: за вашими спостереженнями, що звичайні громадяни в Ізраїлі думають про війну в Україні?

— Я зустрічав в Ізраїлі лише одну людину з проросійськими поглядами близько року тому. Я був дуже роздратований і навіть побився з нею. А так я не знаю в Ізраїлі нікого, хто був би проросійськи налаштований. Припускаю, ви можете знайти деяких старших людей, залежних від російського телебачення. Але в моїй бульбашці такого точно немає. Хоча, звісно, офіційні канали в Ізраїлі намагаються всидіти на двох стільцях. Це те, що я бачу.

— Спасибі за відповіді.

— А ви з Чернівців?

— Ні, я з Києва.

— Як там зараз? Як атмосфера?

— Скажу так: рік тому було важче.

— Тримайтеся. Дуже чекаємо на початок контрнаступу, дуже сподіваємося на краще.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2071
Читайте також
16.06.2023 11:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
2 917
14.06.2023 09:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
1 649
06.06.2023 17:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
2 061
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду